REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmajame prezidento rinkimų ture į priekį išsiveržusi Ingrida Šimonytė TV3 eteryje kalbėjo apie tai, kokios paramos tikisi iš savo ir kitų rėmėjų, kodėl nesvarsto apie galimą vadovavimą vyriausybei ir kada norėtų moteris „šaukti į kariuomenę“.

Pirmajame prezidento rinkimų ture į priekį išsiveržusi Ingrida Šimonytė TV3 eteryje kalbėjo apie tai, kokios paramos tikisi iš savo ir kitų rėmėjų, kodėl nesvarsto apie galimą vadovavimą vyriausybei ir kada norėtų moteris „šaukti į kariuomenę“.

REKLAMA

I.Šimonytė tikino įsivaizduojanti socialdemokratų rinkėjus balsuojančius už ją, nes ir ji pati, jei reiktų – balsuotų už socialdemokratą. Ji sako, kad už ją turėtų balsuoti žmonės, kuriems rūpi šalies ateitis ir socialinė gerovė. 

„Žmones balsuojančius aš įsivaizduoju. Aš save įsivaizduoju balsuojančią už socialdemokratų kandidatą kurioje nors vienmandatėje apygardoje, jei tai yra geriausias kandidatas, kuris yra mano pasirinkimas“, – apie antrojo rato balsavimą prezidento rinkimuose kalbėjo kandidatė. Ji taip pat skeptiškai atsiliepė apie vis pasigirstančias kalbas esą ji galėtų būti premjere, jei Gitanas Nausėda taptų prezidentu.

„Man atrodo, čia kažkas bando pasiūlyti rinkėjams planą, kuris jiems atrodytų geriausias iš visų įmanomų pasaulių: va mes turime gražų prezidentą ir I. Šimonytę, nes dalis jūsų norėjo Šimonytės tai imkite ją premjero poste, nes ji tikriausiai susitvarkys“, – ironizavo kandidatė į prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

Ji patikslino, kad Konstitucija yra labai aiški ir Konstitucinio Teismo nutarimai yra labai aiškūs: premjeru šalyje gali tapti tas, kuris yra deleguojamas Seimo daugumos.

REKLAMA

„Seimo dauguma, jei ji po prezidento inauguracijos keisis, jei bus kažkokie persidėliojimai, tada įmanoma, kad premjeras bus naujas. O jei ne, tada premjeras bus deleguotas tos pačios daugumos ar tai Saulius Skvernelis, ar kažkas kitas. Aš manau, kad tokios kalbos yra gudri kampanijos taktika, dabar man niekas negali net teoriškai pasiūlyti tokio posto“, – kalbėjo ji. Tiesa, politikė pripažino, kad po 2020 metų Seimo rinkimų situacija gali keistis.

Buvusi finansų ministrė ir kandidatė į prezidentus taip pat kalbėjo apie šios politinės daugumos vykdomą mokesčių reformą ir patikino, kad jos stabdyti nereikia, bet „kastis giliau taip pat nereikėtų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt mes galime negilinti viešųjų finansų problemos, sustabdyti tuos sprendimus, kurie turėtų įsigalioti 2020 ir 2021 metais tam, kad mes grįžtume prie pradinio klausimo, tai kiek visgi yra viešųjų paslaugų, kurias valstybė yra įsipareigojusi išlaikyti“, – sakė kandidatė į prezidentus.

Ji aiškino, kad didinti mokesčių nereikia, bet mažinti juos dar labiau ir žadėti medikams, mokytojams didesnius atlyginimus ir daugiau paslaugų regionuose yra ciniška. I. Šimonytė sakė, kad prieš mokesčių reformą buvo būtina apsispręsti, kiek yra viešųjų paslaugų ir tada spręsti: mažinti mokesčius, ar priešingai, juos didinti, kad būtų galima išlaikyti didesnį viešųjų paslaugų spektrą. Kandidatė į prezidentus palaikytų vyriausybę, kuri „nekastų duobės prieštarose“, nežadėtų daugiau viešųjų paslaugų ir mažesnių mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdama apie krašto apsaugą I. Šimonytė dar kartą pasakė, kad esant būtinybei ji pritartų moterų šaukimui į kariuomenę: „Net visuotinio šaukimo į kariuomenę dar nėra, todėl kalbėti apie moterų šaukimą būtų nelogiška. Bet jei mes turėtume visuotinį šaukimą ir jei mums būtų reikalingas tam tikras skaičius paruoštų rezervo karių, kad mes būtume pasirengę ginti valstybę, ir jei tam būtų reikalingas ir merginų šaukimas, aš tikrai tam pritarčiau“, – sakė I. Šimonytė.

Kalbėdama apie sveikatos apsaugą ji tikino, kad yra dalykų, kuriuos reikėtų daryti kitaip, tarkime, vaistų kompensavimo reforma. Pasak I. Šimonytės, tvarka, kuri buvo prieš tai ir kuri leido kompensuoti bet kokio generinio vaisto kainą, buvo visiškai gera.

REKLAMA

„Ji leido rinktis medikui ir pacientui. Kai ponas Veryga nutarė iš esmės gerą sprendimą didinantį generinių vaistų vartojimą įvesti kavaleristiniu metodu, mes turėjome situaciją su žmonėmis sergančiais epilepsija, kai jie prarado savo vaistus ir iškilo pavojus jų gyvybei“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat kritiškai atsiliepė apie gydymo įstaigų pertvarką, tikino, kad negalima provincijoje iš žmonių atimti tam tikrų paslaugų, nes senstančiai visuomenei neužtenka tik slaugos ligoninių. Ji pripažino, kad sveikatos apsaugos sistema yra nepakankamai finansuojama.

Kalbėdama apie teisėsaugą ir teisėjų korupcijos bylą, I. Šimonytė užsiminė, kad tai yra klausimai į kuriuos turėtų būti atsakyta kuo greičiau.

REKLAMA

„Nieko nėra taip blogai, kaip lėtas teisingumas ir besitęsiantys procesai“, – ji tikino, kad atsakymai žmonėms turtėtų būti pateikti kuo greičiau. Kandidatė į prezidentus taip pat įvardijo teisingumo sistemos problemą – lėtą teisingumą, nes žmonėms atsakymų į klausimas tenka laukti pernelyg ilgai.

I. Šimonytė taip pat tikino nepritarianti aštriai savo gerbėjų retorikai po pirmojo prezidento rinkimų turo. „Žodžiai visą laiką yra suprantami kontekste“, – tikino kandidatė į prezidentus, sakydama, kad kiekvienas turi atsakyti už savuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų