REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtampa darbe, poilsio stygius ar nevisavertė mityba – svarbūs, tačiau ne vieninteliai sveikos plaukų, odos ar nagų išvaizdos priešai.

Įtampa darbe, poilsio stygius ar nevisavertė mityba – svarbūs, tačiau ne vieninteliai sveikos plaukų, odos ar nagų išvaizdos priešai.

REKLAMA

Visų mūsų plaukų ir nagų išvaizda yra tarsi organizmo sveikatos atspindys, tad jei jų būklė suprastėjo ir dar jaučiate nuovargį ar kitus neigiamus simptomus, tai – rimtas ženklas apie galimas vidines organizmo problemas.

Farmacijos specialistė Ilma Plynytė sako, kad norint turėti sveikus bei gražius plaukus ir nagus, jais reiktų pasirūpinti iš vidaus – rinktis visaverčius maisto produktus, vengti streso, pakankamai ilsėtis bei užtikrinti, kad organizmui netruktų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Visi šie faktoriai lemia organizmo biochemines reakcijas, todėl esant jų stygiui, plaukai gali skilinėti, slinkti, o nagai imti sluoksniuotis ar trupėti.

Jeigu propaguojate sveiką gyvenimo būdą, o savo išvaizda nesate patenkinti, vertėtų atkreipti dėmesį į vidinę organizmo būklę, pirmiausia, atlikti kraujo tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Plaukų ir nagų būklei įtakos gali turėti sumažėjęs deguonį nešančių eritrocitų ir hemoglobino kiekis, o tai reiškia anemiją, kitaip vadinamą mažakraujyste. Šia liga sergančių žmonių organizme sumažėja svarbių medžiagų, o organizmo ląstelės, tarp jų ir plaukų bei nagų ląstelės, nebegauna pakankamai deguonies ir pamažu ima nykti", – paaiškina specialistė.

REKLAMA

Ji pataria reguliariai tikrintis ir skydliaukės veiklą, mat vienas iš skydliaukės gaminamų hormonų – tiroksinas – yra atsakingas už organizmo medžiagų apykaitos procesus. Todėl sutrikus skydliaukės veiklai, plauko folikulas nebegauna pakankamai maisto medžiagų, negali pamaitinti plauko svogūnėlio ir plaukai pradeda slinkti.

Stebėti organizmą

Pasak I. Plynytės, prastą plaukų ir nagų būklę daugeliu atveju lemia būtent svarbiausių vitaminų ir medžiagų trūkumas organizme, tam įtakos gali turėti nuovargis, stresas, žalingi įpročiai. Dėl rimtesnių sveikatos negalavimų, tokių, kaip mažakraujystė, sunerimti reikėtų tuo atveju, jei kartu su suprastėjusia plaukų ir nagų būkle pasireiškia ir kiti simptomai, pavydžiui, ilgalaikis nuovargis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mažakraujystė yra labai klastinga, intensyviausiai simptomai juntami tik jai įsisenėjus, todėl pakitus plaukų ir nagų išvaizdai, svarbu patiems atkreipti dėmesį į organizmo siunčiamus ženklus – tai gali būti lėtinis nuovargis, mieguistumas, apetito stoka, padažnėjęs pulsas ar odos blyškumas", – pagrindinius simptomus išvardija farmacininkė.

Skydliaukės veiklos sutrikimus pastebėti lengviau. Pasak I. Plynytės, susirūpinti reiktų, jei plaukų slinkimą lydi sutrikęs mėnesinių ciklas, dažna nuotaikų kaita, svorio pokyčiai ar net padidėjęs prakaitavimas. Įtarus skydliaukės veiklos sutrikimus, specialistė pataria kreiptis į šeimos gydytoją, mat sklandus skydliaukės darbas svarbus kitiems organams, ypač širdies veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rūpintis ir stiprinti

Norint palaikyti sveiką kraujo būklę ir tuo pačiu užkirsti kelią plaukų, nagų, viso organizmo alinimui, svarbu, kad organizmui netrūktų geležies. Jos gausu gyvulinės kilmės produktuose, žuvyje, kiaušinio trynyje. Jeigu vartojate geležies preparatus, labai svarbu stebėti organizmo reakciją ir esant poreikiui – keisti dozę.

„Bet kokius geležies preparatus reikėtų vartoti be pertraukų, kol hemoglobino kiekis taps normalus ir dar bent 3 mėnesius po to, kad organizmas sukauptų pakankamą kiekį atsargų.

O jeigu pasireiškia pykinimas, pilvo skausmas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas ir simptomai išlieka net preparatus vartojant valgio metu, tai ženklas, kad būtina keisti preparato dozę", – pažymi I. Plynytė ir pataria pasitarti su specialistais.

REKLAMA

Kasdieniam plaukų ir nagų stiprinimui į mitybos racioną reikėtų įtraukti daugiau pupelių, žalumynų, riešutų, svarbūs ir kopūstai, šparagai, ridikėliai, pieno produktai. Ne ką mažiau svarbu atsisakyti žalingų įpročių, vengti streso, pakankamai ilsėtis.

Jeigu plaukai susilpnėjo ir tapo negyvybingi, juos atgaivinti gali padėti mononesotieji riebalai ir omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu riebioje žuvyje, linų sėmenyse, alyvuogių aliejuje, avokaduose. Pasak specialistės, šios medžiagos pamaitina plaukų šaknis, todėl jie įgauna žvilgesio bei tampa gyvybingesni.

Plaukų augimui, blizgesiui ir švelnumui svarbu, kad organizme netrūktų vitamino B5 ir B7 (biotino), kurių gausu grūdiniuose produktuose, mielėse, kiaušinių tryniuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų