REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakelta Vilniaus universiteto vėliava ir atidengtas paminklas mūsų grožinės literatūros pradininkui Kristijonui Donelaičiui. Taip naujuosius studijų ir mokslo metus pradėjo Vilniaus universitetas.

Pakelta Vilniaus universiteto vėliava ir atidengtas paminklas mūsų grožinės literatūros pradininkui Kristijonui Donelaičiui. Taip naujuosius studijų ir mokslo metus pradėjo Vilniaus universitetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 1-ąją į savo nišą sugrįžo paminklas mūsų grožinės literatūros pradininkui Kristijonui Donelaičiui. Nuo šiol praeivių akį trauks bronzinė poeto skulptūra.

REKLAMA

„Man Vilniaus universitetas be K. Donelaičio būtent šioje vietoje būtų kažkuo nepilnas. Labai didžiuojuos, kad būtent Vilniaus universitete stovi šis paminklas. Kiekvieną kartą eidami pro šalį žinosite, kad jau prieš tiek daug metų turėjome žmonių, kurie suprato lietuvybės ir mūsų kalbos svarbą, mūsų tautinio identiteto svarbą“, – kalbėjo paminklą kartu su VU l. e. p. rektoriumi prof. habil. dr. Jūru Baniu atidengusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė sveikino universiteto bendruomenę ir linkėjo siekti žinių.

REKLAMA
REKLAMA

Skulptūros perliejimo iniciatorius – profesorius Domas Kaunas. Skulptūros bronzinės atliejos-kopijos pagaminimas papildomai įtrauktas į Lietuvos Respublikos Vyriausybės K. Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo priemonių planą. Anksčiau stovėjęs paminklas buvo pagamintas iš stiklo plastiko 1964 m. minint poeto 250-ąsias gimimo metines.

Spalvinga, jaunatviška ir energinga VU dėstytojų, studentų ir alumnų eisena Gedimino prospektu, Šventaragio ir Pilies gatvėmis žygiavo į universiteto Didįjį kiemą. Kiekvieno fakulteto studentai nešėsi tradicinę savo fakulteto simboliką, skandavo šūkius. Ši VU bendruomenės šventė jau tapo tradiciniu sostinės renginiu pažymint Mokslo ir žinių dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šv. Jonų bažnyčios varpas ir K. Donelaičio eilės subūrė visus Didžiajame kieme ir iškilmingai paskelbė studijų metų pradžią.

Rektorius prof. J. Banys savo sveikinimo kalboje džiaugėsi pirmakursiais ir dalijosi ateities planais. „Tikimės, kad šiais mokslo metais bus atidaryti Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų ir Gyvybės mokslų centrai. Rengiami projektai statyti Medicinos, Matematikos ir informatikos, Chemijos fakultetus. Mūsų visų užduotis – ne tik sėkmingai užbaigti šiuos projektus, bet ir efektyviai panaudoti sukurtą infrastruktūrą“, – sakė rektorius. Jo sveikinime nuskambėjo ir šiandien ypač aktuali lietuvybės ir valstybingumo tema: „Vilniaus universitetas per amžius buvo ir lietuvybės, ir Lietuvos savimonės šaltinis. Šiandien, kai Rusijos diplomatai, konsulai ir Rusijos valdžia begėdiškai meluoja visam pasauliui ir pradeda perbraižyti Europos sienas, mūsų visų užduotis yra išlaikyti valstybingumą, lietuvybę ir valstybės ateitį.“

REKLAMA

Į „Initium semestri“ iškilmes su VU kepuraite atskubėjęs VU alumnas, Vilniaus miesto meras A. Zuokas sveikindamas susirinkusiuosius pacitavo poetą Justiną Marcinkevičių, kurio žodžiai turėtų įprasminti šią iškilmingą akimirką: „Pabandykime suprasti gyvenimą kaip pareigą: kaip žmogaus pareigą žmogui, kaip žmogaus pareigą visuomenei, kaip visuomenės pareigą žmogui, kaip saulės pareigą žemei, kaip tėvų pareigą vaikams, kaip dirbančiojo pareigą darbui, kaip mūsų pareigą tiesai ir ištikimybei, kaip mokslininko pareigą mokslui, kaip poeto ištikimybę ir pareigą poezijai, kaip pareigą gėriui ir grožiui, kaip pareigą Tėvynei, kaip pareigą šiai dienai ir rytdienai. To ir palinkėčiau.“

REKLAMA

Didžiajame kieme skambėjo ir tradicinė pirmakursių priesaika. Susirinkusiems koncertavo Vilniaus universiteto meno kolektyvai.

Šiemet Vilniaus universiteto duris pravėrė 3448 bakalauro ir vientisųjų studijų bei 1758 magistrantūros pirmo kurso studentai. Tarp stojančiųjų į bakalauro ir vientisąsias studijas populiariausios programos – medicina, programų sistemos, teisė, ekonomika, politikos mokslai, skandinavistika. Į VU įstojo daugiausia – beveik trečdalis visų šalies valstybės finansuojamų studentų. Lietuvos universitetų studijų programų dešimtuke – net penkios VU programos, pritraukusios daugiausia valstybės finansuojamų studentų. Daugiau nei pusė geriausiai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių moksleivių studijuos Vilniaus universitete. Šiemet studijas Vilniaus universitete pradėjo ir 540 studentų iš daugiau nei 50 pasaulio šalių. Iš viso VU studijuoja daugiau kaip 700 studentų užsieniečių.

Šiemet Vilniaus universitete iš viso studijuos per 20 000 studentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų