REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija praėjusią savaitę palaimino lyderio Ramūno Karbauskio planą trauktis iš valdžios rinkimų pralaimėjimo atveju. Vieneri rinkimai jau pralaimėti, tačiau Seime dirbantys valstiečiai neskuba patvirtinti paliksiantys valdančiąją daugumą.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija praėjusią savaitę palaimino lyderio Ramūno Karbauskio planą trauktis iš valdžios rinkimų pralaimėjimo atveju. Vieneri rinkimai jau pralaimėti, tačiau Seime dirbantys valstiečiai neskuba patvirtinti paliksiantys valdančiąją daugumą.

REKLAMA

Prieš Lietuvos prezidento rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis viešai pareiškė, kad partijai pralaimėjus prezidento bei Europos Parlamento rinkimus, valstiečių frakcija Seime paliks valdančiąją daugumą.

Skvernelis trauksis, Karbauskis abejoja

Prezidento posto siekęs premjeras Saulius Skvernelis dar sekmadienį, rinkimų dieną, žiniasklaidą patikino, kad trauksis iš premjero posto, o darbą parlamente tęs iš Seimo nario kėdės.

Tačiau ten pat, S. Skvernelio rinkimų štabe, R. Karbauskis žurnalistams sakė – jei valstiečiams pavyks laimėti Europos Parlamento rinkimus, jis gali atsisakyti minties palikti valdančiąją daugumą, o S. Skvernelį bandytų įkalbėti pasilikti ministro pirmininko poste.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirma sąlyga jau įvyko – mes neturime antro turo. Lieka tik Europos Parlamento rinkimų klausimas. Jei ir jų nelaimime, tai tokiu atveju traukiamės iš valdančiosios daugumos“, – žiniasklaidai rinkimų naktį sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

Į tokią retoriką S. Skvernelis atsakė, kad „nereikėtų užsiminėti tokiais dalykais“, o netrukus po rinkimų, per spaudos konferenciją pirmadienį, dar kartą žurnalistams pakartojo, kad premjero postą apleis liepos 12 dieną.

Pranckietis – prieš

Seimo pirmininkas, valstietis Viktoras Pranckietis dar iki rinkimų atvirai nepritarė R. Karbauskio iniciatyvai rinkiminio fiasko atveju trauktis iš valdančiosios daugumos.

„Manau, kad mes esame įsipareigoję ilgesniam laikui, tai yra visai kadencijai. Prezidento ir Seimo rinkimai yra du skirtingi rinkimai“, – „Žinių radijui“ praėjusią savaitę kalbėjo V. Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai – už

LVŽS vicepirmininkas ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius linkęs laikytis bendro frakcijos ir partijos tarybos sprendimo.

„Aš esu savo nuomonę išsakęs tiek valdyboje, tiek frakcijoje – manau, kad tokį sprendimą turėtų priimti taryba. Bet, be jokios abejonės, jeigu dauguma frakcijos narių nuspręstų trauktis, jei toks būtų partijos tarybos sprendimas, akivaizdu, kad sprendimas bus trauktis“, – LRT rinkimų naktį kalbėjo V. Sinkevičius.

Valstiečių deleguotas naujasis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika taip pat sakosi palaikantis ir frakcijos sprendimą palikti valdančiąją daugumą, ir S. Skvernelio pažadą palikti premjero postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, taip palaikau. Tai bus bendras frakcijos sprendimas“, – tv3.lt kalbėjo K. Mažeika.

Lauks bendro sprendimo

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė siūlo neperšokus griovio nesakyti „op“ ir sulaukti valstiečių pasirodymo Europos Parlamento rinkimuose.

„Jūs puikiai žinote, kad frakcija praėjusią savaitę pasakė, kad vertins dvejus rinkimus – tiek prezidento, tiek Europos Parlamento. Tai Europos Parlamento rinkimų mes vertinti dar negalime, tik tikimės, kad žmonės ateis, dalyvaus gausiai ir išreikš nuomonę. Premjeras taip pat sakė, kad liepos mėnesį pasitrauks iš užimamų pareigų. Manau taip pat, kaip ir frakcija mano, priėmusi sprendimus, kad mes turime sulaukti Europos Parlamento rinkimų – toks buvo sprendimas“, – tv3.lt sakė A. Širinskienė.

REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas atsisakė komentuoti R. Karbauskio bei frakcijos sprendimą trauktis iš valdančiosios daugumos, pridurdamas, kad norėtų išgirsti daugiau argumentų, kodėl vertėtų taip elgtis.

Taryba susiburs netrukus

LVŽS Taryba penktadienį rengia posėdį aptarti prezidento rinkimų rezultatus ir pasiruošimą Europos Parlamento rinkimams. Kol kas neaišku, ar papildomai bus aptariamas ir pasitikėjimo partijos vadovu R. Karbauskiu ir premjeru S. Skverneliu klausimas.

Anot R. Karbauskio, penktadieninėje posėdžio darbotvarkėje nėra klausimų nei dėl pasitikėjimo, nei dėl partijos likimo valdančiojoje koalicijoje.

REKLAMA

„Penktadienį mes šnekėsimės apie susitelkimą Europos Parlamento rinkimams, darbotvarkėje tokio klausimo nėra, jei taryba nutars apie tai pašnekėti, bus pašnekėta“, – žurnalistams Seime sakė LVŽS vadovas.

Lietuvos prezidento rinkimuose valstiečių deleguotas kandidatas S. Skvernelis surinko 19,67 proc. balsų ir neiškopė į antrąjį turą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų