REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Daugybę dietų išbandęs vilnietis numetė 50 kilogramų (nuotr. asm. archyvo)

Maisto banko plėtros vadovas Vaidotas Ilgius neslepia – jo svoris pasikeitė 50 kilogramų. Anksčiau svėręs 165 kilogramus, dabar vilnietis sveria 112 kilogramų.

10

Maisto banko plėtros vadovas Vaidotas Ilgius neslepia – jo svoris pasikeitė 50 kilogramų. Anksčiau svėręs 165 kilogramus, dabar vilnietis sveria 112 kilogramų.

REKLAMA

Išbandė daugybę dietų 

Nors svoris vyrui ėmė kristi po skrandžio apylankos operacijos, vis tik pokyčiais jis džiaugiasi ir sako, kad tai geriausia, ką galėjo nuspręsti. 

Vaidotui medikai diagnozavo cukrinį diabetą. Augantis svoris vyrui trukdė gyventi įprastą gyvenimą, jo kraujospūdis nuolat pakildavo.

„Operaciją man atliko rugpjūčio mėnesį. Po jos sulaukiau daugybės komplimentų ir klausimų apie ją.

Aš ir iki operacijos bandžiau lieknėti, išbandžiau daugybę dietų, tačiau svoris grįždavo.

Vėliau, pasikalbėjęs su medikais, sužinojau, kad Valstybinės ligonių kasos kompensuoja skrandžio apylankos operaciją. Ji gali būti kompensuojama tuo atveju, jeigu, pavyzdžiui, medikai nustatė cukrinį diabetą.

REKLAMA
REKLAMA

Kai endokrinologas man pasiūlė pasidomėti tuo, man buvo naujiena, tačiau vėliau sužinojau, kad yra daugybė specialistų, galinčių padėti. Dar daugiau – man teko pažinti nemažai žmonių, kuriems atliktos šios operacijos ir jie tuo tik džiaugiasi“, – pasakoja vyras.

REKLAMA

Suformavo mažesnį skrandį

Paklaustas, kaip operacija pakeitė jo gyvenimą, Vaidotas dėsto: „Skrandžio apylankos operacija yra toks dalykas, kad, skirtingai nuo perrišimo ar žiedų, ji yra negrįžtama.

Suformuojamas mažas skrandukas. Kita skrandžio dalis nėra pašalinama, tačiau maistas į ją nekeliauja. Tas skrandžio tūris yra mažesnis“, – aiškina pašnekovas.

Užtenka vieno cepelino 

Jis šypsosi paklaustas, kiek cepelinu vienu kartu gali suvalgyti po operacijos. „Vienu prisėdimu tikrai negaliu suvalgyti dviejų cepelinų.

Man tiesiog per daug. Užtenka vieno, kad būčiau sotus ir laimingas. Iš esmės, galiu valgyti ir tortus, tik kiekiai mažesni“, – džiaugiasi vyras, pagaliau galintis pasidžiaugti kūno pokyčiais.

REKLAMA
REKLAMA

Jis dalijasi ir informacija, kuri, jo teigimu, gali būti naudinga tiems, kuriuos kankina antsvoris.„Jeigu žmogui yra diagnozuotas cukrinis diabetas, o jo amžius nesiekia 50 metų, tai Valstybinės ligonių kasos kompensuoja šią operacija ir ji atliekama nemokamai.

Žinoma, tai yra tam tikras gal ribotas kiekis operacijų, kurias gali atlikti medikai, tačiau tai tikrai vyksta.

Aš esu laimingas, nes dabar ne tik sulieknėjau, tačiau galiu gyventi įprastą gyvenimą, mano kraujospūdis susitvarkė, cukraus kiekis stabilizavosi“, – sako vyras.

Pasakė, kada operuoja nemokamai 

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė sko, kad Sveikatos apsaugos ministro patvirtintuose Vaikų ir suaugusiųjų abdominalinės chirurgijos stacionarinių tretinio lygio paslaugų teikimo specialiuosiuose reikalavimuose yra numatyti du chirurginiai nutukimo gydymo metodai: laparoskopinė arba atvira gastroplastika bei skrandžio ir dvylikapirštės žarnos apylankos operacijos, kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal galiojančią tvarką, nutukimo operacijos gali būti atliktos tiems žmonėms, kurie neserga lėtinėmis ligomis, bet jų kūno masės indeksas (KMI) yra didesnis nei 40.

Taip pat tiems pacientams, kurių KMI viršija 35 ir jie serga hipertenzine liga, cukriniu diabetu, poliartritu, deformuojančia osteochondroze, Pikviko sindromu ar nevaisingumu.

Indikacijos operacijai nustatomos konsiliumo metu dalyvaujant gydytojams gastroenterologui, endokrinologui, abdominaliniam chirurgui. Šios operacijos PSD apsidraudusiems pacientams apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. 

Atkreipiame dėmesį, kad gydymo įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas, turi būti visos reikalingos medicinos priemonės bei medikamentai operacijai atlikti.

REKLAMA

Svarbu žinoti, kad pirmiausia, privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems pacientams, turintiems šeimos gydytojo siuntimą, gali būti suteiktos gydytojų specialistų – endokrinologo, gastroenterologo, dietologo ir kitų – konsultacijos.

Tik tuomet, jei konservatyvus nutukimo gydymas yra neefektyvus, pacientui gali būti taikomas chirurginis gydymas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų