REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maestro, aplenkęs laiką

2009 m. sausio 29 d. Fotografijos muziejus tapo garsių Lietuvos fotomenininkų bei fotografijos meno gerbėjų Meka.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenei buvo pristatyta fotografijų paroda „Maestro Povilas Karpavičius (1909–1986)“, skirta fotografo 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Drąsiai galima teigti, kad tai pirmoji paroda, kurioje išsamiai pateikiama fotografijos technikų specialisto, išradėjo ir fotomeno propaguotojo, vieno iš pirmųjų spalvotosios fotografijos pradininkų Lietuvoje, lietuviškų fotografijos vadovėlių autoriaus ir pedagogo P. Karpavičiaus kūryba, dokumentinė medžiaga. Kas dabar gana lengvai pasiekiama naudojant kompiuterinę techniką, P. Karpavičius jau XX a. II pusėje sukūrė sunkiai dirbdamas laboratorijoje, tai liudija, kad Maestro savo darbais aplenkė laiką.

REKLAMA

Visus sužavėjusi neeilinės asmenybės fotografijų paroda iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių teigiamų atgarsių bei susidomėjimo susilaukė ne tik iš regioninės žiniasklaidos, bet ir iš Europos naujienų televizijos „Euronews“. P. Karpavičiaus paroda įvardyta kaip viena iš dviejų įdomiausių šiuo metu Lietuvoje pristatytų ekspozicijų ir vienintelė lietuvio autoriaus. Parengtas reportažas patvirtino faktą, kad P. Karpavičiaus palikimu domimasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos atidaryme dalyvavo, atsiminimais apie Maestro gyvenimą bei kūrybą dalinosi P. Karpavičiaus dukros Juta Morozienė ir Marina Šurnienė, fotografijos, televizijos, kino kritikas, menotyrininkas Skirmantas Valiulis, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Aleksandras Macijauskas, buvęs mokinys, Šiaulių universiteto Menų fakulteto Dizaino katedros vedėjas, profesorius Giedrius Šiukščius, susirinkusiuosius pasveikino Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Fotografijų parodos lankytojai gali išvysti vienus iš pirmųjų P. Karpavičiaus tarpukario laikotarpio darbų, kurie pelnė apdovanojimus įvairiuose fotokonkursuose, taip pat jo dokumentų ir spaudinių archyvo dalį, išsamiai atspindinčią įvairiapusę kūrybinę, darbinę ir visuomeninę autoriaus veiklą. Fotomeno gerbėjai turi puikią progą susipažinti su ryškiausia eksperimentinių fotografikos darbų kolekcija, sudarančia didžiausią muziejuje saugomą fotografo palikimo dalį. Galima pamatyti fotografijas, sukurtas izohelijos, izopolichromijos, „S“ efekto, heteroreljefo, pseudosoliarizacijos, vizualinės fikcijos, Perzono metodu ir kitomis technikomis, išsamiai su pavyzdžiais aprašytomis fotografo knygose – pirmajame lietuviškame pokario fotografijos vadovėlyje „Spalvotosios fotografijos praktika“ ir „Fotografijos vadove“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muziejuje veikianti fotografo ir fototechnikų išradėjo paroda įprasmina šios iškilios asmenybės atminimą Lietuvos fotografijos istorijoje. Vėliau paroda iš Šiaulių keliaus ir į kitus Lietuvos miestus, užsienio šalis.

Parodą remia Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas.

Paroda veiks iki 2009 m. balandžio 4 d.  

2009 m. vasario 11 d. (trečiadienį) 17 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) rengiamas P. Karpavičiaus atminimo vakaras, per kurį Maestro bus pristytas kaip vienas iš nedaugelio pokario atvirukų kūrėjų.



„Maestro Povilas Karpavičius (1909–1986)“ parodos atidarymo momentas. Fot. A. Musneckis


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų