REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai juokauja, kad netrukus kone ant visų pasaulio automobilių puikuosis užrašas ,,Made in China“ (pagaminta Kinijoje – angl.).

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų visa pasaulio automobilių pramonė netrukus gali atsidurti kinų ar indų rankose. Neseniai pranešta, kad kilmingi britiški vardai „Jaguar“ ir „Land Rover“ taps ne tik Indijos, bet ir Kinijos automobilių pramonės veidu, ,,General Motors“ (GM) skelbia apie didesnį automobilių pardavimą Kinijoje nei JAV, o naujienų agentūra ,,Reuters“ pranešė, kad vienas Kinijos institucinis investuotojas įsigijo ,,Mercedes“ gaminančios „Daimler“ akcijų.

REKLAMA

Smūgis britams

Britiškų automobilinių tradicijų puoselėtojams baisus smūgis teko dar 2008 metais, kai indų „Tata Motors“ už 2,3 milijardo dolerių nusipirko „Jaguar“ ir „Land Rover“. Dabar, panašu, kilmingų britiškų automobilių gerbėjams teks iškęsti dar vieną išbandymą.

Automobilius „Jaguar“ ir „Land Rover“ surenkančios „Tata Motors“ atstovai oficialiai paskelbė, kad šiuo metu sėkmingai derasi su kinų gamintojais dėl automobilių surinkimo Kinijoje. Jau kitais metais įmonė Kinijoje ruošiasi parduoti bent 20 tūkst. „Land Rover“ ir 5 tūkst. „Jaguar“. Gamykloje Kinijoje vėliau planuojama gaminti bent 30 tūkst. automobilių per metus.

REKLAMA
REKLAMA

,,Tata Motors“ generalinis direktorius Carlas Peteris Forsteris patvirtino, kad netrukus iš surinkimo linijos Kinijoje išriedės pirmasis automobilis ,,Land Rover“.

,,Kinijoje mes planuojame gaminti ne mažiau kaip du automobilių modelius, – ,,BBC News“ sakė C. P. Forsteris. – Planuojame pirmąją liniją paleisti per ateinančius dvejus metus, šiuo metu dar ieškome partnerių.“

Nepaisant bendrovės plėtros į rytus, C. P. Forsteris atmetė teiginius, esą „Jaguar“ ir „Land Rover“ automobilių gamyba bus išstumta iš Europos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvalgosi į ,,Daimler“

Kinų investuotojams susidomėjus ,,Daimler“ akcijomis pranešta, kad tai pirmas kartas, kai Kinija investuoja į automobilių „Mercedes-Benz“ gamybą. Įmonės atstovas spaudai nepateikė konkrečios informacijos apie investuotoją, nes Vokietijoje investuotojai neprivalo deklaruoti savo turimų akcijų, nebent jos viršija 3 proc. nuosavybės ribą.

,,Daimler" generalinio direktorius Dieteris Zetsche prognozuoja, kad iki 2015 metų Kinija taps didžiausia ,,Mercedes-Benz“ rinka pasaulyje. Interviu ,,Bloomberg“ televizijai D. Zetsche teigė, kad automobilių pardavimą šalyje 2011 metais tikimasi padidinti dviženkliais procentais. 2010 metais tikimasi parduoti 120 tūkst. automobilių. Pernai ši prognozė siekė tik 100 tūkst.

REKLAMA

Be to, ,,Daimler“ žada per ketverius metus investuoti 27 mlrd. juanių (9,86 mlrd. litų) ir taip didinti savo gamybos pajėgumą Rytų Azijos rinkose. Įmonės planuoja ir didesnę elektromobilių gamybą.

,,Taip Kinija taps didžiausia ,,Mercedes-Benz“ rinka“, – tikisi D. Zetsche.

Pralenkė JAV

JAV automobilių gamintojo GM teigimu, Kinija jau pralenkė JAV parduodamų automobilių skaičiumi. Skaičiuojama, kad šalyje šiemet bus parduota per 17 mln. transporto priemonių, kitąmet šį skaičių tikimasi padidinti dar 2 mln. – iki 19 mln. Bendrovės atstovai atskleidė, kad perspektyvomis plėstis į Kiniją domisi kone visos Vakarų automobilių gamintojos. Tai nenuostabu, nes šalies automobilių paklausa per metus išaugo daugiau nei dvigubai.

REKLAMA

,,Auganti Kinijos ekonomika ir asmeninės kinų pajamos leidžia automobilių rinkai plėstis didžiuliais tempais“, – ,,Autocar“ teigė GM veiklos Kinijoje vadovas Kevinas Wale'as. Jis taip pat prognozuoja, kad didžiausios automobilių rinkos pozicijoje Kinija išsilaikys ir artimiausiu metu.

Kita Vokietijos automobilių gamintoja ,,Audi“ per ateinančius trejus metus ketina Kinijoje parduoti per milijoną automobilių.

,,Šiemet Kinijoje žadame parduoti per 200 tūkst. Automobilių ,,Audi" ir tikimės netrukus pasiekti milijoną", – ,,Wall Street Journal“ teigė ,,Audi“ atstovas Kinijoje Dietmaras Voggenreiteris. ,,Audi“ iki 2013 metų taip pat planuoja plėsti automobilių parduotuvių tinklą Kinijoje nuo 157 iki 400.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi peršasi išvada, kad kiniškais automobiliais ,,džiaugsimės“ jau netrukus. Tik klausimas, ar Europos rinka noriai sutiks ,,Made in China“ jaguarą ar mersedesą?

FAKTAI: Kinijos automobiliai

Per 2010 metų 9 mėnesius Kinijoje parduota daugiau nei 101 tūkst. Automobilių ,,Mercedes“.

Automobilių ,,Mercedes“ gamintojos siekis Kinijoje – 300 tūkst. automobilių 2015 metais.

Remiantis prognozėmis, Kinijoje šiemet bus parduota per 17 mln. transporto priemonių.

,,Audi“ šiais metais Kinijoje tikisi parduoti per 200 tūkst. automobilių.

- Ingrida Mačiulaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų