REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla baiminasi, kad jei iš Kultūros ministerijos negaus žadėtų lėšų, skaitytojų nepasieks per 20 išleisti planuotų kūrinių.

REKLAMA
REKLAMA


Tarp jų – Marcelijaus Martinaičio, Vytauto Marcinkaus, Jono Mikelinsko, Algimanto Mikutos darbai, knyga iš Juditos Vaičiūnaitės palikimo.

REKLAMA


Kaip lrt.lt sakė Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas























REKLAMA
REKLAMA


, nerimą sukėlė praėjusią savaitę kasmetiniame Lietuvos rašytojų sąjungos suvažiavime ištarti kultūros viceministro Donato Valančiausko žodžiai.


„Aš viceministrui uždaviau klausimą, kaip čia bus, ar parama toms knygoms, kurioms ji buvo apsvarstyta visokių ekspertų ir kultūros ministro parašu paskirta, ateis ar ne. Tada visas mūsų suvažiavimas išgirdo tokius žodžius „jeigu Finansų ministerija duos tuos pinigus – tai bus, o jeigu neduos – tai nebus“, – dėstė V. Sventickas.


„Kol kas mes, matyt, turime gyventi su ta žinia, kad pinigų nesulauksime ir dėl to yra labai daug didelio nerimo“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Pasak jo, išleisti planuotoms knygoms reikalinga suma siekia apie 300 tūkst. litų, ir tokios valstybės kaip Lietuva biudžetui esą yra „lašas jūroje“.


„Bendro skaičiaus dabar negaliu pasakyti, bet žiūrint į ankstesnių metų vidurkį, atsimenu, kad tai leidinių visumai, kurią per metus padarome (išleidžiame apie 50 pavadinimų kūrinių) būdavo reikalinga apie 300 tūkst. litų. Tai kai pažiūri į tą mūsų didelės valstybės didelį biudžetą, tie 300 tūkst. – lyg lašas jūroje“, – tvirtino V. Sventickas.

REKLAMA


„Aš galvoju, kad jeigu negalėsime atiduoti lietuviams skaitytojams to, ką rašo lietuviai rašytojai... Kur dings ta mūsų literatūra, kur dings lietuvių kalba ir, atsiprašau už patetiką, kaip mes išliksime Lietuva?“ – pridūrė V. Sventickas.


Anot jo, paraiškos buvo teikiamos „ne dėl bet ko“.


„Tai tos knygos, kurių reikia mūsų kultūros normaliam gyvenimui. Jų yra beveik dvi dešimtys. Pavyzdžiui, M. Martinaičio prisiminimų ir apmąstymų knyga, V. Marcinkaus romanas, J. Mikelinsko proza, A. Mikutos eseistika, atsiminimų knyga apie Juozą Tumą Vaižgantą, Mykolo Sluckio eseistikos knyga, knyga iš J. Vaičiūnaitės palikimo, poetės Dovilės Zelčiūtės naujas eilėraščių rinkinys. Tai yra tai, kas tikrai verta išleidimo“, – teigė pašnekovas.

REKLAMA


Tuo tarpu lrt.lt kalbintas kultūros ministro atstovas spaudai Mindaugas Valiukevičius sakė, kad „sprendimai, kiek karpyti ir kurias eilutes, dar politiniame lygmenyje“


„Visas kultūros ministerijos biudžetas, visi asignavimai yra karpomi. Nepaliečiama tik Nacionalinio muziejaus, Valdovų rūmų, kuriems skirti 44 mln. litų, eilutė. Visos kitos eilutės greičiausiai bus mažinamos. Kokia apimtimi – dar neaišku, nes biudžetas dar nepatvirtintas“, – teigė M. Valiukevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų