REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visu galingumu kaitinami tepaliniai radiatoriai, dvigubai šoktelėjusios sąskaitos už elektrą ir į loveles su pėdkelnėmis guldomi mažyliai – taip nuo šalčio priverstos gintis nerenovuotos miesto švietimo įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Sąskaita išaugo dvigubai

„Rūtos“ lopšelyje-darželyje kaista visą parą neišjungiami tepaliniai radiatoriai. Sausį įstaigai už  elektrą teks mokėti maždaug 3900 Lt. Kai nesinaudojama elektriniais radiatoriais, sąskaita būna perpus mažesnė – apie 2000 Lt.

REKLAMA

„Brangu, ir tėveliai pyksta, kad radiatoriai patalpose orą džiovina. Bet ką daryti? Jei nešildytume, grupėse nė 15-os laipsnių nesiektų, nors radiatoriai karštutėliai – net ranka neiškenčia“, – „Sekundei“ pasakojo 126 vaikus turinčios „Rūtos“ direktorė Regina Mikalauskienė.

Anot įstaigos vadovės, kad darželinukai nešaltų, tepaliniai radiatoriai neišjungiami ištisą parą, naktį tik sumažinama temperatūra. Net sekmadieniais prašoma sargų įjungti, kad ryte susirinkę vaikai nešaltų.

REKLAMA
REKLAMA

Direktorė pripažįsta, kad didžioji dalis brangiai atsieinančios šilumos išgaruoja į lauką. „Rūtos“ lopšelis-darželis – antrasis Panevėžyje pagal kritišką pastato būklę. Tai bene vienintelė mieste ikimokyklinė įstaiga, per keturis gyvavimo dešimtmečius nė karto neremontuota.

„Langų rėmai išpuvę, durys nesandarios. Ir tėveliai stebisi, kad pastatas nerenovuojamas, ir pati melage pasidariau – jau nuo 2010-ųjų girdžiu pažadus renovuoti ir kitiems tą sakau“, – apgailestavo R.Mikalauskienė.

Steigėjas – miesto Savivaldybė – ikimokyklinę įstaigą guodžia, jog iki renovacijos beliko vienas žingsnis – baigti teismų maratoną dėl kitų keturių nebaigtų remontuoti ir statybininkų paliktų lopšelių-darželių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į lovą su pėdkelnėmis

Prasčiausiai pagal pastatų būklę įvertintame „Sigutės“ lopšelyje-darželyje praėjusiais metais vaikai,  kad nesušaltų, į loveles buvo guldomi nenumovus pėdkelnių. Šįmet auklėtojoms jų dar neprireikė tik todėl, kad paspaudus šalčiams stojo saulėtos dienos.

„Jei nebūtų saulės ir pūstų vėjai, būtų labai blogai. Dabar dar išsiverčiame su elektriniais šildytuvais. Senus langus patys užsikamšėm, bet pro sienas vyksta natūrali ventiliacija. Galinės pastato sienos tik per vieną plytą sumūrytos“, – teigė lopšelio-darželio direktorė Berutė Laureckienė. Lopšelį-darželį lanko 183 vaikai, dalis jų – tik metukų.

REKLAMA

Renovuoti 47 metų lopšelį-darželį žadama nuo 2009-ųjų. Įstaigoje plastikiniais pakeisti tik virtuvės langai – geresnes darbo sąlygas virėjoms iškovojo Maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pro kiauras sienas ir langus orą šildantis lopšelis-darželis šilumos tiekėjai „Panevėžio energijai“ skolingas jau 89 tūkst. Lt. Iš viso Panevėžio savivaldybė už biudžetinių įstaigų šildymą bendrovei prasiskolinusi jau per 7,6 mln. Lt.

Su trim megztiniais per šalta

Nukritus oro temperatūrai kritiška situacija ir renovacijos laukiančiose mokyklose. „Klasėse iš pietinės pusės, kur šviečia saulė, šilčiau. O kitur šalta. Aš pati savo kabinete sėdžiu su trimis megztiniais ir šiltais batais, bet negaliu pasigirti, kad šilta“, – pripažįsta „Vilties“ vidurinės mokyklos direktorė Danutė Iljinienė. Anot jos, nors reikėtų taupyti, bet mokykla šildoma visu pajėgumu. Tačiau „Panevėžio energijos“ tiekiamos šilumos nebepakanka klasės prišildyti – pedagogai priversti jungtis elektrinius šildytuvus.

REKLAMA

Šalčiausia chemijos kabinete. Kiek jame laipsnių šilumos, niekas nematavo, bet direktorė neabejoja, kad temperatūra nesiekia reikalaujamos higienos normos – mažiausiai 18-os laipsnių. Kad mokiniai nesušaltų, pamokos perkeltos į skaityklą. „Jei leistume vaikams klasėse sėdėti su striukėmis, išėjusiems į lauką jiems būtų šalta“, – mano D.Iljinienė.

Inga  KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų