REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienio vakarą Mokytojų namų kiemelyje Vilniuje vyko pirmosios „slempoezijos“ varžytuvės. šeši konkurso dalyviai rungėsi apie keturiasdešimt minučių. Galiausiai buvo išrinktas ne tik nugalėtojas, bet ir poetas, apdovanotas specialiu knygyno „Eureka“ prizu.



Renginys be pertraukų

Trečiadienio vakarą Mokytojų namų kiemelyje Vilniuje vyko pirmosios „slempoezijos“ varžytuvės. šeši konkurso dalyviai rungėsi apie keturiasdešimt minučių. Galiausiai buvo išrinktas ne tik nugalėtojas, bet ir poetas, apdovanotas specialiu knygyno „Eureka“ prizu.



Renginys be pertraukų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis trečiadienis buvo ne tik unikalios „slempoezijos“ Lietuvoje pradžia, bet ir paskutinė skaitymo skatinimo projekto „Su knyga per kultūrinę Europą“ diena. Kiekvienas šio projekto vykdymo trečiadienis buvo skiriamas vis kitos šalies literatūrai. Na, o paskutinė, dvyliktoji, ir labiausiai laukta trečioji savaitės diena buvo išsaugota būtent lietuvių literatūrai paminėti.

REKLAMA

Nors knygų mugė prasidėjo 11 val., didžiausios linksmybės prasidėjo 17 val., kai duris atvėrusiame vakare dalyvavo tokios Lietuvos padangės žvaigždės kaip prozininkas Bronius Bušma, sukūręs scenarijus televizijos serialams „Giminės“ ir „Broliai“. Savo kūrybą skaitė ne tik pats rašytojas, bet ir jo bičiuliai aktoriai Vaiva Mainelytė bei Pranas Dimša.

O netrukus prasidėjo ir šiuolaikinės lietuvių poezijos vakaras, jame apsilankė žinomiausi poetai Marcelijus Martinaitis, Aidas Marčėnas, literatūros kritikas Valentinas Sventickas, aktorė Dalia Jankauskaitė, kompozitorius ir bardas Andrius Kulikauskas, dainų autorius ir atlikėjas Povilas Girdenis. Kiek vėliau buvo pristatyta jaunosios kartos prozininko Tomo Staniulio knyga „Diena, kurią verkiau visą“.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi renginys vyko be pauzių, tai bene garsiausiai nuskambėjęs „slempoezijos“ konkursas prasidėjo anksčiau. Tai sudarė nemažai keblumų būtent į šį renginį išsiruošusiems svečiams, mat jie tiesiog negalėjo numatyti tikslios pradžios, ypač kai jau tapo įprasta, kad visos šventės vėluoja bent po pusvalandį. Galbūt todėl jau nuščiuvus paskutiniams plojimų garsams į Mokytojų namų kiemelį ėmė plūsti būriai žmonių – atrodė, tik ir laukę, kol pasibaigs vakaro programa.

Geriausias „slemeris“ išrinktas plojimais

„Slempoezija“ yra beveik pažodžiui perimta iš anglų kalbos termino „slam poetry“. Žodį „slam“ būtų galima sieti su posakiu „to slam a door“, t.y. „trenkti durimis“. Taigi trenksmas. Bet iš tiesų kalbant apie „slempoeziją“ turimas galvoje visiškai kitoks, savitas, poezijos skaitymas. Pasitelkus improvizaciją poezija vėl grįžta į gatves ir klubus, kur be mažiausios snobizmo gaidos suskamba naujomis, seniai užmirštomis natomis. Pantomima, teatras, proza – niekas nėra tabu kalbant apie „slempoeziją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keista, kad į Lietuvą šis savitas žanras atkako tik dabar, gal todėl ir susidomėjimas juo buvo toks didžiulis. Mokytojų namų kiemelyje vykusiose varžytuvėse dalyvavo iš viso šeši „slemeriai“. Nenuostabu, kad naujam renginiui dar negalėjo būti suformuota kompetentinga komisija, nes juk ir žinios apie „slempoeziją“ tarsi buvo užstrigusios kažkur pakeliui į Lietuvą. Tačiau buvo rasta puiki išeitis – nugalėtojas rinktas plojimais.

Apie 40 minučių trukusiame renginyje kiekvienas „slemeris“ perskaitė po 5-6 savo kūrybos eilėraščius. Garsiausiai plojimai gaudė Dariui Jurevičiui – jis ir tapo laimėtoju bei gavo apdovanojimą – voką su turiniu. Tačiau tiksli užsitarnauta suma taip ir liko neatskleista žiūrovams.

REKLAMA

Specialus prizas – maisto davinys

Beje, knygyno „Eureka“ direktorė Eurika Stogevičienė tarp šiuolaikiškiausių poetų ir eksperimentatorių išsirinko ir savo favoritą.

Juo tapo varžytuvių dalyvis „slemeris“ Benediktas Januševičius. Jį E.Stogevičienė apdovanojo... maistu. Matyt, suprato, kad tūlo literato kišenėse vėjai tešvilpauja, tad raugintas agurkėlis tikrai pravers labiau nei šimtoji enciklopedija į lentyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų