REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 31 d. – lapkričio 2 d. Japonijos Meiji universitete vykusiame Tokijo poezijos festivalyje skambėjo ir lietuvių kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Kęstutis Navakas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, skaitė savo kūrybos eilėraščius iš knygos „Atspėtos fleitos“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2006 m.) ir improvizuotame pasisakyme kalbėjo apie poezijos situaciją Lietuvoje. Poetas atsisakė tarpinės – anglų – kalbos. Autoriaus išraiškingai skaitomi sonetai ir pasisakymas iš lietuvių kalbos buvo verčiami į japonų ir sulaukė gyvos publikos reakcijos, trečiadienį pranešė Lietuvos ambasados Japonijoje kultūros atašė.

REKLAMA

Šis Tokijo poezijos festivalis yra pirmasis, juo siekiama populiarinti japonų poeziją pasaulyje, supažindinti su įvairių kraštų poetų kūryba bei stiprinti šiuolaikinės poezijos skaitymų tradicijas. Festivalyje dalyvavo 41 poetas iš 21 šalies, pusė dalyvių atvyko iš Europos, Azijos, Australijos ir Amerikos. Japonų poetai, tarp kurių buvo nemažai įžymybių,  festivalyje skaitė laisvąsias eiles, tanka ir haiku.

Festivalio rengėjai išleido jo dalyvių kūrybos antologiją originalo ir japonų kalbomis.  Renginys pelnė ir žiniasklaidos dėmesį – reportažą iš festivalio parengė Japonijos nacionalinis transliuotojas NHK, verslo dienraštis „Nikkei“.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalio iniciatorius ir pagrindinis organizatorius - Meiji universiteto literatūros profesorius, Tarptautinės haiku kūrėjų asociacijos prezidentas, poetas Ban’ya Natsuishi. Šių metų rugsėjį Natsuishi Vilniuje surengė haiku seminarą projekto „Haiku Vilniui“ dalyviams, o kitais metais ketina Lietuvoje organizuoti Pasaulinį haiku kūrėjų kongresą.

Kęstučio Navako dalyvavimą Tokijo poezijos festivalyje rėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų