REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Ketvirtus metus Švietimo ir mokslo ministerija remia gabių jaunuolių iš trečiųjų šalių magistro studijas Lietuvoje. Kasmet norinčiųjų studijuoti mūsų šalyje daugėja, šiemet ypač laukiami norintys studijuoti tiksliuosius mokslus.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno technologijos universitete mokosi keturi magistrantai iš Ukrainos ir Azerbaidžiano, kurių studijas remia Švietimo ir mokslo ministerija. Studentai gauna stipendiją arba išmoką studijoms apmokėti.

REKLAMA

„Mano darbo vadovas Kijevo universitete dalyvavo Kauno technologijos universiteto projekte ir pasiūlė man čia rašyti magistro darbą. Sakė, sąlygos puikios, o tai labai svarbu. Studijas Kaune pasirinkau dar ir todėl, kad gavau stipendiją“, – sakė Kauno technologijos universiteto studentė Oleksandra Koryčenska.

Pasak universiteto atstovų, įstoti į valstybės remiamas magistro studijas užsieniečiams ne taip lengva – vertinami jų bakalauro studijų pažymiai, kalbų mokėjimas, motyvacija. Norinčiųjų gauti stipendiją ir mokytis magistrantūroje Lietuvoje vis daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie studentai yra labai kruopščiai atrenkami ir dažniausiai sprendimą skirti jiems stipendiją lemia jų papildoma veikla – dažnai jie turi mokslinės patirties, organizacinės, veikia savo šalyse nevyriausybinėse organizacijose, studentų asociacijose, tokie studentai duoda daug ryšių universitetui“, – pasakojo Kauno technologijos universiteto Tarptautinių studijų skyriaus vadovė Neringa Narbutienė.

Švietimo ir mokslo ministerija pastebi, kad stipendijas gavę jaunuoliai Lietuvos universitetus rekomenduoja savo draugams. Pradėjus remti studentų iš Azerbaidžiano studijas, jų padaugėjo triskart ir daugelis jų už mokslą moka patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet finansuojamų studijų konkurse galės dalyvauti studentai iš devynių šalių bei lietuvių kilmės užsieniečiai. Prioritetas – norintiems studijuoti fizinius, biomedicinos ir technologijos mokslus. Valstybė ketina finansuoti 27 magistrantų iš trečiųjų šalių studijas.

„Aš norėčiau, kad būtų kokie 107, bet deja finansiniai resursai mums neleidžia to padaryti, šiais metais mes finansuojame nemažiau doktorantų, nemažiau visų šitų aukštųjų mokslų, įvedame podoktorantūrines stipendijas“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Parama studentų iš trečiųjų šalių studijoms teikiama ketvirtus metus, tam šiais metais skiriama apie pusę milijono litų. Ministerija finansuoja ir aštuonių doktorantų iš užsienio studijas Lietuvos universitetuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų