REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išaiškinta grupuotė, susijusi su Deimanto Bugavičiaus nužudymu. Skaičiuojama, kad šios grupuotės nariai per vieną kanalą išplovė daugiau nei 0,5 mlrd. eurų.

Išaiškinta grupuotė, susijusi su Deimanto Bugavičiaus nužudymu. Skaičiuojama, kad šios grupuotės nariai per vieną kanalą išplovė daugiau nei 0,5 mlrd. eurų.

REKLAMA

Iš viso yra sulaikyta daugiau nei 22 įtariamieji, 5 iš jų Lietuvoje. Didžioji dalis jų yra Lietuvos piliečiai, tačiau jie turės atsakyti ir pagal kitų valstybių įstatymus. 

Tarp sulaikytųjų daugelis asmenų yra Lietuvos piliečiai, įskaitant 48 metų įtariamo nusikalstamo susivienijimo lyderį. Jį policijos pareigūnai sučiupo Ispanijoje. Operacijos metu sulaikyti ne tik grupuotės nariai, bet ir atlikta 40 kratų, kurių metu rasta pinigų, deimantų, aukso luitų.

„(Asmenys) įtariami organizavę ir įvykdę minėtą nužudymą, neteisėtai disponavę šaunamaisiais ginklais, narkotinėm medžiagom, organizavę ginklų ir narkotinių medžiagų kontrabandą, o taip pat pinigų plovimą“, – žurnalistams sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

REKLAMA
REKLAMA

Operacija kartu su Lietuvos policija ir prokuratūra vykdė Estijos, Lenkijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos pareigūnai, Europolas ir Eurojustas. Europolas pranešė, kad tai buvo didžiausia tokio tipo operacija žemyno istorijoje.

REKLAMA

Generalinio komisaro L. Pernavo teigimu, ginkluotą organizuotą nusikalstamą susivienijimą išaiškinti leido Deimanto Bugavičiaus nužudymas 2015 m. lapkritį. 

Pagrindinės grupuotės veiklos: pinigų plovimas, narkotikų ir ginklų laikymas, narkotikų ir ginklų kontrabanda, nužudymai, pinigų plovimas. Per vieną iš kanalų nusikaltėliai išplovė 500 mln. eurų.

Tyrimo metu buvo atlikta 40 kratų, jų metu rasta maždaug 8 mln. eurų vertės grynųjų pinigų, deimantų, aukso luitų, brangenybių ir prabangių automobilių.

Anot Europolo, grupuotė gabeno narkotikus ir cigaretes į Jungtinę Karalystę, o neteisėtai uždirbtus pinigus plovė Lenkijoje ir investavo juos į nekilnojamąjį turtą Ispanijoje bei kitose šalyse. Policija įtaria, jog grupuotė per valiutų keityklas 2017 – 2019 metais išplovė apie 680 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kriminalinės policijos viršininkas Rolandas Kiškis sakė, kad grupuotė nebuvo tradicinė.

„Šiuolaikinis organizuotas nusikalstamumas nebėra tas tradicinis. Grupuočių nariai migruoja iš grupuotės į grupuotę“, – kalbėjo policininkas.

R. Kiškio teigimu tyrimas išskirtinis savo intensyvumu ir mastu – tyrimas apėmė 5 šalis. Tyrimas truko trejus metus, o sulaikymai ir kratos gegužės 15–16 d. Už dalyvavimą nusikalstamame susivienijime gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Operacijos metu visose šalyse dirbo apie 500 pareigūnų, Lietuvoje – 145.

Pareigūnai teigia, jog įtariamieji naudojo kontržvalgybines, kontrsekimo priemones bei pranešimus šifruojančius įrenginius, kad išvengtų teisėsaugos dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos įrašą žiūrėkite:

L. Pernavas sakė, kad būtent tyrimas dėl D. Bugavičiaus nužudymo leido išaiškinti grupuotę. Pasak policijos atstovų, kaltininkai sulaikyti, motyvai žinomi, bet kol kas jų atskleisti negali.

Pasak prokuroro Martyno Jovaišos, sulaikytiesiems taikoma kardomoji priemonė – sulaikymas 3 mėn., jie bus teisiami, o maksimali bausmė už dalyvavimą organizuoto ginkluoto susivienijimo veikloje – įkalinimas iki gyvos galvos. Kur bus teisiami Lietuvos piliečiai, prokuroras atsakyti negalėjo, nes pasak jo, Europos arešto orderius jiems išdavusi tiek Lietuva, tiek kitos operacijoje dalyvavusios valstybės.

D. Bugavičius savo vairuojamame automobilyje „Mercedes-Benz“ buvo nušautas 2015-ųjų lapkričio 6-ąją prieš vidurnaktį Kaune, Šėtos gatvėje.

REKLAMA

Teisėsauga skelbė šiuo nusikaltimu įtariamus užsieniečius, kurių du yra Estijos piliečiai, sulaikė 2018 metų rugpjūtį. Policija trečiadienį teigė, kad tai buvo nužudymo vykdytojai, o išaiškinant grupuotę buvo sulaikyti ir užsakovai.

D. Bugavičius policijai buvo žinomas, anksčiau teistas. Žiniasklaida skelbė, kad jis sietas su Agurkinių gauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų