REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po geros savaitės visų laukia lemiamas apsisprendimas, kurį kandidatą – Ingridą Šimonytę ar Gitaną Nausėdą – deleguoti į šalies vadovo postą. Tačiau daug rinkėjų pripažįsta nežinantys, kurį pasirinkti, nes abu svarbiausiais valstybei klausimais atrodo panašūs. Visgi skirtumų yra. Kokie jie – kviečiame įvertinti patiems.

Po geros savaitės visų laukia lemiamas apsisprendimas, kurį kandidatą – Ingridą Šimonytę ar Gitaną Nausėdą – deleguoti į šalies vadovo postą. Tačiau daug rinkėjų pripažįsta nežinantys, kurį pasirinkti, nes abu svarbiausiais valstybei klausimais atrodo panašūs. Visgi skirtumų yra. Kokie jie – kviečiame įvertinti patiems.

REKLAMA

Vieną užveda „Metallicos“ ritmai, kitas prieš kameras bučiuoja šuniuką… Ir abu, kai visi mato, demonstruoja šilumą žmonėms. Du centro dešinės ekonomistai savyje slepia ir panašumų, ir skirtumų. Visgi kas pirmiausia krinta į akis – tai bendravimo maniera.

„Pagrindinis skirtumas, turbūt, yra mūsų patirtis politikoje. (…) Esu išbandyta situacijose, kai tenka kažkam priimti sprendimus iš tikrųjų, o ne kalbėti, kad priimsiu sprendimus. Kartais tie sprendimai būna sudėtingi ir už juos reikia prisiimti atsakomybę. (…) Aš esu mūšių išbandytas kandidatas“, – sakė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Nausėda savo privalumu ne kartą įvardijo, kad yra nuo partijų nepriklausomas kandidatas. Jam – nė motais varžovės teiginiai, esą konservatoriai ją tik remia kaip laisvą kandidatę. Beje, ketvirtadienį Šimonytė oficialiai priėmė partijos skirtą 330-ies tūkstančių eurų paramą. Tačiau – paradoksas: ne konservatorius pripažįsta esantis konservatyvesnis už Tėvynės sąjungos remiamą Šimonytę, demonstruojančią liberalias pažiūras.

REKLAMA

„Žvelgiant į šeimos politiką, į valstybės ir šeimos vaidmenį, tam tikrus tikėjimo dalykus – taip, aš esu konservatyvesnis žmogus negu Ingrida Šimonytė“, – sakė Gitanas Nausėda.

Būtent vertybiniai klausimai, kaip pastebi ekspertai, yra vienas ryškiausių kandidatų skirtumų.

„Ji nebijo aiškiau pasakyti liberalią poziciją, kad ji remtų vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimą, remtų tai, kad už marihuanos suktinę nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Gitanas Nausėda bando abstrakčiau apie tai kalbėti“, – sakė BNS redaktorius Vaidotas Beniušis.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu Nausėda kalba, kad, partnerystės įteisinimo atveju, reikėtų diskusijų. Tačiau vos pasiskelbęs kandidatu į prezidentus, rudenį, jis tvirtino, kad išvis šiuo klausimu norėtų referendumo.

„Jos kalbos ir įrašai būna mažiau nupudruoti, retorika kandesnė, aštresnė. Jos komanda sakytų, kad galime suprasti, ką ji iš tikrųjų galvoja, nes tą ir sako, ką galvoja. Gitanas Nausėda yra santūresnis, jo kalbos, įrašai labiau nugludinti, labiau derinami su viešųjų ryšių specialistais“, – sako BNS vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis.

Paradoksalu, bet nepriklausomu kandidatu save vadinantis Nausėda yra konservatyvesnis už Tėvynės sąjungos remiamą Šimonytę, demonstruojančią gan liberalias vertybes. Dar vienas jųdviejų skirtumas – vizija dėl užsienio politikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šimonytė laikosi gerokai griežtesnės politikos Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu, ji nepasiryžusi su šiomis šalimis kalbėtis. Nausėda, nors pabrėžia, kad reikia laikytis strateginės krypties, jis mano, kad kai kuriais atvejais tartis būtų naudinga“, – tikino politologas Kęstutis Girnius.

Taip pat, pasak Girniaus, Šimonytė, panašu, laikytųsi proamerikietiškos užsienio politikos, kaip elgiasi ir Dalia Grybauskaitė. O tai neretai kertasi su kitų Europos Sąjungos šalių požiūriu.

„Nei vienas, nei kitas kandidatas neturi didesnės patirties. Bet, jei Šimonytė turi nuostatą nekeisti, ji veikiausiai nekeis. Ateis Nausėda – gal jis nežinos, ką daryti, daug kas priklausys nuo jo komandos, bet jis bent atviras pokyčiams. Kai kurie pokyčiai, manau, būtų naudingi“, – kalbėjo politologas.

REKLAMA

Antra vertus, abu kandidatai neturi didelės užsienio politikos patirties, taigi bet kuriuo atveju staigių pokyčių tikėtis nevertėtų. Kaip, beje, ir didelių pasikeitimų vidaus politikoje, nebent juos inicijuotų vis dar valdantieji „valstiečiai“.

Įtaką Prezidento rinkimams nepailsdamas bando daryti ir „valstiečių“ lyderis.

„Aš tikrai nebalsuosiu už Šimonytę, tikrai nebalsuosiu“, – sakė Ramūnas Karbauskis.

„Laisva šalis. Aš už poną Karbauskį irgi tikrai nebalsuočiau“, – atkirto I. Šimonytė.

Beje, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis laikosi kitos nuomonės, prieš porą dienų jis atskleidė balsuosiąs už Šimonytę. Antrasis Prezidento rinkimų turas kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks kitą sekmadienį, gegužės 26-ą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų