Turkija garsėja ne tik žemės ūkio produkcija, citrusiniais vaisiais ir saulėtais kurortais, bet ir savo kvapniu medumi . Šio krašto žmonės bites gerbia ir myli ne mažiau nei lietuviai. Čia gaminamas įvairių rūšių medus, kuris dažnai maišomas su riešutais, o turguje šis saldus bičių produktas dažniausiai parduodamas su koriais.
Daugelyje sričių palei Viduržemio jūros krantus ar kalnuotose Konijos apylinkėse, netgi šiaurės rytų Turkijoje esančiame Karse yra gaminamas, kaip turkai sako, puikus medus. Islamo ir vakarietiškų vertybių šalyje smalsūs vyrai gali išbandyti „naminės viagros“ (afrodiziako) – riešutų ir medaus mišinio. Tai puiki alternatyva tiems, kurie nemėgsta afrodiziaku laikomų jūros gėrybių.
Pusryčiai turkams yra svarbus dienos įvykis. Rytinis stalas gausus įvairiausių užkandžių: lėkštutė alyvuogių, lėkštutė balto sūrio - peynir, lėkštutė sūrio su žolelėmis - van otlu peynir (baltas karvės pieno sūris, kuris sumaišomas su žolelėmis ir brandinamas po žeme keletą mėnesių; vėliau jį galima valgyti labai ilgą laiką), lėkštutė fermentinio sūrio – kashar, lėkštutė daržovių, lėkštutė uogienes, lėkštutė medaus su sviestu ir pan.
Lėkštutes čia ne veltui miniu – turkai maisto produktus perka dideliais kiekiais ir veliau viską serviruoja mažose lėkštutėse. Turbūt pastebėjote įdomų derinį - lėkštutė medaus su sviestu. Medus į stalą tiekiamas skystas ar skystesnės konsistencijos. Pusryčiaujantieji kabina truputį sviesto, medaus ir visa tai tepa ant duonos. Turkai tikina, kad sviestas pagerina medaus skonį, o toks sumuštinis yra ne tik sotus, bet ir sveikas.
Dažnas lietuvis jau spėjo pabuvoti svetinguose Turkijos kurortuose ir įsitikinti, kad turkiškas medus niekuo nenusileidžia lietuviškajam. Štai keletas medaus pavadinimų, kurie padės jums įsigyti tinkamo šio saldaus ir tąsaus bičių gaminio:
Çam Orman b ali – pušų miško medus, išgaunamas daugiausiai Egėjo jūros regione.
Çiçek bali – medus, surinktas iš avilių šalia laukinių gėlių.
Ihlamur bali – liepų žiedų medus.
Karakovan bali - medus iš avilio, kuriame pikis mėnesius "ilsėjosi" tamsioje vietoje, atsparioje šviesos poveikiui.
Kekik bali – čiobrelių ir raudonėlių medus.
Kestane bali – kaštonų žiedų medus.
Narenciye bali – citrusinių vaisių žiedų medus, paprastai išgaunamas Viduržemio jūros pakrantėje.
Yayla bali – medus iš gėlių, augančių kalnų ganyklose.
Oğul bali – pirmasis šviežias skystas medus.
Petek bali – medus su koriu.