REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Balsas.lt savaitė“ baigia pasakojimą apie rugsėjį Lietuvoje koncertuosiančią britų grupę „Depeche Mode“.

REKLAMA
REKLAMA

Didelė sėkmės kaina


1993 metais grupės „Depeche Mode“ įvaizdis ir skambesys šiek tiek pasikeitė. Tuo metu pasirodžiusiame kolektyvo albume „Songs of Faith and Devotion“ pagrindinį anksčiau vyravusį sintezatorių skambesį pakeitė elektrinės gitaros ir būgnai. Taip pat kai kuriose kompozicijose skambėjo pritariamasis moteriškas gospel vokalas.

REKLAMA

Albumas sulaukė didelės sėkmės, o „Depeche Mode“ tapo pirmąja alternatyvine Didžiosios Britanijos grupe, sugebėjusia užimti pirmą vietą amerikiečių žurnalo „Billboard“ 200-uko tope.

Išleidę albumą, muzikantai surengė 14 mėnesių trukmės pasaulinį koncertų turą. Nors kolektyvą lydėjo didelė sėkmė, vidaus gyvenimas nesiklostė taip sėkmingai. Grupės solisto Daveʼ Gahano priklausomybė nuo heroino pradėjo veikti jo elgesį. Jo kolegą Martinqą Goreʼą ištiko keli nepamatuoto pykčio priepuoliai, o klavišininkas Andrew Fletcheris atsisakė dalyvauti antroje koncertų turo dalyje, motyvuodamas nestabilia psichine būsena.

REKLAMA
REKLAMA

1995 metais ketvirtas ilgametis „Depeche Mode“ muzikantas Alanas Wilderis pareiškė, kad palieka grupę. Po tokių įvykių daugelis muzikos apžvalgininkų skeptiškai vertino kolektyvo galimybes dar kada nors įrašinėti kūrybą. Nuogąstavimus sustiprino ir tai, kad D. Gahanas vos nemirė perdozavęs narkotikų viename Los Andželo viešbučių. Tuo metu M. Goreʼas taip pat galvojo palikti grupę ir atsiduoti vien soliniam projektui.

Nelengvas atsitiesimas

1996 metais D. Gahanas pradėjo lankyti narkotikų rebilitacijos kursus. Grupė „Depeche Mode“ vėl susibūrė ir po metų išleido albumą „Ultra“. Šis nebuvo labai palankiai sutiktas kritikų ir senųjų gerbėjų. Prisimindami nesenus įvykius muzikantai netgi nevyko į pasaulinį turą reklamuoti albumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2001-aisiais kolektyvas išleido jubiliejinį, dešimtą, studinį albumą „Exciter“, pasižymintį minimalistiniu ir skaitmeniniu skambesiu.

Šis darbas tapo pirmu „Depeche Mode“ albumu, JAV muzikos topuose pakilusiu aukščiau nei Didžiosios Britanijos.

Tačiau albumo pardavimas neprilygo kadaise pasiektiems rekordams.

Kai kurie kritikai ir gerbėjai pastebėjo, kad „Exciter“ trūksta gilumo, įkvėpimo ir spindesio. Tais metais grupė pirmą kartą lankėsi Lietuvoje.

Įgavo gerą formą


Įnoringiausi gerbėjai sulaukė savo. 2005 metais pasirodęs albumas „Playing the Angel“, palyginti su dviem ankstesniais albumais, gavo geras recenzijas iš muzikos kritikų. Daugelis „Depeche Mode“ gerbėjų konstatavo, kad grupė susigrąžino gerą formą.

REKLAMA

Sėkmės neapkartino net tai, kad dar keli mėnesiai iki oficialaus singlo „Precious“ vaizdo klipo pristatymo jį buvo galima išvysti internete. 

Grupės darbą įvertino didieji vasaros muzikos festivalių organizatoriai Anglijoje ir Amerikoje bei pakvietė kolektyvą groti pagrindinių svečių teisėmis. 

Taip pat „Depeche Mode“ surengė koncertų turą, kurio metu antrą kartą atvyko į Vilnių.

2007 metais grupė paskelbė, kad artimiausiu metu ketina grįžti į studiją ir įrašyti naują albumą, o pernai spalio 6 dieną Berlyne surengtoje spaudos konferencijoje pranešė pasaulinio turo datą ir grafiką.

REKLAMA

Naujausias albumas „Sounds of the Universe“ buvo išleistas šiemet balandžio 20 dieną, o pirmasis singlas „Wrong“ sėkmingai debiutavo interneto erdvėje ir per dvi dienas portale „YouTube“ tapo žiūrimiausiu klipu pasaulyje.

TIK FAKTAI

1993 metais išleistas albumas „Songs of Faith and Devotion“ pasiekė pirmą poziciją ir Amerikos, ir Didžiosios Britanijos topuose.

1998 metais buvo išleistas albumas „For the Masses“, kuriame tokios grupės kaip „The Cure“, „The Smashing Pumpkins“, „Rammstein“ atliko „Depeche Mode“ dainas.

2006-aisiais per Europos MTV apdovanojimus „Depeche Mode“ buvo pripažinta geriausia grupe.

Kolektyvo koncertų turas „Tour Of The Universe“ prasidėjo gegužės 10 dieną Tel Avive (Izraelis).

KONCERTAS LIETUVOJE


2009 rugsėjis, Vilnius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų