REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvyko vilniečių mitingas, kuriame buvo pristatytas naujas reiškinys Lietuvos valstybės gyvenime, tai – pajėgų konsolidacija ir vienijimasis. Paskelbta, kad 16 visuomeninių organizacijų, tarp kurių Tautos ateities forumas, konfederacija Jungtinis demokratinis judėjimas, profesinės sąjungos „Solidarumas„ ir „Sandrauga“, Konstitucinė demokratų sąjunga, Piliečių sąjunga, miestų bendruomenės, žmogaus teisų gynimo organizacijos. Ir matosi, kad tai tik proceso pradžia.

REKLAMA
REKLAMA

Mitingas vyko dėl nepagrįstų ir vis didėjančių šildymo kainų ir naujos Vilniaus mero A. Zuoko stumiamos aferos perleisti „Vilniaus energijos“ akcijas neaiškios kilmės Prancūzijos bendrovei tik su 37 eurų kapitalu. Mitinge kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius, Konfederacijos Jungtinis demokratinis judėjimas prezidentas Juozas Žilinskas, Tautos ateities forumo pirmininkas Algimantas Matulevičius, profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Jašinskienė ir kiti atstovai. Mitingo naujovė: buvo suteikta galimybė pasisakyti ir mitingo dalyviams – vilniečiams, kurie reiškė nepasitenkinimą Vilniaus miesto Taryba, meru A. Zuoku ir skelbė, kad sąskaitos už šildymą „suvalgo“ 2/3 jų pensijos arba atlyginimo. Buvo priimta vilniečių mitingo rezoliucija:

REKLAMA

„Vilniaus miesto gyventojų ir „Lietuvos gelbėjimosi aljanso“ mitingo, įvykusio 2011m. lapkričio mėn. 30 d.

REZOLIUCIJA

„Dėl didelių šildymo kainų“

Jau trečią kadenciją Artūras Zuokas, būdamas Vilniaus meru, netęsi pažado rinkėjams bene pačiu aktualiausiu klausimu – sumažinti šilumos ir karšto vandens kainas.

Beveik prieš dešimt metų mero A. Zuoko iniciatyva Vilniaus šilumos tinklai išnuomoti „Rubikon Gruop“ (dabar – ICOR), garantuojant gyventojams atpiginti centralizuoto šildymo ir karšto vandens kainas. Deja, pažadai ir liko pažadais. Prieš praėjusius savivaldybių rinkimus A. Zuokas vėl apsimelavo, pažadėjęs šildymo kainą sumažinti mažiausiai 20 %. Deja, šilumos ir karšto vandens kainos nesumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, vos tapęs meru  A. Zuokas sugebėjo padaryti įtaką kai kuriems Vilniaus miesto tarybos nariams, kad 2011 m. birželio 13 d. taryba suteiktų leidimą perleisti Vilniaus savivaldybei priklausantį „Vilniaus energijos“ akcijų paketą neaiškios kilmės Prancūzijos  įmonei SVD22 (Societe Valmy Defense 22), tik su 37 eurų įstatiniu kapitalu. Kokių aktyvių veiksmų tuo metu ėmėsi A. Zuokas, Vilniaus gyventojai nepamiršo. Aiškėja, kad  ši nauja Vilniaus šilumos tinklų  nuomininkė ims milijoninę paskolą iš banko, t.y. visi vilniečiai taps banko įkaitais. Bus įkeisti Vilniaus šilumos tinklai ir už tai paimta paskola panaudota tik jiems žinomais tikslais. Mūsų akivaizdoje gimsta nusikalstamas „Snoras – 2“. Vilniečiai negali tylėti ir nieko neveikti. Visomis įmanomomis priemonėmis privalome pasipriešinti akivaizdžiai vykdomam nusikaltimui. Vilnius privalo pasinaudoti Ukmergės miesto pavyzdžiu, kaip reikia kovoti už miesto gyventojų interesus. Ukmergės miesto gyventojai ir savivaldybė, veikdami kartu ir susigrąžinę šilumos tinklus,  sugebėjo vien tik tokiu veiksmu atpiginti šildymo kainą 5 centais už 1kw ir teigia, kad ne visi rezervai panaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitingo dalyviai yra įsitikinę, kad komunalinių paslaugų sfera privalo priklausyti savivaldybei ir negali būti pasipelnymo šaltiniu atskiriems asmenims ar bendrovėms. Valstybė savo nuosavybe privalo išsaugoti energetiką, vandens, šilumos teikimą, komunalines paslaugas, infrastruktūros įmones ir natūralias monopolijas.

Mes, vilniečių mitingo dalyviai ir Lietuvos gelbėjimosi aljansas, vienijantis šešiolika nevyriausybinių visuomeninių organizacijų,

REIKALAUJAME:

Vilniaus miesto gyventojų rinktos savivaldybės tarybos narių:

–             Nedelsiant pradėti ir įvykdyti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties nutraukimo procedūrą su „Vilniaus energija“;

REKLAMA

–             Sugrąžinus Vilniaus šilumos tinklus teisėtam savininkui – Vilniaus miesto savivaldybei, kartu su LR Vyriausybe inicijuoti bendro savivaldybių ir valstybės šilumos tinklų holdingo steigimą.

PRAŠOME:

–             Valstybės Kontrolės, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Ekonominės policijos atlikti kompleksinį patikrinimą dėl nuomininkų veiklos skaidrumo, šildymo kainų nustatymo pagrįstumo. Išsiaiškinti ar „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimu,  nėra padarytas  nusikaltimas. Užkirsti kelią galimam neteisėtam   Vilniaus šilumos tinklų įkeitimui bankui.“

Dr. Algimantas Matulevičius yra Tautos ateities forumo vadovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų