REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje intensyviai brangsta kiaulienos gaminių bei daržovių produkcija. Kai kuriose prekybos vietose skirtingos rūšies daržovių kainų augimas, palyginus su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, siekia net 39,36 proc. Kiaulienos gaminių kainų pokytis kiek mažesnis – apie 5 proc.

Lietuvoje intensyviai brangsta kiaulienos gaminių bei daržovių produkcija. Kai kuriose prekybos vietose skirtingos rūšies daržovių kainų augimas, palyginus su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, siekia net 39,36 proc. Kiaulienos gaminių kainų pokytis kiek mažesnis – apie 5 proc.

REKLAMA

Viešai prieinamų kainų analizių tinklalapyje produktukainos.lt nuorodoma, kad Lietuvos didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse importuotos naujo derliaus morkos, palyginus su tokiu pat praėjusių metų laikotarpiu, šiemet yra brangesnės 12,77 proc. (kainavo 1,59 EUR/kg, dabar kainuoja – 1,79 EUR/kg). Importuoti švieži baltagūžiai kopūstai pabrango 39,36 proc. (kainavo 1,31 EUR/kg, šiuo metu – 1,83 EUR/kg), bulvių kaina paaugo 2,11 proc. (kainavo 0,97 EUR/kg, dabar – 0,99 EUR/kg).

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė teigia, kad kainų augimą galėjo paskatinti vietinės produkcijos stygius.

REKLAMA
REKLAMA

„Metai iš metų pastebima tendencija, kad kai nebelieka vietinės produkcijos, daržovių kainos labai išauga. Tą įrodo ir šiltnamių produkcijos kainų pokyčiai, nes šiuo metu turime didesnę pasiūlą nei ankstesniais metais, todėl ir kainos yra mažesnės nei praėjusiais metais“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Z. Cironkienė priduria, kad prognozuoti, ar daržovių kainos ir toliau augs, yra gana sudėtinga, tačiau dabartinė situacija rodo, kad bent jau kol kas derliaus sezono pradžia nėra palanki ūkininkams.

„Kol kas auginimo sezono pradžia labai nepalanki, todėl augina produkcijos savikainą. Tik pasitaisę orai ir gausus daržovių derlius galėtų amortizuoti kainos kilimą“, – nuogąstaudama pabrėžia Z. Cironkienė.

Mėsos kainų augimo priežastis – siaučiantis kiaulių maras Kinijoje

Kaip rodo produktukainos.lt surinkti duomenys, 2019 m. kiaulienos kainos, palyginus su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, Lietuvos prekybos tinkluose ir toliau auga.

REKLAMA
REKLAMA

Štai, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė pabrango 4,86 proc. (anksčiau kainavo 4,52 EUR/kg, dabar – 4,75 EUR/kg), kumpis be kaulo – 4,34 proc. (prieš tai buvusi kaina siekė 3,69 EUR/kg, šiuo metu – 3,85 EUR/kg).

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos (LMPA) direktorius Egidijus Mackevičius pagrindine kiaulienos gaminių kainos augimo priežastimi laiko išplitusį kiaulių marą Kinijoje.

„Pastebimą kiaulienos brangimą lėmė Kinijoje plintantis afrikinis kiaulių maras, kuris pražudė 130 mln. kiaulių – tai ženkliai padidino kiaulienos poreikį Kinijoje, todėl prasidėjo masinis importo poreikis, kuris pakėlė kainas visame pasaulyje. <...> Kol kas pastebimas šviežios mėsos kainų augimas, nes tai trumpo galiojimo, didelės paklausos produktas. Visgi, jis neatspindi faktinio žaliavinės kiaulienos kainų augimo“, – pastebi E. Mackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainos gali kilti ir toliau

Pasak pašnekovo, kiaulienos kainų atpigimo artimiausiu metu tikėtis nevertėtų dėl brangstančių žaliavų.

„Jei žaliavos brangs, kiaulienos bei jos gaminių kainos irgi didės. Šiuo metu Lietuvoje esančios kainos neatspindi žaliavos pabrangimo masto dėl dirbtinų kliūčių – ilgalaikių sutarčių su prekybininkais, viešuoju sektoriumi. Žiūrint į pasaulinę situaciją, greito sprendimo tikėtis neverta. Įmonės turės sprendimą arba pirkti pabrangusią žaliavą ir atitinkamai branginti produkciją, arba bankrutuoti“, – mano E. Mackevičius.

Nepaisant to, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius sako, kad dėl susiklosčiusios tendencijos Lietuvos įmonės nėra kaltos, kadangi kainų kilimas priklauso nuo kitų ES valstybių.

REKLAMA

„Lietuvoje užauginama apie 40 proc. kiaulių, reikalingų vartojimui, o trūkstamas kiekis yra importuojamas iš kitų ES valstybių, todėl Lietuvos sektorius priklausomas nuo ten esančių kainų. Iš esmės tai yra laisvos rinkos požymis, dėl kurio Lietuvos augintojų nevertėtų kaltinti“, – kalba LMPA direktorius.

E. Mackevičius pastebi, kad dėl to labiausiai gali nukentėti legalios įmonės, besiverčiančios mėsos produkcijos gamyba.

„Labiausiai nukentės legaliai dirbančios, mokesčius mokančios įmonės. Branginti produkcijos niekas nenori, stengiasi tai atidėti kaip įmanoma vėlesniam laikui, nes tai mažina pardavimus, kelia vartotojų nepasitenkinimą, tačiau dirbti nuostolingai, kaip jau yra antras mėnuo iš eilės, ilgai įmonės negalės“, – reziumuoja E. Mackevičius.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų