REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Panevėžį važiavusiems tarpmiestinio autobuso keleiviams kelionė baigėsi nemalonia staigmena. Policija, surengusi reidą, dalį keleivių nesegėjusių saugos diržų, apdalijo baudomis. Kodėl Lietuvoje nėra įpročio prisisegti ir kuo tai gali baigtis keleiviams?

Į Panevėžį važiavusiems tarpmiestinio autobuso keleiviams kelionė baigėsi nemalonia staigmena. Policija, surengusi reidą, dalį keleivių nesegėjusių saugos diržų, apdalijo baudomis. Kodėl Lietuvoje nėra įpročio prisisegti ir kuo tai gali baigtis keleiviams?

REKLAMA

„Jų reikalai, jei neužsisega, vairuotojas už jų gyvybę neatsako. Jei jie nori žūti avarijoje, tai gali ir nesisegti dėl manęs. Aš suvalkietis, savim pasirūpinu, prisisegu“, – pasakojo autobusu keliaujantis Rimas.

„Šiandien važiavau iš Kauno pusės ir taip pasidairiau – neužsisegę žmonės, nors vairuotojas ir perspėjo. Gal iš įpratimo, gi čia ne lengva mašina“, – kodėl autobusų keleiviai nesisega saugos diržų svarstė Stasys.

„Kitą syki neužsisegu, bet taip užsisegu. Daug yra nesisegančių, galvoja, kad saugu turbūt“, – kalbėjo keleivis Audrius.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl taip yra? Tarpmiestinių autobusų vairuotojai mano, kad trūksta paprasto sąmoningumo. Dažnas keleivis nė negalvoja, ar viešuoju transportu keliauja saugiai. Esą, dažnam įlipus svarbiausia susirasti patogią vietą, o ne dairytis, kur ir su kuo autobuse jam prisisegti.

REKLAMA

„Kiekvienas turi turėti atsakomybės jausmą, jei važiuoja, tai ir pats save saugo, ne aš saugau keleivius. Būtinai reikia prisisegti“, – teigė Biržų autobusų parko vairuotojas Gerardas Gabulas.

„Būna visko. Sako, neaiškink, aš pats nuspręsiu, kaip man elgtis. Taip, kad sunku kitą kartą, jei žmogus pats nesuvoks, nei su lazda neįmuši“, – paaiškino „Bus Turas“ vairuotojas.

O ir statistika gana niūri. Jei lengvuosiuose automobiliuose saugos diržus segasi dauguma keleivių. Autobusuose segtis saugos diržą susizgrimba vos kas trečias.

„Tiesa, vairuotojai pripažįsta, kad naujuose autobusuose saugos diržai tvarkingai pritvirtinti prie kiekvienos sėdynės, o senesniuose pasitaiko, kad diržus turi tik priekinės vietos. Jei žmogus įlipęs pakeltų galvą ir apsidairytų, tikrai pamatytų tą nurodančius štai tokius lipdukus.

REKLAMA
REKLAMA

„Saugos diržo ir yra pagrindas, kad jis saugo nuo staigaus judesio stabdant ar avarijos atveju, kada žmogus virsta, kad nebūtų išmetamas į lauką“, – tikino policijos atstovas Tadas Martinaitis.

O štai iš autobuso persėsti išlipusi pensininkė iš Vilkaviškio rajono jau bijo važiuoti neprisisegusi. Mat sykį tokia kelionė 70-metei baigėsi su bauda rankose.

„Aš važiavau iš Vilkaviškio ir įlipo tie darbuotojai, pasakė, kad neturiu diržo. Tai ką, atsiprašiau ir baudą gavau. Man pusę kainos, tai kažkur 15 eurų“, – prisipažino senjorė Laima.

Tokį neįprastą reginį teko stebėti ir Panevėžio autobusų stotyje. Kai tarpmiestinio autobuso keleiviai išlaipinti vorele rikiavosi prie policijos mašinos. Keleivius pareigūnai be gailesčio apdalijo baudomis už tai, kad važiuodami šie nesegėjo diržų. Tiesa, pirmą kartą baustiems 12-kai pažeidėjų skirta pusė minimalios baudos. Iš tiesų už ignoruojamus saugos diržus numatyta vienoda nuo 30-50 eurų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, dabar važiavom 4 moterys, žiūriu visos prisisegę. Na, ir gal baudų išsigando, na, ir bus įpratimas“, – pridūrė keleivė Gražina.

Kad dauguma keleivių neturi įpročio autobusuose segtis diržų, vežėjams belieka tik apgailestauti. Mat autobuso, kaip ir lengvojo automobilio, vairuotojas neprivalo tikrinti, ar su juo važiuojantys bendrakeleiviai važiuoja saugiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų