REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 26-ąją Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje duris atvėrė pirmasis medicinos muziejus, įkurtas ligoninės patalpose.

Balandžio 26-ąją Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje duris atvėrė pirmasis medicinos muziejus, įkurtas ligoninės patalpose.

REKLAMA

Čia – dešimtys šiais laikais nebenaudojamų medicininių prietaisų, įrankių ir instrumentų, su kuriais anksčiau buvo atliekamos sudėtingiausios operacijos, amputacijos bei medicininės procedūros.

Ligoninės direktorius Narimantas Markevičius tv3.lt naujienų portalo komandai papasakojo apie tai, su kokiais įrankiais anksčiau buvo dirbama ir kaip jie pasikeitė per ilgus metus.

Pašnekovas teigia, kad toks muziejus – pirmasis Vilniuje, o idėja jį įkurti gimė dar prieš penkerius metus.

„Ši ligoninė – viena seniausių Vilniuje. Per ilgus darbo metus susikaupė daug mokslinės ir vaizdinės medžiagos. Prieš penkerius metus kilo mintis surinkti kiek įmanoma daugiau eksponatų, kurie daugeliui pacientų ir net gydytojams kelia nuostabą“, - neslepia N.Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelis Europoje – K.Bobelio cistoskopas

Žurnalistų komandai jis parodė, kaip atrodė ne tik senosios ginekologų kėdės, bet ir pirmieji defibriliatoriai, labiau primenantys įrankius kulinariniams šedevrams kurti, bet daugkartinio naudojamo lašinės ar amputavimo įrankiai.

REKLAMA

Tarp eksponatų – dešimtys daugkartinio naudojimo švirkštų ir adatų, su kuriomis pacientai buvo leidžiami vaistai, medikamentai ir reikiami skysčiai. „Jos po kiekvieno naudojimo būdavo išplaunamos ir sterilizuojamos. Tai darydavo skyriuose dirbančios slaugytojos“, - pasakoja direktorius.

Įspūdingas eksponatas, išsyk traukiantis akį, yra daktaro Kazio Bobelio dovana Lietuvai. „Tai vienintelis toks Lietuvoje ir Europoje cistoskopas. Jį ligoninei padovanojo amžiną atilsį K. Bobelis, kuris į mūsų ligoninę atvykdavo pakonsultuoti.

Kartą po konsultacijos jis įteikė šią dovaną. Šis aparatas yra veikiantis, jis skirtas šlapimo pūslei apžiūrėti ir, esant poreikiui, pašalinti nedidelius augliukus.

REKLAMA
REKLAMA

Cistoskopas yra pagamintas Jungtinėse Amerikos valstijose 1900 metais. Mes jo nenaudojame, tačiau tai – autentiškas, istorinis prietaisas. Tai – vienas vertingiausių eksponatų muziejuje“, - pasakoja pašnekovas.

Pirmasis hemodializės aparatas

Toliau direktorius aprodė ir lašines, kurios ligoninėje buvo naudojamos prie 25-erius metus ir daugiau. Tai lašinės, kurias sudaro storos intraveninės adatos, kuriomis buvo lašinasi reikalingi skysčiai ir medikamentai. 

Tarp eksponatų – anksčiau aktyviai naudotos taurės, kurios būdavo naudojamos ir stacionariniame gydyme, ir ligoninėje. Toliau muziejuje – vienas pirmųjų hemodializės aparatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar jie – skaitmeniniai, nereikia stebėti, kaip valomas kraujas, o anksčiau buvo naudojami tokie, kurių veikimą fiziškai turėdavo sureguliuoti žmogus.

Anksčiau ligoninėje jų buvo apie 30, dabar čia likęs vienas ir skirtas supažindinti šiuolaikinius medikus su tais aparatais, kurie buvo naudojami anksčiau“, - sako įstaigos vadovas.

Kompiuteris veikia iki šiol

Tarp daugybės medicinos instrumentų, čia galima pamatyti 1986 metais pagamintą pirmąjį ligoninės kompiuterį. Jis buvo naudojamas informacijai surašyti.

Šalia – spausdintuvas, gigantiška klaviatūra, pirmieji diskeliai, kurių talpa siekia 120 megabaitų.

Į duris atvėrusį muziejų gali užsukti moksleivių, studentų grupės bei pavieniai asmenys, kuriuos domina medicina. Suderinti atvykimo laiką ir datą rekomenduojama su ligoninės administracija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų