REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie vasaros atostogas vaikai svajoja ištisus mokslų metus. Tačiau išlauktoji vasara gali prabėgti ne taip jau ypatingai, ypač, jeigu atžalos tik tingiai spokso į filmukus ar žaidžia internetinius žaidimus. Tad kaip ir kokia veikla užimti mažametį, kad grįžes į darželį ar mokyklą jis su entuziazmu apie tai pasakotų savo draugams? „Norint įdomiai praleisti laiką kartais tereikia apsižvalgyti namuose. Iš senų užuolaidų galima pagaminti pačią nuostabiausią palapinę, o senus roletus paversti žaismingais paveikslais, vėjo malūnėliais ar ryškiaspalvėmis gėlėmis,“ – idėjas žeria „Domus Lumina“ vadybininkė Ignė Sankauskaitė, pastebėjusi, kad gaminant roletus likusios medžiagų atraižos tapo labai pageidaujama žaliava tarp šalies darželių.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu pagalvoti ir apie pramogas, ir protinę veiklą

„Ikimokyklinukai ir pradinukai yra dar labai žingeidūs ir mielai leidžasi kažkuo užimami. Tinka viskas – buvimas pas senelius, gimines, stovyklos, lakstymas kieme bet kokiu oru, važinėjimasis dviračiu, riedučiais, žaidimai kamuoliu,“ – sako Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro vaikų psichologė Asta Budvytienė. Sodas ar močiutės kaimas gali tapti tyrinėjimų oaze, laukai – puikia vieta laidyti aitvarus, o vaiko kambarys virsti kūrybinėmis dirbtuvėmis. Mat kuo daugiau užimtumo, tuo daugiau vaikas gauna įvairiausių potyrių ir patiria pažinimo džiaugsmą.

REKLAMA

Tiesa, nemažai tėvelių vasarą tikisi sustiprinti vaiko pasiekimus moksluose, todėl verčia mokytis papildomos kalbos ar gilinti kitų dalykų žinias. „Kuomet už lango šviečia saulė, susikaupti mokslams yra labai sunku, tačiau per atostogas smegenų veiklos visai apleisti irgi nerekomenduojama. Tik tai turi būti daroma su malonumu, džiaugsmingai ir įdomiai. Na, pavydžiui, leisti vaiką į specializuotą stovyklą ar patiems tėvams bandyti sudominti sunkiuoju mokyklos dalyku, parodyti jį „kitu kampu“, pademonstruoti praktinį pritaikomumą,“ – apie vasaros atostogų veiklą pasakoja psichologė.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrybines dirbtuves galite sukurti namuose

Lietingas vasaros dienas, kuomet nesinori kišti nosies į kiemą, galite iškeisti į įvairius kūrybinius užsiėmimus. Daugeliui vaikų patinka konstruoti, lipdyti, piešti. Tokiam kūrybiniam procesui pasitelkite įvairias audinių, tapetų, medžiagų atraižas, klijus, žirkles ir savo vaizduotę.

Kartais užtenka apsidairyti aplink. Sukurkite koliažą iš lauke rastų medžiagų (lapų, medžių žievių, akmenukų) arba antram gyvenimui prikelkite nenaudojamus daiktus. Tokias vasaros dirbtuves suorganizavo Kauno lopšelio-darželio „Varpelis” darželinukai. Iš roletų atraižų vaikai kartu su auklėtojomis kūrė dekoracijas darželio langams, originalius karpinius ir žaislus. „Mažieji iš ryškiaspalvių audinių susidomėję karpė apskritimus, lapelius, gamino drugelius bei gėlytes, kurie puošė darželio vidų bei kiemą”, – įspūdžiais dalinosi lopšelio-darželio „Varpelis” menų pedagogė Daina Biliūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelis roletų, plisuotų žaliuzių bei kitų gamyboje likusių ir nepanaudotų atraižų yra prikeliamos antram gyvenimui. Idėjų ir fantazijos, kaip panaudoti šias medžiagas netrūksta nei darželiams, nei mokykloms. Tokiu būdu galime prisidėti prie vaikų kūrybinio švietimo ir ekologijos”, - sako „Domus Lumina” vadybininkė I. Sankauskaitė. Atraižomis įmonė stengiasi aprūpinti visus besikreipiančius darželius ir mokyklas.

Pasak pedagogės D. Biliūnaitės, kūrybai naudodami įvairias tekstūras, daiktus, medžiagas vaikai ugdo savo vaizduotę, kūrybingumą bei laisvą mąstymą. Tokia veikla su savo vaikais lengvai gali užsiimti ir tėvai namuose.

REKLAMA

 

Savarankiškumo ugdymui – namų ruošos darbai

Psichologės A. Budvytienės teigimu, kai nereikia į mokyklą ar darželį, galima skirti daugiau laiko kitiems, ne mažiau svarbiems dalykams - ugdyti atsakomybę, pagarbą tvarkai, pareigos jausmą. Todėl labai svarbu atžalą kasdien įtraukti į namų ruošos darbus: „Vasarą dažniau prašykite vaiko padėti jums: atlikti kokį nors darbą, pagal jo jėgas, sode, darže, pagaminti nesudėtingą maisto patiekalą, nušluostyti namuose dulkes, išvalyti ne tik savo kambarį, bet ir svetainę. Galbūt jis tai atliks ir nelabai kokybiškai, tačiau svarbiausia, kad prisidės prie bendro gerbūvio kūrimo. O tai vaiko savivertei labai svarbu,“ – pataria specialistė.

REKLAMA

Idėjos vaikų laisvalaikiui:

Vasara – puikus metas pažinti gamtą. Kad toks pažinimas būtų nenuobodus, sukurkite žaidimą. Surašykite arba nupieškite ant lapo, ką mažasis seklys turi surasti : boružėlę, sraigę, geltoną gėlę, medyje tupintį paukštį. Bus dar įdomiau, jei mažajam patikėsite fotoaparatą. Užfiksuotas nuotraukas kaip tikras Šerlokas Holmsas galės parodyti ne tik Jums, bet ir savo draugams.

Kada turime daugiausiai laiko atsinaujinti, jei ne vasarą? Kartu su vaiku pertvarkykite mažamečio kambarį ar kampelį. Paprašykite atžalos, kad nupieštų savo svajonių kambarį, o tada pasitarkite, ką galite patobulinti per šią vasarą. Galbūt nuspręsite perdažyti sienas kita spalva, o gal įsigyti naujus roletus? Taip pat galite pagalvoti, kokiais darbeliais papuošti kambario sienas – tai suteiks daug džiaugsmo ir isijungimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renkite iškylas į gamtą ar tiesiog savo kieme – kartu su vaiku parenkite iškylos vaišes, žaidimus, pasikvieskite draugų ir smagiai praleiskite laiką.

Jei negalite nuvažiuoti prie jūros, sukurkite ją butelyje. Pusę stiklinio ar plastikinio butelio pripilkite vandens, įlašinkite mėlynų maistinių dažų (galite rinktis ir kitą spalvą) ir gerai išplakite, kad vanduo nusidažytų. Tuomet likusią butelio dalį pripilkite aliejaus. Užsukus ir pakračius butelį, galite stebėti susidariusias bangas. Į butelį galite primesti blizgių žvaigždučių ar norimų figūrėlių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų