REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo ieškančių studentų ir absolventų akys vis labiau krypsta į universitetuose rengiamas karjeros dienas bei čia įsikūrusius karjeros centrus. Pastarieji taip pat tvirtina kasdien sulaukiantys vis daugiau darbdavių pasiūlymų.

Darbo ieškančių studentų ir absolventų akys vis labiau krypsta į universitetuose rengiamas karjeros dienas bei čia įsikūrusius karjeros centrus. Pastarieji taip pat tvirtina kasdien sulaukiantys vis daugiau darbdavių pasiūlymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatsiliekame nuo pasaulio

Pasak Lietuvos socialinių tyrimo centro profesoriaus Boguslavo Gruževskio, šiuo metu šalyje susidariusi paradoksali situacija. „Jaučiama globali kvalifikuotų darbuotojų pasiūlos krizė: iš vienos pusės, auga jaunimo nedarbas, iš kitos – vis labiau jaučiamas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas“, - sako B. Gruževskis. Šios problemos ištakos – bendras gyventojų skaičiaus sumažėjimas šalyje, kvalifikuotų darbuotojų trūkumas, žemų atlyginimų, žemo darbo našumas. Kyla klausimas, ar Lietuvos darbo rinka yra nepatraukli ir kas tuomet nutiks dar po kelių metų? Tačiau, kaip rodo tyrimai, ši problema – globali.

REKLAMA

Remiantis JAV ir visame pasaulyje tyrimus vykdančio instituto „McKinsey Global Institute“ atliktais skaičiavimais, 2020 metais pasaulyje pritrūks apie 85 mln. aukštos ir vidutinės kvalifikacijos specialistų. Lietuvoje kvalifikuotų darbuotojų pasiūla ir paklausa dar po 5 metų gali būti ypač maža dėl darbuotojų profesinio rengimo neatitikimo, laisvo darbo jėgos judėjimo ES viduje, didelio darbo apmokėjimo skirtumo tarp šalių, globalios konkurencijos dėl žmogiškųjų išteklių ir kitų veiksnių. Todėl tikslingai kyla dar vienas klausimas: ką daro Lietuvos įmonės, žinodamos šią situaciją? Nori jaunimo

REKLAMA
REKLAMA

Karjeros ekspertė, Kauno technologijos universiteto (KTU) Karjeros centro vadovė Jolanta Kavalė sako, kad šiandien įmonės orientuojasi į jaunesnį darbuotojų segmentą.

„Tai – moksleiviai, pirmo, antro kurso studentai. Pastebime, kad įmonių atstovai linksta, kuo anksčiau karjeros galimybėmis savo organizacijoje sudominti dar besimokančius ar tik pradėjusius studijuoti jaunuolius“, – sako J.Kavalė.

Jos teigimu, pastebima tendencija, kad įmonės noriai kviečia studentus bei moksleivius į ekskursijas, supažindina su darbo diena įmonėje bei čia vykstančiais procesais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teko bendrauti ne su vienu studentu, užsukusiu pas mus ir drąsiai galiu teigti, kad iš visų darbo paieškos galimybių, pirmuoju numeriu jie pasirenka būtent universiteto Karjeros centrą, o ne internetinius darbo skelbimų portalus. Kiekvieną dieną į mus vidutiniškai kreipiasi 7 įmonės, kurioms reikalingi įvairių sričių jauni, perspektyvūs specialistai“, – patirtimi dalinasi KTU Karjeros centro vadovė. Darbą padeda susirasti universitetas

J. Kavalė pabrėžia, kad tokiu būdu universitetas ne tik padeda organizacijoms išspręsti darbuotojų trūkumo problemas, bet taip išlaikoma trūkstama darbo jėga Lietuvoje.

REKLAMA

„Be abejo, pirmiausiai išsiaiškiname įmonės poreikius, o darbo ar praktikos pasiūlymai teikiami tikslinėms studentų auditorijoms. Pavyzdžiui, inžinieriaus ieškančios bendrovės pasiūlymas siunčiamas įvairias inžinerijos kryptis studijuojantiems jaunuoliams. Vien per šį pusmetį tokių tikslinių pasiūlymų išsiųsta daugiau nei tūkstantis,“ – teigia J. Kavalė.

Dar viena galimybė studentams bei darbdaviams atrasti vienas kitą – centro organizuojami bendri seminarai, renginiai bei susitikimai.

Kalbinta KTU Karjeros centro koordinatorė Eglė Šliurpaitė pastebi, kad jau tradicine tapusi kontaktų mugė „KTU Karjeros dienos“ kiekvienais metais pritraukia vis didesnį dalyvių skaičių.

REKLAMA

„Šiais metais buvo pasiektas rekordas – čia dalyvavo daugiau nei 100 įmonių ir daugiau nei 4 tūkst. studentų. Įmonės pačios rodo iniciatyvą ir noriai dalyvauja karjeros dienose. Jos stengiasi ne tik pasiūlyti darbo ar praktikos vietas KTU studentams bei absolventams, tačiau pristato ir savo vardo ženklą“, – sako koordinatorė. Darbdaviai pasitelkia išradingumą

Tiek J. Kavalė, tiek ir E. Šliurpaitė sutartinai tvirtina, jog įmonės, kurioms sunku pritraukti reikiamą skaičių specialistų, ypatingai investuoja į studentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Organizacijų atstovai atvyksta prisistatyti, tiesiogiai bendrauja su studentais, investuoja į studentų laisvalaikio zonų įrengimą, dovanoja įrenginius, kurie palengvina studentų darbus atliekant tyrimus, steigia stipendijas, kviečia atlikti apmokamas praktikas, finansuoja studento važinėjimą į kitą miestą ar stengiasi surasti jam gyvenamąją vietą“, – KTU praktika su verslo įmonėmis dalinasi J. Kavalė.

Pasak karjeros eksperčių, KTU Karjeros centre reikalingą pagalbą gauna ne tik verslininkai, bet ir studentai. Čia studentams teikiamos individualios konsultacijos, padedama parašyti gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką, pasiruošti darbo pokalbiui, lavinti prisistatymo įgūdžius, įveikti stresą, tinkamai susiplanuoti laiką, geriau pažinti savo stipriąsias savybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų