REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nepareiškė nepasitikėjimo Lietuvos banko (LB) vadovu Vitu Vasiliausku. Tačiau nepasitikėjimą V. Vasiliausku antradienio rytą pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

Seimas nepareiškė nepasitikėjimo Lietuvos banko (LB) vadovu Vitu Vasiliausku. Tačiau nepasitikėjimą V. Vasiliausku antradienio rytą pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

„Nepasitikiu dėl to, kad pritariu tiems argumentams, kurie buvo išsakyti Stasio Jakeliūno“, – žurnalistams Seime antradienį sakė premjeras.

Grupė Seimo valdančiosios koalicijos frakcijos narių – tarp jų Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas – Seimui antradienį pristatė rezoliuciją dėl nepasitikėjimo LB vadovu V. Vasiliausku.

Už ją balsavo 47 Seimo nariai, 51 – prieš, 1 susilaikė.

Užvirė ginčas

Seimui ryte tvirtinant darbotvarkę, užvirė ginčas dėl šio klausimo likimo darbotvarkėje.

„Klausimas svarbus, aš sutinku, bet tik ne šiandieną ir ne dabar“, – Seimui sakė liberalas Kęstutis Glaveckas.

Socialdemokratas Juozas Olekas siūlė šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės, tačiau balsų dauguma nuspręsta jį palikti darbotvarkėje.

REKLAMA
REKLAMA

Kritika Lietuvos bankui

S. Jakeliūno teigimu, bendradarbiavimas su LB, atliekant parlamentinį tyrimą dėl ekonominės krizės tyrimo, buvo sudėtingas. Jis pacitavo V. Vasiliausko susirašinėjimą su LB darbuotojais, kur šis parlamentinį tyrimą pavadino „beprasmišku“.

REKLAMA

„Kreipėmės į LB ir gavome atsakymą, kad LB nelabai supranta, ko mes norime“, – pristatydamas rezoliuciją Seimui sakė S. Jakeliūnas.

Rezoliucija dėl nepasitikėjimo taip pat teikiama dėl to, kad LB esą neteikė visos turimos informacijos apie VILIBOR indekso nustatymo metodiką ir jos vertinimus bei šio indekso pokyčių aplinkybes krizės laikotarpiu. S. Jakeliūno LB gynė „siaurus institucinius ir komercinių bankų, o ne jų klientų ir visų šalies piliečių, interesus“.

„Manau, kad tai yra sistemingas veikimas, nuteikus LB kolektyvą prieš parlamentinį krizės tyrimą. <...> Manau, kad tokiam pareigūnui nedera toliau eiti savo pareigų“, – tikino S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo atsistatydinti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos iniciatyva projektą parengė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas. Rezoliucijoje V. Vasiliauskui siūloma atsistatydinti pačiam, nes jis „menkino Tautos atstovybės vykdomą veiklą, ją apibūdindamas kaip „beprasmiškiausią darbą“, „marodieriavimą“ ir net „santykius su lavonais“, ir „pažemino Seimo reputaciją bei diskreditavo Lietuvos banką“.

V. Vasiliauskui neatsistatydinus, prezidentė Dalia Grybauskaitė raginama pradėti LB vadovo atleidimo iš užimamų pareigų procedūrą.

Antradienio rytą prezidentės vyriausiasis patarėjas Mindaugas Lingė minimą rezoliuciją siejo su rinkimų kampanija ir teigė, kad jokia rezoliucija negali įpareigoti prezidentės inicijuoti jo atstatydinimą, kaip siūlo valdantieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nei viena, nei kitokia rezoliucija negali būti kažkokia įpareigojanti. Tai yra prezidento kompetencijos funkcija priimti atitinkamus sprendimus“, – „Žinių radijui“ sakė M. Lingė.

Kišasi į nepriklausomų institucijų veiklą

Konservatorė Gintarė Skaistė kritikavo, kad ši rezoliucija yra kišimasis į nepriklausomų institucijų veiklą.

„Matote problema, kaip kalba LB vadovas, bet nematote, kaip pats rašote LB vadovui, prašydamas vieną rinkos dalyvių įvertinti vienaip ar kitaip“, – pastebėjo G. Skaistė.

Konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad Seimo pareiga yra apsaugoti nepriklausomas valstybės institucijas nuo S. Jakeliūno bandymo jas paversti „kišeninėmis organizacijomis“.

REKLAMA

Konservatorius Dainius Kreivys S. Jakeliūno klausė, ko jis siekia teikdamas tokią rezoliuciją.

„Tikiuosi atkreipti LB vadovo ir jo pavaduotojo dėmesį, kad tokie veiksmai yra nepriimtini Europos Sąjungos valstybėje. Noriu atkreipti Seimo, visuomenės, rinkos dalyvių dėmesį, kad LB veikla ir jo skaidrumas yra labai svarbus, siekiant užtikrinti rinkos efektyvumą ir priežiūrą, prezidentę išsakyti savo poziciją, jeigu to dar nėra padariusi“, – sakė S. Jakeliūnas.

Galiausiai D. Kreivys Seimą ragino balsuoti prieš S. Jakeliūno rezoliuciją, pažymėdamas, kad šalies finansų sektorius – „ne vaikų žaidimų dėžė“.

Siūlė reikšti pasitikėjimą

Savo ruožtu, Seimo opozicija iniciavo rezoliuciją dėl pasitikėjimo V. Vasiliausku. Ją pasirašė 15 parlamentarų iš konservatorių, liberalų ir socialdemokratų frakcijų. Tačiau, Seimui ryte balsuojant dėl parlamento darbotvarkės, 51 Seimo nariai palaikė S. Jakeliūno siūlymą šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės.

REKLAMA

Šia rezoliucija Seimo vadovybė ir Vyriausybė ragintos užtikrinti, kad būtų užkirstas kelias nepagrįstiems, politiniams, neteisėtiems išpuoliams prieš LB vadovybę ir visas institucijos nepriklausomumą.

V. Vasiliauskas LB vadovauja nuo 2011 metų balandžio. Dabar eina antra jo kadencija. LB valdybos pirmininką Seimas penkeriems metams skiria prezidento teikimu. Šalies vadovas gali teikti Seimui pareikšti nepasitikėjimą juo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų