REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šokėjos Loros Juodkaitės ir režisieriaus Valentino Masalskio kūrybinis tandemas rengiasi premjerai – naujam šokio spektakliui „Sibilė“, kuris žiūrovus pakvies Naujų metų išvakarėse, gruodžio 31 d.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jau šią savaitę Menų spaustuvės scenoje į savo fantastinę realybę įtrauks du Auksinius scenos kryžius pelnęs pirmasis šio dueto bendras kūrinys – „Salamandros sapnas. Paveikslas“. Be abejonės, tai vienas ryškiausių scenos darbų Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus, išgarsinęs Lorą Juodkaitę ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

REKLAMA

„Salamandros sapnas. Paveikslas“ – tai magiškai įtraukiantis į savo uždarą erdvę spektaklis, kuriame puikia dera ir vienas kitą papildo du dėmenys: šokis ir muzika. Loros Juodkaitės įkūnytos amfibijos, tūnančios savo chtoninio pasaulio kokone kiekvienas judesys, net menkiausias krustelėjimas įkrautas stipria energija, tad nepalieka abejingų.

Gebėdama šokti net pirštų galais ir stuburo kauliukais, Lora virsta tai aplinką tiriančiu begalviu ropliu, tai į transą įėjusiu dervišu, tai drugelio „lėliuke“, bijančia palikti kokoną, tai laikrodžio rodykle, tai muzikinės dėžutės lėle.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos ir užsienio spaudos, įspūdingiausias spektaklio momentas – Loros Juodkaitės sukinys, kuris tarsi paneigia žmogišką anatomiją, atliepia sufizmo mistikų šventą semą šokį, ir, kaip teigia britų teatro kritikas Andrew Haydonas, „hipnotizuoja ir svaigina“ visus žiūrovus.

Kompozitoriaus Mariaus Baranausko spektakliui sukurta ir Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota muzika – lygiavertis spektaklio veikėjas, papildantis salamandros judesius, klaidžiojantis tarp Viduramžių giesmės ir modernios elektronikos. Minimalistinė erdvė ir scenografija, kurią spektakliui sukūrė dailininkė Renata Valčik, išryškina kiekvieną Juodkaitės judesį ir virsmą, leidžia laisvai skleistis muzikai ir fantasmagoriškai spektaklio atmosferai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spektaklio temą pasak kūrėjų įkvėpė amfibija salamandra, kuri viduramžiais dėl savo sugebėjimo atsiauginti prarastas galūnes ir skleisti pavojingus nuodus, laikyta pragaro pasiuntine. Spektaklis sukurtas 2006 m. Menų spaustuvės jaunųjų scenos menininkų „Atviros erdvės“ programai.

Su „Salamandros sapnu“ Juodkaitė kasmet kviečiama į garsiausias šokio scenas pasaulyje – praeitais metais ji tarp daugelio festivalių pasirodė ir vienoje garsiausių pasaulio šokio aikštelių – Londono „The Place“, o šiemet rengėjų buvo pasirinkta atstovauti Lietuvai tarptautinėje šokio mugėje Diuseldorfe.

„Salamandros sapnas. Paveikslas“ bus rodomas Menų spaustuvės Juodojoje salėje gruodžio 7 d. 19 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų