REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvių  kūrybinės dokumentikos filmas „Vabzdžių  drestuojas“ apie šiuolaikinės animacijos pradininką  V. Starevičių buvo apdovanotas „Gran Prix“ Tarptautiniame Berdiansko kino festivalyje (Ukraina).

REKLAMA
REKLAMA

Viename iš didžiausių  Ukrainos Tarptautiniame Berdiansko filmų festivalyje, kuris vyko rugpjūčio mėn 28 – rugsėjo mėn. 3 dienomis, prodiuserė  Rasa Miškinytė pristatė du UAB „Filmų eros“ prodiusuotus filmus: Tomo Tamošaičio dokumentį filmą „Ispanų kalba suagusiems“ ir kūrybinės dokumentikos filmą „Vabzdžių dresuotoją“. Pastarasis dalyvavo Berdiansko filmų festivalio nevaidybinių filmų konkurse ir buvo pripažintas kaip geriausias filmas, bei apdovantos Grand Prix.

REKLAMA

Dar šiais metais filmas buvo pripažintas Lietuvos žiūrovų ir pelnė Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimus „Sidabrinė Gervė“. Filmas buvo įvertintas  4 kategorijose: geriausias režisierių darbas;  geriausias scenarijus; geriausias kompozitoriaus darbas; Rasai Miškinytei įteiktas apdovanojimas už profesinę meistrystę, kaip geriausiai prodiuserei.

„Vabzdžių drestuojas“  – tai tarptautinis bendros kūrybos dokumentinis filmas apie Vladislavą Starevičių (1882-1965) – lėlinės animacijos ir šiuolaikinės kinematografijos pradininką, vieną iš paslaptingiausių ir prieštaringiausių XX amžiaus kūrėjų. Jis dažnai vadinamas kino burtininku ir animacijos alchemiku, kurio kūrybinis kelias prasidėjo Lietuvoje XX a. pradžioje. Rusijoje jis tapo įžymus, o jo kūryba suklestėjo Prancūzijoje, tačiau unikalūs animacijos metodai niekada nebuvo atskleisti.

REKLAMA
REKLAMA

Prie šio filmo dirbo tarptautinė komanda: režisieriai Donatas Ulvydas ir Linas Augutis, animacijos režisierius Marek Srobecki. Profesionalai iš Lietuvos: operatorius Ramūnas Greičius, dailininkė Jurgita Gerdvilaitė, kompozitorius Linas Rimša, montažo režisierius Audrius Naujalis, garso dizaineris Artūras Pugačiauskas.  Taip pat filme mintimis apie V. Starevičiaus kūrybą dalinasi žinomas kino kritikas Skirmantas Valiulis, animacijos bei kino ekspertai, pasaulyje vertinami animacijos kūrėjai, dvyniai - broliai Quay. Aktoriui Gediminui Girvainiui teko subtilus stebuklinio pasaulio šeimininko vaidmuo. Filme itin svarbūs lėliniai personažai. Viena iš jų Liūtė – autentiškos V. Starevičiaus lėlės kopija. Žaismingas Vabalas – dailininko Rimanto Rolia sukurtas herojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumentinis filmas „Vabzdžių dresuotojas” sukurtas kartu su SE-MA-FOR Film production (Lenkija), NHK (Japonija), AVRO (Nyderlandai), YLE Co-productions (Suomija), DR-TV (Danija), SVT (Švedija), NRK (Norvegija), TSR (Šveicarija), ETV (Estija), LRT (Lietuva).   

„Vabzdžių dresuotojas“ jau buvo parodytas NHK (Japonija), AVRO (Nyderlandai) ir SVT  (Švedija) televizijų žiūrovams ir aplankė apie 20 pasaulio festivalių. Filmą išvydo Baltijos šalių, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Isrealio, Rusijos, Bulgarijos, Taivanio, Ukrainos ir Irano kino festivalių žiūrovai. Dar šį mėnesį šį filmą bus galima pažiūrėti Kroatijos „Split“ filmų festivalyje.

REKLAMA

UAB „Filmų era“  dabar toliau dirba su naujais kino projektais. Dar šiais metais turi pasirodyti prancūzų kompanijos Leitmotiv (pasitkrink pavadinima), režisierius Guillaume Coudray dokumentinis filmas „Šarūnas Bartas, vienas lauke – karys“, šiuo metu vyksta pasiruošiamieji darbai airių režieriaus Jeremiah Cullinane dokumentiam filmui „Knygnešiai“. Taip pat pradėti projekto vystymo darbai naujam vaidybiniam Šarūno Barto filmu „Sviesk akmenį, Dovydai!”. Tai istorinė drama, kurios veiksmas vyksta 1948 m. Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų