REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemokamą maitinimą gaus apie 140 tūkst. mokinių – kone dvigubai daugiau nei prieš krizę, praneša „Info TV“. Kol socialiniai darbuotojai džiaugiasi galintys padėti mažesnes pajamas gaunančioms šeimos, Aktyvių mamų sambūrio atstovė tvirtina, kad gaunantys nemokamą maitinimą mokiniai išstumiami iš kitų vaikų grupių.

REKLAMA
REKLAMA

Mažesnes pajamas gaunančios ar daugiavaikės šeimos kasmet susiduria su problema, iš kur gauti papildomų pinigų vaiko maitinimui mokykloje ir kaip aprūpinti mokinį įvairiais mokykliniais reikmenimis.

REKLAMA

Kai kuriose mokyklose vaikams reikalingos ir uniformos. Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienam mokiniui reikia 500 litų, todėl paruošti atžalas mokyklai ir apmąstyti, kaip ugdymo įstaigoje mokinys pusryčiaus ar pietaus, tampa tikru galvos skausmu mažiau pinigų turintiems tėveliams. Jie priversti prašyti valstybės paramos: nemokamo maitinimo ir aprūpinimo reikmenimis.

„Prasidedant naujiems mokslo metams, labai aktuali tampa parama mokiniams. Įstatyme yra numatytos dvi paramos rūšys: tai nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti. Dėl paramos gali kreiptis šeimos, kurių pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 525 litų. Dėl nemokamo maitinimo savivaldybių nustatytais atvejais galima kreiptis ir esant didesnėms pajamoms. Nemokamas maitinimas yra skiriamas nuo mokslo metų pradžios iki pabaigos. Dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis ir per mokslo metus. Parama reikmenims įsigyti – tai vienkartinė pašalpa prieš prasidedant mokslo metams. Ši parama skiriama iki spalio 20 dienos“, – pasakojo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Rima Kurlianskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus socialinės paramos centro darbuotojai sako, kad tokia parama nuima didžiulę naštą nuo tėvelių pečių.

„Tėvai išties džiaugiasi šia parama, nes vaikai gauna mokykloje nemokamą maitinimą. Nebereikia vaikui einant į mokyklą duoti pinigėlių, jis tikrai papietauja mokykloje. Na, o parama mokinio reikmenims įsigyti – 156 litai – tėvai patenkinti, vienas kitas nuogąstauja, kad būtų geriau, jei skirtų didesnę, bet priekaištų ar nusiskundimų tikrai negirdime“, – sakė Socialinės paramos centro atstovė Ona Pampikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai kurie įžvelgia ir nemokamo maitinimo minusų. Pasak Aktyvių mamų sambūrio valdybos pirmininkės Ritos Baltaduonytės-Leonienės, pats maitinimas iš esmės yra gerai, nes remiami vaikai, tačiau taip jie yra skirstomi į kastas.

„Sudaromos kastos, tokie vaikai yra sodinami prie atskiro stalo, jiems sudaromas atskiras meniu, jie psichologiškai yra išstumiami iš kitų vaikų grupių. Valgykloje yra padaromi du trys stalai, kur tie vaikai yra susodinami. Pačios mokyklos atžvilgiu tai yra gerai, jie gali susiskaičiuoti, kiek vaikų atėjo pavalgyti, kiek grąžinama maisto atgal. Paprasta apskaita yra galima. Tačiau vaikai yra vaikai“, – tikino moteris. Pasak jos, kai kurie vaikai netgi prašo tėvų nesikreipti dėl paramos, nes nenori išsiskirti iš minios.

REKLAMA

Kita vertus, Socialinės paramos centras įsitikinęs, kad skirstymo į kastas nėra, o ir iš pačių tėvelių neteko girdėti panašių nusiskundimų.

„Kad taip kategoriškai pasakytų, tikrai negirdėjom iš tėvų“, – sakė O.Pampikienė

Planuojama, kad šiais metais socialinę paramą gaus panašus skaičius mokinių, kaip ir praėjusiais metais – apie 139 tūkst.

Laikotarpiu iki krizės tokią paramą gaudavo apie 80–90 tūkst. mokinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų