REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų rugpjūtį Lietuvoje imtas įgyventi projektas „Nekvalifikuotų asmenų kompetencijų didinimas“, kurio tikslas – padėti įsilieti į darbo rinką kvalifikacijos neturintiems žmonėms. Apie šio projekto veiklas ir jau matomus rezultatus kalbiname projekto vadovę Agnę Normantaitę.

Šių metų rugpjūtį Lietuvoje imtas įgyventi projektas „Nekvalifikuotų asmenų kompetencijų didinimas“, kurio tikslas – padėti įsilieti į darbo rinką kvalifikacijos neturintiems žmonėms. Apie šio projekto veiklas ir jau matomus rezultatus kalbiname projekto vadovę Agnę Normantaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam skirtas šis projektas? Ar jis yra aktualus jaunimui?

Projektas skirtas įvairaus amžiaus asmenims, kurie neturi kvalifikacijos, profesijos. Šiuo metu kas antras teritorinėje darbo biržoje registruotas bedarbis neturinti profesinių įgūdžių ar žinių, yra nekompetentingas, neįgudęs – dėl to tokiam asmeniui yra sunku integruotis į darbo rinką ir konkuruoti su tais, kurie turi profesiją ar darbo patirties. Šiandien projekte dalyvauja daugiausiai jaunimas iki 29 m., turintis tik pradinį ar vidurinį išsilavinimą, jie sudaro net 66 proc. visų projekte dalyvaujančių dalyvių.

REKLAMA

Kokios veiklos vykdomos projekto metu?

Projekto įgyvendinimo metu yra vykdomos 4 veiklos: konsultavimas ir profesinis orientavimas, profesinis mokymas ir neformalus švietimas, darbo įgūdžių įgijimo rėmimas, darbo rotacija.

Lietuvos darbo birža pradėtu įgyvendinti Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamu projektu siekia, kad nekvalifikuotiems asmenims būtų suteikta psichologinė konsultavimo ir profesinio orientavimo paslauga, kurios metu individualiai ir grupėse bus sprendžiamos jų emocinės, asmenybės ir bendravimo problemos bei keliama jų asmeninė motyvacija.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš aktyvių darbo rinkos politikos priemonių – profesinis mokymas ir neformalus švietimas – padės nekvalifikuotiems bedarbiams įgyti darbo rinkoje paklausią kvalifikaciją, kompetencijas, reikalingas įsidarbinti laisvose darbo vietose ar pradėti dirbti savarankiškai. Po to, kai po profesinio mokymo ir neformalaus švietimo nekvalifikuotas jaunuolis įgis profesiją, jis galės dalyvauti darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemonėje, t.y. asmuo, pirmą kartą pradedantis darbo veiklą pagal profesiją, konkrečių įgūdžių galės įgyti tiesiogiai darbo vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita šio projekto metu vykdoma remiamo įdarbinimo priemonė – darbo rotacija – taip pat palengvins projekto dalyvių galimybę integruotis į darbo rinką, laikinai pakeičiant įmonės darbuotojus jų tikslinių atostogų metu ar kolektyvinėse sutartyse numatytais atvejais.

Kiek žmonių jau dalyvauja projekte ir koks planuojamas dalyvių skaičius?

Nuo projekto pradžios galimybe mokytis jau pasinaudojo 1.053 asmenys. Numatoma, kad per projekto įgyvendinimo laikotarpį 5.000 nekvalifikuotų bedarbių, registruotų teritorinėse darbo biržose, bus pasiūlyta psichologinė konsultavimo ir profesinio orientavimo paslauga, 13.950 asmenų bus įtraukti į profesinio mokymo ir neformalaus švietimo priemonę, 550 asmenų, dalyvavusių profesiniame mokyme ir neformaliame švietime, bus įtraukti į darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemonę ir 490 asmenų – į darbo rotacijos priemonę.

REKLAMA

Kur vykdomas šis projektas?

Šis projektas vykdomas visoje Lietuvoje, bendradarbiaujant su 10 teritorinių darbo biržų (Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos, Vilniaus) ir jų skyriais.

Ar žmonės aktyviai dalyvauja projekte?

Kol kas jaučiame, jog susidomėjimas mūsų projektu tikrai yra, juk tai didelė galimybė, pasinaudojant ES parama, įgyti norimą, patinkančią profesiją ir svarbiausia – pagal ją įsidarbinti.

Kokie pirmieji rezultatai, galbūt jau turite ir sėkmės istorijų?

Galime pasidžiaugti, kad po profesinio mokymo jau yra sėkmingai įsidarbinusių asmenų. Pavyzdžiui, vienam iš dalyvių pasiūlyta dalyvauti profesinio mokymo programoje. Pagal Trišalę profesinio mokymo sutartį vyras buvo nusiųstas mokytis į įmonę, kurioje įgijo C ir CE kategorijų vairuotojo kompetenciją pagal neformaliojo mokymo programą. Jis įsidarbino priešgaisrinėje tarnyboje ir sėkmingai dirba iki šiol.

REKLAMA

Kita sėkmės istorija. Vienoje iš savivaldybių trūko gaisrininko, todėl buvo pasirašyta Trišalė mokymo sutartis su nekvalifikuotų bedarbiu, dirbusiu pas juos terminuotus darbus vasaros sezono metu dėl ugniagesio kompetencijos įgijimo. Jis jau pabaigė mokymus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Ugniagesių gelbėtojų mokykloje ir nuo greit pradės dirbti savivaldybėje.

Svarbu paminėti, kad projektas tik įsibėgėja, bet net neabejojame, kad sėkmės istorijų ateityje bus kur kas daugiau.

Apie projektą „Nekvalifikuotų asmenų kompetencijų didinimas“

Projektas pradėtas įgyvendinti 2014 m. rugpjūčio 1 d., jo trukmė – 30 mėnesių. Projekto įgyvendinimo metu projekto veiklose dalyvaus daugiau kaip 13950 registruotų teritorinėse darbo biržose nekvalifikuotų bedarbių. Projekto metu bus įgyvendinamos profesinio mokymo ir neformalaus švietimo programa, nekvalifikuotų bedarbių konsultavimo ir profesinio orientavimo priemonė ir remiamo įdarbinimo priemonės – darbo įgūdžių įgijimo rėmimas ir darbo rotacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto tikslas – padidinti nekvalifikuotų bedarbių, registruotų teritorinėse darbo biržose, motyvaciją įsidarbinti, padėti jiems spręsti emocines, asmenybės ir bendravimo problemas, sudarančias kliūtis jų užimtumui, padėti įgyti ar patobulinti kvalifikaciją ar įgyti kompetencijų, trūkstamų darbo įgūdžių tiesiogiai darbo vietoje, integruotis į darbo rinką ir joje įsitvirtinti.

Projekto partneriai – 10 teritorinių darbo biržų. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis, jo vertė – 122.049.600 Lt.

Norint jame dalyvauti, reikia kreiptis į savo darbo biržos tarpininką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų