REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės kino centras "Skalvija" tęsia nemokamus dokumentinių filmų ciklo "Senieji Lietuvos vienuolynai" seansus - sekmadienį pristatomi du nauji filmai apie Žemaičių Kalvarijos dominikonų vienuolyno ir Kryžiaus kelio ansamblį bei Vilniaus benediktinių vienuolyną ir Šv. Kotrynos bažnyčią. Abu filmai premjeriniai - sukurti šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Scenarijaus autorių Dalios Klajumienės ir Dalios Vasiliūnienės filme "Žemaičių Kalvarijos dominikonų vienuolynas ir Kryžiaus kelio ansamblis" pasakojama apie tai, kaip Žemaičių vyskupo Jurgio Tiškevičiaus iniciatyva 1637 m. į Žemaičių Kalvariją pakviesti dominikonai čia ne tik pastatydino vienuolyną ir bažnyčią, bet įsteigė ir didingą Kryžiaus kelio kompleksą, kuris gyvuoja iki mūsų dienų ir yra gausiai lankomas. Žemaičių Kalvarijos vienuolynas su Kristaus Kančios kelio kompleksu buvo pirmasis tokio pobūdžio kulto ansamblis Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

REKLAMA

Filme "Vilniaus benediktinių vienuolynas ir Šv. Kotrynos bažnyčia", kurio scenarijaus autoriai - Auksė Kaladžinskaitė ir Mindaugas Paknys, pristatomas Vilniaus benediktinių vienuolyno ansamblis, formavęsis nuo XVII pradžios iki XIX a. ir garsėjantis itin turtinga istorija. Seserys benediktinės, plačiai pasklidusios po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, yra viena garsiausių moterų vienuolijų Lietuvoje. Vilniaus centre išliko puikia architektūra pasižymintis vienuolyno ir Šv. Kotrynos bažnyčios ansamblis, o dailės kūriniai iki šiol primena seserų vienuolių nuveiktus darbus ir dvasingumą.

REKLAMA
REKLAMA

Šviečiamąjį projektą "Senieji Lietuvos vienuolynai", supažindinantį su geriausiai išlikusių ir gilią tradiciją turinčių XV-XVII a. įkurtų Lietuvos vienuolynų kultūra, sumanė Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto ir Kultūros, filosofijos ir meno instituto dailės istorikai. 2006 m. buvo sukurti šeši pusvalandžio trukmės dokumentiniai filmai apie geriausiai išlikusius XV-XVII a. įsteigtus Lietuvos vienuolynus.

Cikle jau sukurti filmai apie Vilniaus vienuolynų ansamblius - pranciškonų, bernardinų, Šv. Dvasios dominikonų, Šv. Teresės basųjų karmelitų, Šv. Petro ir Pauliaus laterano kanauninkų, trinitorių, benediktinių, taip pat Vilniaus jėzuitų kolegiją, Pažaislio kamaldulių ir kt. vienuolynus. Iš viso projekte yra numatyta sukurti 18 dokumentinių filmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų