REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių sprendimą pasitraukti iš Seimo valdančiosios daugumos, o tada sekusį persigalvojimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis aiškina tariamu opozicijos nepasiryžimu formuoti valdžios. Be to, R. Karbauskis teigia sieksiantis įkalbėti Saulių Skvernelį likti premjero poste.

Valstiečių sprendimą pasitraukti iš Seimo valdančiosios daugumos, o tada sekusį persigalvojimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis aiškina tariamu opozicijos nepasiryžimu formuoti valdžios. Be to, R. Karbauskis teigia sieksiantis įkalbėti Saulių Skvernelį likti premjero poste.

REKLAMA

Gegužės pradžioje (LVŽS pirmininkas R. Karbauskis pareiškė, kad, partijai pralaimėjus prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, valstiečių frakcija paliks Seimo valdančiąją daugumą. Tokiam pirmininko sprendimui frakcijos nariai pritarė beveik vieningai.

Tačiau antradienio vakarą valstiečių frakcija Seime sukurpė naują scenarijų ir vieningai nusprendė likti Seimo daugumoje, o galutinį sprendimą žada tik sulaukę rinkimų į Europos Parlamentą (EP) rezultatų.

Strategiją vystys su naujuoju prezidentu

Paklaustas, kodėl frakcija taip greitai persigalvojo dėl savo ateities valdančioje koalicijoje, R. Karbauskis teigė, kad valstiečiai savo veiksmus siejo su rinkimais į Lietuvos prezidentus bei į EP. Be to, anot partijos pirmininko, LVŽS savo poziciją pakeitė dėl opozicijos reakcijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas buvo pasakyta pro prezidento rinkimų pirmo turo, tai labai greitai sulaukėme opozicijos vertinimo, jie pasakė, kad jie atsakomybės neprisiims, valdžios neformuos, tai atitinkamai mūsų reakcija buvo, kad, jeigu niekas valdžios neima, tokiu atveju, kokia kita išeitis. Išeitis vienintelė – mes turime tęsti darbą, nes kito varianto nėra“, – tv3.lt sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

Jo teigimu, LVŽS kartu su naujai išrinktu Lietuvos prezidentu kartu spręs, kokį scenarijų įgyvendinti ir kaip dirbti iki rinkimų, ar apskritai rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Nieko nebūtume darę po prezidento rinkimų, jei nebūtų labai aiškios opozicijos reakcijos. Tegul man kas nors pasako, ką daryti tokioje situacijoje, valstybė be valdžios būti negali. <...> Mes, kaip valdančioji dauguma, dėl ko mes norime ją sustiprinti, tam, kad pas naująjį valstybės vadovą ateiti ir šnekėtis, kaip toliau dirbame, koks scenarijus yra. Jeigu kalbėti apie išankstinius rinkimus, tarpas tarp jų ir tikrųjų rinkimų nebūtų toks didelis. Gali būti, kad valstybės vadovas gali sakyti, kad nereikia jų daryti“, – svarstė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis ragina opoziciją prisiimti atsakomybę vadovauti, o ne „žeminti [valstiečius] diena iš dienos“.

„Tegul imasi atsakomybės. 2,5 metų mes jokio konstruktyvaus veiksmo iš jų pusės nematėme. Vieną kartą buvo pagalba mums balsais dėl urėdijų, bet jų balsai nelėmė sprendimų. Antras kartas – Gabrielius Landsbergis atėjo ir pasakė, kad gali pasirašyti pataisas dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo. Ačiū, nereikia, mes tai padarėme be jų pagalbos“, – tikino R. Karbauskis.

Partijos pirmininkas atmeta kai kurių politologų vertinimą, kad pažadas pasitraukti iš valdančiosios daugumos, o tada staigus persigalvojimas tėra rinkėjų šantažas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet koks kvietimas yra mobilizavimas, bet tai yra sąžininga. Mes kreipėmės į žmones prašydami parodyti, ar yra pasitikima mūsų valdančiąja dauguma, partija, kandidatu, bet antro turo nėra. Tai nebuvo šantažas“, – sakė parlamentaras.

Skvernelio keisti nenorėtų

Partijos pirmininkas sakė norintis tęsti valstiečių pradėtus darbus bei reformas, o premjero poste neįsivaizduojantis nieko kito, tik Saulių Skvernelį.

„Kalba yra tokia, kad, jeigu niekas atsakomybės nesiima, mes šiandien nematome kito žmogaus, kuris geriau atliktų šitas pareigas negu S. Skvernelis“, – kalbėjo Seimo narys.

Anot R. Karbauskio, S. Skvernelio pareiškimas, kad savo pareigas apleis liepos 12 dieną, yra „labai emocinis“, premjeras tai vertiną kaip nepasitikėjimą juo. Vis tik šią savaitę valstiečių frakcija Seime išsakė pasitikinti S. Skverneliu.

REKLAMA

„Aš sakau, kad tai nėra pasitikėjimo išbandymas, tiesiog žmonės renkasi tai, ką geriau mato tame poste“, – sakė R. Karbauskis.

Ministrų postų dalinti neskuba

Šią savaitę Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis viešai pareiškė, kad valstiečiai pasiryžę derėtis, jog Seimo valdančiąją koaliciją papildytų partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga. Be to, Seimo pirmininkas teigė, kad šios partijos galėtų tikėtis ministrų portfelių.

R. Karbauskis iš dalies neigia tokias kalbas ir kartoja, kad „jokių derybų nėra“, o šios bus pradėtos tik išsirinkus naująjį šalies vadovą.

REKLAMA

„Kolegos, kurie mus palaiko, prisiima politinę atsakomybę kartu su mumis. Suprantu viena, kad kalba eitų apie pilnavertį dalyvavimą koalicijoje, kad jų atstovai turėtų vietų Vyriausybėje“, – svarstė R. Karbauskis.

Vis dėlto jis atsisakė pasakyti, kokius dabartinius ministrus pakeistų „tvarkiečių“ ir „lenkų“ deleguoti ministrai, nes „tokius klausimus turėtų vertinti premjeras“, o dabar „būtų nesąžininga prieš ministrus šnekėti“.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 26 dieną kartu rinkimais į Europos Parlamentą.

Visą pokalbį su R. Karbauskiu žiūrėkite vaizdo įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų