REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvylikametė prarado nekaltybę su šešeriais metais vyresniu vaikinu. „Duoti ar neduoti“, – svarsto trylikametė. „Kodėl reguliariai mylėdamasi su vaikinu nepatiriu orgazmo“, – pasipiktinusi klausia keturiolikmetė. Tokie klausimai sklinda iš jaunų mergaičių lūpų. Kas tai? „Lytiško švietimo“ didžiulė spraga? O paauglius tiesiog užvaldžiusi „seksomanija“?



Kuo toliau, tuo anksčiau

Dvylikametė prarado nekaltybę su šešeriais metais vyresniu vaikinu. „Duoti ar neduoti“, – svarsto trylikametė. „Kodėl reguliariai mylėdamasi su vaikinu nepatiriu orgazmo“, – pasipiktinusi klausia keturiolikmetė. Tokie klausimai sklinda iš jaunų mergaičių lūpų. Kas tai? „Lytiško švietimo“ didžiulė spraga? O paauglius tiesiog užvaldžiusi „seksomanija“?



Kuo toliau, tuo anksčiau

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimais nustatyta, kad 12 proc. mažamečių pirmą seksualinį ryšį turėjo tais pačiais metais, kai tik prasidėjo menstruacijos arba išsiliejo sėkla. Šokiruojantis faktas tas, kad nepilnamečiams, gimusiems 1970 m., „pirmasis kartas“ buvo 15,6 metų, gimusiems 1980 m. - jau vos 13,7 m.  O gimusiems 1993 m. skaičius dar labiau nukrito. Lietuvoje dauguma penkiolikmečių paauglių jau yra patyrusios sekso „skonį“. Kai kurios netgi žymiai anksčiau „įrodo“ savo meilę vaikinams ir tokiu būdu išsaugo savo santykius keleriems mėnesiams.

REKLAMA

Pasiskaičius jaunimui skirtus žurnalus, panaršius interneto portaluose darosi kraupu. Aplinkui vien tik „niolikmetės“ galvojančios apie seksą. Tai viena iš įdomiausių, galbūt ir pati įdomiausia, tema jaunimo tarpe. Juk nejau kalbėsi apie mokslą, pomėgius, užklasinę veiklą? Ką pagalvos apie tave... Ar iš tiesų taip maga anksti pradėti lytinius santykius? Jaunų mergaičių atsakymai šokiravo.

Pirmas kartas trylikos metų

„Mylėtis pradėjau anksti. Aš iš tokių žmonių, kurie nori viską patirti kuo greičiau. Nenoriu būti paskutinė. Pirmas kartas man buvo, kai sulaukiau trylikos metų. Nebuvo nieko ypatingo. Bet tai dariau savo noru ir mylėdama savo vaikiną. Mes iki šiol kartu. Jau du metus reguliariai TAI darau. Nematau čia nieko blogo. Mes labai saugomės ir į seksą žiūrime ne į kaip žaidimą, o į malonumą iš meilės“, – samprotauja penkiolikmetė.

REKLAMA
REKLAMA

Vardo dėl savaime suprantamų priežasčių ji neatskleidė. Galiu tik pasakyti, jog tai vienos iš sostinės gimnazijų moksleivė. Mergaitė iš šalies atrodo kukli, drovi. Bet kas bus po dešimties metų? Seksas bus išsemta „medaus statinė“. Kažin kiek vaikų ji turės sulaukusi trisdešimties? Ir ką ji papasakos jiems? Tarkim apie moralę, vertybes, tikrą tyrą meilės jausmą, pagarbą savo partneriui. Reikia tikėtis, kad tai trumpas „proto užtemimas“. Deja, jau su pasekmėmis visam gyvenimui.

Tik nereikia prasidėti su „seniais“

„Kuo anksčiau pradėsi lytinį gyvenimą, tuo turėsi daugiau patirties su vyrais. Ko čia laukti? Kai „nuvarau“ į tūsus, visi „lipa“ vienas per kitą. Nejau aš būsiu luzerė? Visi iš manęs juoksis! O šiaip man visai patinka seksas. Tada būna „jėga“. Užsienyje visi anksti pradeda mylėtis ir niekas jokių ten tragedijų nedaro. O čia Lietuvoje tu „tipo“ paleistuvė. Nesąmonė. Aišku ankstoka, jei dešimtmetė jau gulasi į lovą su bet kuo. Bet jei tau penkiolika tai kas čia tokio blogo? Tik nereikia ten su seniais prasidėti. Užtenka ir vienmečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkui mane pilna daug gražių vaikinų. Manau, tos, kurios sako, kad reikia mylėtis sulaukus pilnametystės, yra labai baisios išvaizdos. Paprasčiausiai į jas niekas nežiūri!“, – drąsiai rėžia vardo nenorėjusi atskleisti penkiolikmetė. Labai norėčiau sutikti šią moksleivę prabėgus porai metų. Viltingai tikiuosi, kad ji „ateis į protą“ anksčiau, nei taps dar viena prievartautojų auka.



Apie TAI galvoju, bet dar nenoriu

„Esu nekalta ir nesiruošiu dar ilgai teršti savęs. Suspėsiu. Taip, aš turiu vaikiną, bet mes ir taip abu turime, ką veikti. Viskas ateina su laiku. Man ir jam to dar nereikia. Bent jau man tai tikrai. Niekada nedraugaučiau su vaikinu, kuris į mane žiūrėtų kaip į sekso objektą. Aš asmenybė! Nors prisipažinsiu kartais ir man kyla noras patirti tą kūnišką meilę, bet susimąstau ir mintys išgaruoja. Šitiek sekso televizijoje! Visokie „Olialia“ mergaičių šou... Tik ir ragina, kuo greičiau prarasti nekaltybę“, – taip protingai kalba šešiolikmetė Vilija. Ši mergina mane nustebino savo įžvalgiu protu. Nedaug rasi šešiolikmečių mąstančių taip išmintingai šioje nuogo kūno kulto visuomenėje. Bravo, Vilija! Gal vis dėl to viltis neprarasta ir Lietuvos „ateitis“ dar nėra visiškai degradavusi?

REKLAMA

Jis man atstoja ir tėvą, ir mamą

„Gyvenu su močiute ir ji man nieko nedraudžia. Visi draugai man pavydi. Aš turiu vaikiną ir mes su juo užsiiminėjame seksu. Nekaltybę praradau dvylikos metų, bet su kitu draugu. Išgėriau per daug alaus ir „pasirašiau“. Šiaip man nepatiko ir ryte nelabai kaip jaučiausi. Dabar viskas kitaip. Myliu savo vaikiną ir mums gera kartu. Jis man atstoja ir tėvą, ir mamą. Aš su juo draugauju jau metus!  Jis man yra ketvirtas. Kai pasakau tai savo draugėm, visos „miršta“ iš pavydo.

Aš esu graži mergina. Tiesiog negaliu atsiginti vaikinų dėmesio. Kai man buvo keturiolika, draugavau su dvidešimtmečiu! Buvo super! Bet viskas baigėsi, kai jis išvažiavo į Angliją. Dabar esu labai laiminga ir mylima“, – taip kalba šešiolikmetė Ana. Gal aš nieko nebesuprantu, bet iš kur pas jaunimą toks sekso troškimas? Šiuo konkrečiu atveju, galbūt, svarbus aspektas tai, kad mergaitė auga su močiute. Nėra griežto tėvo žodžio, jokios kontrolės. Silpnos valios vaikai greitai pasiduoda kitų įtakai.

Tokių naivių mergaičių pavyzdžių yra gausybė. Tai vakarietiškos popsinės kultūros pasekmė? „Amerikietiško pyrago“ sekso scenų užliūliuotos paauglės? Visi - TV, internetas, žurnalai, laikraščiai –ragina mylėtis. Be to, kuo daugiau ir nuo kuo anksčiau. Kaip jaunam, dar nesubrendusiam žmogui nepaslysti ir nepasiduoti pagundoms? Tai sudėtingiausias ir skaudžiausias klausimas mūsų visuomenėje. Atsakymo į ji dar ilgai teks ieškoti. Nebent jį Jūs jau žinote.



Austėja Jonaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų