REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manau, neabejojate, kad skaityti naujienas internete yra daug labiau ekologiška, nei kasdien pirkti laikraštį, o ieškoti informacijos naudojantis Google.com daug geriau nei pirkti enciklopedijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tiesa, deja, yra visai kitokia. Nors gandai, kad viena Google.com paieška „išskiria“ maždaug 7 g CO2 (verdantis arbatinukas išskiria 15 g) jau paneigti, Google.com pripažino, kad viena paieška vis dėlto paleidžia į atmosferą 0,2 g anglies dvideginio. Gal kiekis ir nedidelis, tačiau derėtų nepamiršti, kad per dieną įvykdoma daugiau nei 90 milijonų paieškų.

REKLAMA

Kad kiekvieną kartą paspaudus „Ieškoti“ negraužtų sąžinė, siūlau keletą būdų bei idėjų kaip sukurti ekologišką tinklaraštį.

1. Ekologiškas „hostingas“.

Tai daugiausia, ką galite padaryti, kad jūsų svetainė būtų „žalia“. Serveriai sunaudoja labai didelius kiekius energijos tam, kad veiktų 24 valandas 7 dienas per savaitę. Pasaulyje daugėja serverių, kurie energiją gauna iš vėjo ar saulės energijos. Visas ekologiško „hostingo“ naujienas galite skaityti čia. Deja, dar neteko girdėti apie tai Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

2. The 350 Challenge.



The 350 Challenge ženkliukas



BrighterPlanet pradėjo projektą, pavadintą „The 350 Challenge”. Bet kuris tinklaraštininkas gali užsiregistruoti ir įkelti projekto skydelį į savo puslapį. Tada tereikia pranešti BrightPlanet ir jie pašalins 350 svarų CO2 jūsų vardu.Tai nemokama ir labai paprasta. Dabar užregistruota jau daugiau nei 1600 tinklaraščių, o iš atmosferos pašalinta daugiau nei 120 tūkst. CO2.

3. Ekologiški skaitytojai, lankytojai, prenumeratoriai.

Kad žmonės grįžtų į jūsų tinklaraštį, teks pasiūlyti ypatingą turinį, įsimintiną stilių ar idėją. Pabandykite paskelbti, kad už kiekvieną naują prenumeratorių paaukosite 10 centų ekologiškam tikslui. Apsilankę „Arbor Day Foundation“ galite pasodinti medį, o „Carbon Fund“ tinklapyje apmokėti norimo anglies dvideginio kiekio pašalinimą iš atmosferos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Skatinkite ekologišką gyvenimo stilių.

Kiekvienas tinklaraštis – tai galimybę skleisti informaciją. Nesvarbu apie ką rašote – kompiuterius, madą, filmus ar verslą, vis tiek galite paskatinti skaitytojus rūšiuoti ar taupyti elektros energiją.

5. Supaprastinkite dizainą.

Kuo sudėtingesnis ir įmantresnis tinklapio dizainas, tuo daugiau energijos išeikvojama jam „užkrauti“. Pasistenkite, kad puslapio dizainas būtų minimalistinis, publikuokite mažiau nuotraukų ir JavaScript bei Flash programų.

6. Pakeiskite spalvas

Kompiuterio monitorius naudoja energiją tam, kad rodytų jums spalvas. Senieji CRT monitoriai naudojo daugiau energijos parodyti šviesioms spalvoms (pvz. Baltai), o dabartiniai LCD monitoriai daugiau energijos sunaudoja juodai ir kitoms tamsioms spalvoms. Taigi, jei „apvilksite“ tinklaraštį šviesių spalvų dizainu, jis iš karto taps ekologiškesnis.

Žinoma, čia tik keletas būdų „bloginti“ ekologiškai, tačiau visi jie labai paprasti ir lengvai įgyvendinami. Sekmės žaliuojant!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų