REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš daugiau kaip ketvirtį amžiaus į avariją patekusi ir į komą panirusi moteris stebuklingai atsigavo po tokį ilgą laikotarpį tvyrojusios nežinios.

Prieš daugiau kaip ketvirtį amžiaus į avariją patekusi ir į komą panirusi moteris stebuklingai atsigavo po tokį ilgą laikotarpį tvyrojusios nežinios.

REKLAMA

Jungtinių Arabų Emyratų pilietė Munira Abdulla patyrė sunkią smegenų traumą 1991 metais įvykusios eismo nelaimės metu: tąkart automobilis, kuriame buvo ji ir 4-metis jos sūnus, susidūrė su autobusu.

Ant galinės sėdynės buvusi moteris prieš smūgį suspėjo apglėbti šalia sėdintį vaiką, todėl mažylis rimčiau nenukentėjo, o jo mama dėl patirtų sužalojimų paniro į komą.

Jai tuo metu buvo 32 metai.

Iš pradžių Munira Abdulla paguldyta į vietos ligoninę, vėliau perkelta į Londoną ir ten pripažinta, jog ji yra vegetacinės būklės ir visiškai nereaguoja į išorinius veiksmus, tačiau buvo fiksuojama, kad kūnas jaučia skausmą.

Tokios būklės ji grąžinta į JAE, o kad liktų gyva, ilgus metus buvo maitinama per vamzdelį, fizioterapija padėjo išsaugoti raumenis.

REKLAMA
REKLAMA

2017 metais moters šeima gavo valstybės išmoką, kuri leido ligonę perkelti gydyti į Vokietiją – šioje šalyje ji ir atgavo sąmonę po 27 metų pertraukos: moters kūno judesius pastebėjo tas pats sūnus Omaras, kuris lemtingą dieną buvo su motina ant galinės automobilio sėdynės.

REKLAMA

Prabudusi po komos ligoninės palatoje Munira Abdulla pirmiausiai pašaukė sūnų.

Šiuo metu jau yra grįžusi į JAE ir toliau gydoma ten.

Medikai teigia, kad tokie atvejai, kaip šis, yra itin reti – iki šiol žinomi tik keli pabudimai iš komos po ilgų metų. Anksčiau pasaulyje nuskambėjo amerikiečio Terry Walliso istorija, kuris komoje praleido 19 metų.

Tiesa, medikai nedrįsta prognozuoti, ar tokie sveikatos sutrikimai artimiausiu metu taps įveikiami medicinai.

Nuo 2013-ųjų pabaigos į panašią būklę yra paniręs vokietis lenktynininkas, daugkartinis „Formulė-1“ čempionas Michaelis Schumacheris, kuris patyrė smegenų traumą kai susižeidė slidinėdamas Prancūzijos Alpėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų