REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasauliui užgniaužus kvapą stebint, kuo pasibaigs „Huawei“ krizė dėl JAV paskelbtų sankcijų, tolimesnis kinų gamintojo įrenginių aptarnavimas klientams kelia klausimų ir Lietuvos telekomunikacijų operatoriams.

Pasauliui užgniaužus kvapą stebint, kuo pasibaigs „Huawei“ krizė dėl JAV paskelbtų sankcijų, tolimesnis kinų gamintojo įrenginių aptarnavimas klientams kelia klausimų ir Lietuvos telekomunikacijų operatoriams.

REKLAMA

Gegužės 20-ąją „Google“ savo oficialioje „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad „Huawei“ telefonų savininkai gali būti ramūs dėl būsimų atnaujinimų. Tačiau vėliau buvo paskelbtos JAV Komercijos departamento išlygos, kuriose rašoma apie leidimą JAV bendrovėms teikti atnaujinimus „Huawei“ įrenginiams 90 dienų nuo sankcijų paskelbimo, tai yra – iki rugpjūčio 19 dienos.

Jau kitą dieną „Google“ taip pat patvirtino, kad laikysis JAV įstatymų ir atnaujinimus jau išleistiems įrenginiams teiks 90 dienų. Ar šis terminas vėliau bus pratęstas, kol kas nėra aišku.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje laukiama aiškesnių „Google“ ir „Huawei“ sprendimų

Lietuvos telekomunikacijų bendrovių atstovai tvirtina, kad, jų žiniomis, jau išleisti „Huawei“ įrenginiai veiks, tačiau ar gaus įprastinius „Google“ saugumo atnaujinimus ir ateityje, nėra aišku.

REKLAMA

„Visi dabartiniai „Huawei“ įrenginiai (telefonai bei planšetiniai kompiuteriai) veikia ir, mūsų turimomis žiniomis, veiks įprastai. Garantinio aptarnavimo sąlygos jiems taip pat galioja. Įrenginiai ir toliau gaus visus saugumo atnaujinimus bei galės įsidiegti visas norimas programėles, todėl jokių trikdžių jų savininkams neturėtų kilti. Nuolat bendraujame su „Huawei“ ir, pasikeitus situacijai, apie tai informuosime klientus“, – teigiama „Bitės“ atstovo ryšiams su visuomene Antano Bubnelio komentare tv3.lt.

„Huawei“ atstovas Lietuvoje Mindaugas Plukys tvirtina, kad „visas atsisiųstas programėles iš „Google Store“ bus galima atnaujinti visuose įsigytuose ir esančiuose prekyboje įrenginiuose. Jų neįtakos paskelbti pokyčiai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Huawei“ ir „Google“ yra vienos iš savo srities pasaulinių lyderių, tad tikimės, kad netrukus jie atras sprendimą, kuris leis ateityje sėkmingai ir saugiai naudotis įmonių produktais“, – teigė M. Plukys.

Jis taip pat patvirtino, kad jau įsigyti telefonai gaus „Google“ saugumo atnaujinimus (angl. security patches).

„Tele 2“ atstovas Andrius Barnauskas pažymėjo, kad įsigyti telefonai veiks, jiems galios garantija, bus galima atnaujinti programėles, tačiau nėra aišku dėl „Huawei“ telefonų saugumo atnaujinimų ateityje.

„Viskas vyksta ne Lietuvoje. Mes žinome, kad garantija telefonui galioja. Mes taip pat žinome, kad kol kas nėra aišku dėl atnaujinimų (kiekvieną mėnesį „Google“ leidžiami saugumo atnaujinimai (security patches), – red. past.). „Google Play“ programėlės ir toliau bus atnaujinamos“, – tv3.lt pasakojo „Tele 2“ komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pripažino, kad saugumo garantijų klausimas šiems įrenginiams yra problema.

„Šiuo atveju ir „Google“, ir „Huawei“ turėtų prisiimti atsakomybę už savo klientus. Kai mes kalbame apie telefonus, tai visų pirma tai yra jų klientai“, – tvirtina A. Baranauskas.

„Tele 2“ atstovo teigimu, jie dabar ką gali padaryti, tai nežadėti ir sąžiningai sakyti, ką žino. „Nežinome kaip bus su atnaujinimais (angl. security patches), mes žinome, kad viskas bus gerai su „Google Play“ („Google“ programėlių parduotuvė, red. past.), kad galės naudotis telefonu tokiu, kokį nusipirko, tik nežinome, kaip bus su atnaujinimais“, – pasakojo A. Baranauskas, tačiau pripažino, kad gali būti rizika „ypatingai saugumo klausimais.

REKLAMA

„Kokia ta rizika, ar ji bus – mes nežinome“, – pasakojo Andrius Baranauskas.

„Telia“ atstovo Audriaus Stasiulaičio teigimu, bendrovė stebi situaciją ir aiškinasi, kaip tai gali paveikti vartotojus. „Atidžiai sekame naujienas apie „Android“ operacinės sistemos apribojimą „Huawei“ įrenginiuose. Šiuo metu bendraujame su visomis šalimis, kad suprastume galimą poveikį „Telia“ klientams. Kai tik turėsime daugiau informacijos, kas vyksta, iš karto ją pateiksime savo klientams. Šiuo metu suprantame, kad „Huawei“ telefonai, kuriuose veikia dabartinė „Android“ versija, veiks ir toliau. Tačiau kas bus su operacinės sistemos ir jos suteikiamų paslaugų atnaujinimu pasibaigus 90 dienų laikotarpiui, šiuo metu dar nėra aišku.

REKLAMA

Tebesitęsiant netikrumui dėl „Huawei“ ir „Google“ santykių ateities, įmanoma, jog kai kurios šiuo metu parduodamų įrenginių programos ir jų funkcionalumas ateityje gali neatitikti dabartinių lūkesčių. Tačiau kaip bus, negalime pasakyti, nes neturime šios informacijos.

Suprantame, kad JAV valdžios institucijos šiuo metu yra suteikusios laikiną 90 dienų pereinamąjį laikotarpį, kuris leidžia JAV įmonėms “Huawei” toliau teikti įrenginių eksploatacijos, priežiūros ir palaikymo paslaugas. Atsižvelgiant į tai, kaip greitai keičiasi ši situacija, privalome žinoti visus faktus, kad galėtume geriausiai į ją reaguoti“, - teigiama portalui tv3.lt atsiųstame komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų