REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus savivaldybė perstumdo sostinės kultūros įstaigų vadovų kėdes: pakeisti visi septyni įstaigos „Vilniaus festivaliai“ tarybos nariai. Pasak politikų, bus mažinamas šios įstaigos finansavimas, praneša „Kultūros naujienos“.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybės politikai keičia įstaigos „Vilniaus festivaliai“ veiklą. Iki šiol ji koordinavo žymiausius sostinės festivalius, tokius, kaip „Sirenos“, „Gaida“ ar „Kristupo vasaros festivalis“.

REKLAMA

Vilniaus vicemeras Algirdas Paleckis teigė, kad dabar įstaigoje yra tam tikra grupelė žmonių, susikūrusi sau patogų gyvenimą.

„Jie gaudavo iš savivaldybės milijoną, jeigu ne daugiau, litų – be konkursų, be nieko. Ir visi kiti renginių organizatoriai tiktai gūžčiodavo pečiais, nes tai buvo uždaras žmonių ratas“, – sakė A. Paleckis.    

Ketverius metus dirbančių „Vilniaus festivalių“ vadovas stebisi politikų kaltinimais.

„Nesakyčiau ir negalėčiau, matyt, sutikti, jeigu kažkas sakytų, kad mūsų įstaiga yra uždara, kad priėmė tik septynis festivalius ir nieko neįsileidžia. Festivalių daugėja kasmet – prisijungė po vieną, po du. Ir šiai dienai mes turime septynis“, – teigė Remigijus Merkelys, įstaigos „Vilniaus festivaliai“ direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar ta centralizacija kultūros srityje, kultūros sistemoje yra gerai ar blogai, čia ir apsispręsime numatydami, kaip dabar kryptingai bus finansuojami tie dalykai“, – „Kultūros naujienoms“ sakė Vilniaus tarybos narys Vidmantas Martikonis.

Savus meno kriterijus susikūrusi savivaldybė pakeitė „Vilniaus festivalių“ tarybos narius kitais. Dabar penki iš septynių narių priklauso naujajai valdančiajai daugumai, kai ankstesnėje festivalių taryboje tiesiogiai Vilniaus savivaldybei atstovavo tik Kultūros skyriaus vedėjas – visi kiti buvo meno ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikai sako, kad šiemet „Vilniaus festivaliams“ planuojamas bent trečdaliu mažesnis finansavimas ir kiekvienas festivalis turės atskirai savivaldybei pateikti projektus bei prašyti pinigų.

Numatyta keisti ir savivaldybei priklausančių profesionalių meno kolektyvų finansavimo politiką.

„Nesakau, kad nereikia remti ar padėti profesionaliajam menui. Jeigu jis profesionalus, vadinasi, jis iš savo darbo jau išgyvena“ – įsitikinęs V. Martikonis.

Tokiomis idėjomis remdamasi savivaldybė ketina įsteigti pusšimtį etatų mėgėjų kolektyvų vadovams.

REKLAMA

Patys menininkai sako, kad politikai kiršina profesionaliąją kultūrą su mėgėjiškąja.

„Visame pasaulyje miesto valdžia išlaiko kažkokius teatrus arba gerą teatrą, kuriuo didžiuojasi. Čia kaip blogas sapnas, kurį pabudęs nori kuo greičiau pamiršti. Aš nežinau, kas ten yra – genetika veikia?“ – į situaciją reagavo muzikologas Edmundas Gedgaudas.

Vilniaus savivaldybės biudžetas bus tvirtinamas po kelių savaičių.

Pasak politikų, kultūrai prašoma daugiau lėšų nei pernai, ir jie, dar tik pradėję kultūros politikos pertvarką, profesionalams finansavimo nenutrauks, tik perskirstys lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų