REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 4-5 dienomis sostinėje vykusiame Pasaulio lietuvių ekonomikos forume daug dėmesio buvo skirta jaunimų išsilavinimo, karjeros planavimo, emigracijos problemoms. Forumo dalyviai diskusijų metu pateikė įvairių pasvarstymų, ką reikėtų daryti, kad jaunimas tinkamai įvertintų savo gebėjimus, kuo anksčiau suvoktų, kokią profesiją nori pasirinkti ar kokioje srityje nori siekti karjeros.

REKLAMA
REKLAMA

Vienoje iš diskusijų dalyvavusi Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovė Rūta Vainienė sakė: „Vieni žmonės labai anksti atranda savo tikruosius gebėjimus ir jų nereikia specialiai orientuoti, tarkim, nuo mažens mėgęs ką nors konstruoti jaunuolis žino, kad bus inžinerijos mokslų specialistas. Tokius žmones, kurių gebėjimai ir polinkiai labai ryškūs, tereikia tinkamai nukreipti, bet didžioji dauguma šiandieninių 15-16-mečių negali apsispręsti, kur jie norės studijuoti, kokią profesiją pasirinkti.“

REKLAMA

Moters teigimu, Lietuvos mokslo sistema pritaikyta lavinti tik tuos, kurių gebėjimai ir polinkiai pasireiškė anksti, o tuos, kurie savo kelią tikisi surasti tik vėliau – ji ignoruoja. „Pateiksiu pavyzdį, vienas mano pažįstamas buvo labai geras televizijos programų direktorius ir būdamas 50-ties jis suprato, kad yra puikus logistikos specialistas. Nėra sukurta tokia infrastruktūra, kurie leistų žmonėms save atrasti ir suteikti galimybę pakeisti savo veiklą. Juk iš vos 19 metų sulaukusių žmonių reikalaujama jau dabar apsispręsti, kokį kelią pasirinkti ir visuomenė daro tam tikrą spaudimą“, – kalbėjo R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistės teigimu, ypač sudėtinga žmonėms, kurie nėra atskleidę savo gabumų, juk esama tokių, kurie pasimokę matematikos taptų puikiai ekonomistais, o pasimokę rašyti – žurnalistais. Kalbėtoja kėlė klausimą, ką reiktų daryti su tais jaunais neapsisprendusias žmonėmis, kurių vis šiuo metu yra dauguma.

Kiti diskusijos dalyviai, komentuodami R. Vainienės išsakytas mintis teigė, kad jauni žmonės turi suprasti, kad jie patys prisiima atsakomybę už tai, kas su jais gyvenime nutiks ir kartais reikia turėti drąsos laužant tam tikrus visuomenėje nusistovėjusius standartus. Buvo užsiminta, kad privaloma ugdyti savarankiškumą ir parodyti jauniems žmonėms, kad jie patys turi dirbti tam, kad įgyvendintų savo siekius.

Diskusijoje dalyvavusi Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos valdybos pirmininkė Daiva Daugvilienė teigė, kad vienas iš svarbių uždavinių – sktatinti jaunimo pasitikėjimą savimi: „Tai daryti reiktų dar mokykloje. Moksleiviams būtina įvardyti, kas yra asmenybė, individualių poreikių komplektas, kas veda į savęs pažinimą ir atradimą. Jei planuojame, kad Lietuva aktyviai dalyvaus įvairiuose tarptautiniuose projektuose, turime jau dabar pasirinkti – ar mūsų vaikai chaotiškai blaškysis, ar sutrumpinti jų blaškymąsi, bet ir ieškojimas yra saviška patirtis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų