REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat vaikystės girdime, kad varškė – labai sveika, todėl ligi šiol ją perkame parduotuvėse ir valgome pusryčiams. Varškė ne tik stiprina kaulus – ji turi ir daugiau privalumų.

Nuo pat vaikystės girdime, kad varškė – labai sveika, todėl ligi šiol ją perkame parduotuvėse ir valgome pusryčiams. Varškė ne tik stiprina kaulus – ji turi ir daugiau privalumų.

REKLAMA

Ar žinojote, kad ji gali pagerinti jūsų medžiagų apykaitą ir palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje? Visos varškės rūšys yra sveikos, nepriklausomai nuo riebumo. Sakoma, kad pati skaniausia yra ožkos pieno varškė.

„Bright Side“ komanda šia tema perskaitė daugybę mokslinių straipsnių. Dabar jau žinome, kodėl kasdien valgyti varškę yra gera mintis ir šia informacija dalijamės su jumis.

1. Pagreitės medžiagų apykaita

B grupės vitaminai, kurių yra varškėje daug, normalizuoja medžiagų apykaitą. Vitaminas B12 padidina smegenų efektyvumą ir padeda organizmui geriau virškinti geležį. Riboflavinas angliavandenius paverčia energija, o pantotetinė rūgštis gerina baltymų, riebalų, angliavandenių ir amino rūgščių apykaitą organizme.

2. Formuosis raumenys

Varškėje yra baltymo, vadinamo kazeinu, kuris yra virškinamas lėtai ir padeda padidinti raumenų svorį. Dėl šios priežasties daugelis atletų varškę valgo prieš eidami miegoti: amino rūgštys patenka į kraują, ir raumenys iš jų gauna sveiką maistingųjų medžiagų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pavalgius varškės ilgą laiką išlieka sotumo ir energingumo jausmas. Varškė taip pat rekomenduojama vegetarams (kurie valgo pieno produktus), nes joje yra rekomenduojamas kasdienis baltymų kiekis.

REKLAMA

3. Bus lengviau numesti svorio

2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad varškė gali padėti numesti svorio, net jei reguliariai ir intensyviai nesportuojate!

Buvo tiriamos dvi žmonių grupės: viršsvorio turintys, nesportuojantys žmonės, vartojantys mažai kalorijų ir reguliariai valgantys varškę, bei kita grupė sportuojančių žmonių, kurių mityba buvo tokia pati.

Svorio numetė abi žmonių grupės. Taigi, jei svajojate sulieknėti ir neturite laiko sporto klubams, tiesiog į valgiaraštį įtraukite varškę.

4. Pagerėjo moterų reprodukcinė sveikata

Pieno produktai, ypač varškė, turi daug baltymų, kalcio ir vitamino D. Reguliariai vartojama varškė padeda moterų reprodukcinei sveikatai, kadangi stabilizuoja menstruacijų ciklą ir subalansuoja hormonus.

REKLAMA
REKLAMA

Reguliariai valgoma varškė netgi mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu. 16 metų trukęs eksperimentas įrodė, kad dideli kiekiai vitamino D ir kalcio moterims iki menopauzės padeda mažinti tikimybę susirgti krūties vėžiu.

5. Kaulai bus tvirtesni

Nuo pat vaikystės visi žinome apie kalcio turinčių produktų naudą. Svarbiausia, kad juos valgant sustiprėja mūsų kaulai ir dantys. Be to, su maistu gaunamas kalcis yra virškinamas taip pat gerai, kaip maisto papilduose esantis kalcis. Varškėje yra 28% rekomenduojamos kasdienės kalcio normos. Ši medžiaga taip pat gerai veikia mūsų medžiagų apykaitą ir kaulų audinio tankį.

Pačios geriausios kalcio savybės išgaunamos, jei pieno produktai pradeda i valgyti nuo pat vaikystės. Vaikams reikėtų valgyti varškę, sūrį ir kitus pieno produktus. Kalcio turintis maistas nėštumo metu mažina osteoporozės riziką ir stabilizuoja nervų sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Cukraus kiekis kraujyje bus stabilus

Varškėje taip pat yra magnio, kuris palaiko reikiamą cukraus kiekį kraujyje. Jis labai naudingas žmonėms, sergantiems II tipo diabetu, kadangi magnis padeda organizmui kovoti su liga ir sumažina jos poveikį. Jei varškę valgote kasdien, reikėtų atkreipti dėmesį į jos riebumą – varškė neturėtų būti riebesnė, nei 1,5%. Jei varškė yra riebesnė, jos valgyti kasdien nereikėtų.

7. Sustiprės širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata

Varškėje esantis magnis ne tik normalizuoja cukraus kiekį kraujyje – jis taip teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Magnis kontroliuoja arterinį spaudimą ir užkerta kelią kraujo krešulių formavimuisi.

REKLAMA

200 gramų varškės per dieną organizmui suteikia maždaug 30% rekomenduojamos kasdienės selenio normos. Šis elementas yra galingas antioksidantas. Selenis neutralizuoja neigiamą laisvųjų radikalų poveikį ir apsaugo kraujagysles ir širdies audinius nuo žalos.

8. Sumažės insulto tikimybė

Be visų kitų maistingųjų medžiagų, varškėje taip pat yra kalio. Kalis palaiko vandens pusiausvyra organizme, mažina nerimą ir dalyvauja nervų sistemos veikloje. Kasdien vartojamas kalis mažina arterinį spaudimą ir dėl to mažėja insulto rizika. Kasdien valgant pieno produktus, įskaitant varškę, užkerta kelią sutrikimui, vadinamam metaboliniu sindromu, kuris yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis bei diabetu.

REKLAMA

Papildomas patarimas: Kontraindikacijos

Kaip ir visi kiti maisto produktai, varškė turi savo kontraindikacijas. Joje yra daug druskos - pusėje puodelio varškės yra maždaug 400 miligramų natrio chlorido. Rekomenduojama kasdienė druskos suvartojimo riba yra 1 500 miligramų.

Varškės valgyti nerekomenduojama, jei turite inkstų problemų – per didelis baltymų kiekis padidina krūvį šio organo išmetamajai sistemai. Jei netoleruojate laktozės, taip pat nereikėtų valgyti varškės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų