REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Parodė, kaip atrodo didžiausias pasaulio oro uostas

 Didžiausiame pasaulyje Stambulo oro uoste – milžiniškos erdvės, gausybė parduotuvių, bet vargiai galima susikalbėti angliškai

6

 Didžiausiame pasaulyje Stambulo oro uoste – milžiniškos erdvės, gausybė parduotuvių, bet vargiai galima susikalbėti angliškai

REKLAMA

Balandžio pradžioje Stambule atsidariusiame didžiausiame pasaulio oro uoste kelionių laidos „Keliauk išmaniai“ kūrybinei komandai teko pabuvoti jau du kartus. Laidos vedėjas, beveik 40 šalių apkeliavęs Vaidas Leliuga dalinasi įspūdžiais ir atskleidžia, ko gi tikėtis iš didžiausio pasaulyje oro uosto.

Nors oro uostas jau atsidarė, planuojama, kad pilnu pajėgumu veiks tik 2028 m., tuomet jis aptarnaus apie 200 mln. keleivių per metus (palyginimui: Atatiurko oro uostas pernai aptarnavo 68 mln., o šiuo metu didžiausias pasaulyje Atlantos Hartsfieldo-Jacksono oro uostas – per 107 mln. keleivių), skrydžiai bus vykdomi daugiau nei 300 krypčių, tad iš jo bus galima patekti praktiškai į bet kurią pasaulio vietą.

Veikla dar tik įsibėgėja

„Su didžiuliu nekantrumu laukiau, kada galėsiu apsilankyti naujajame Stambulo oro uoste ir labai apsidžiaugiau, kad skrydis į Maroką buvo su persėdimu būtent jame.

REKLAMA
REKLAMA

Kitąkart teko apsilankyti po savaitės skrendant iš Gruzijos į Vilnių. Vis tik pirmieji įspūdžiai kiek nuvylė. Įsivaizduoju, kad statant tokio mastelio ir svarbos objektą turi numatyti bent 10 metų į priekį, tikėjausi, kad bus daug technologinių naujovių, hologramų ir pan., bet taip nėra.

REKLAMA

Pirmas įspūdis – milžiniško dydžio naujomis plytelėmis išklotas pastatas su kitiems oro uostams būdingomis problemomis, pavyzdžiui, žmonės miega ant grindų. Išskirtinis pastatas, bet ne technologijos“, – įspūdžiais dalinosi Vaidas Leliuga.

Tačiau, kaip pastebėjo Vaidas, nei didelių eilių, nei žmonių spūsčių nėra. Bet nežinia, ar dėl to, kad oro uostas dar nėra pilnai apkrautas, ar tikrai viskas taip gerai apskaičiuota ir suplanuota. Kitas keliautoją nustebinęs dalykas – pasaulio centru save vadinančiame oro uoste informacijos centruose vargiai galima susikalbėti anglų kalba. O ir pats personalas dar sunkiai orientuojasi kur kas yra. Na, bet tikėtina, kad su laiku tai pasikeis.

REKLAMA
REKLAMA

Patogus keliaujantiems

Nors oro uostas tikrai didžiulis, susiorientuoti pagal nuorodas jame gana paprasta. Patogu ir tai, kad visi terminalai yra po vienu stogu – nereikia tarp jų važiuoti autobusais. Susisiekimą palengvina ir link visų vartų vedantys greitieji takai.

„O vienas geriausių dalykų, tai – greitoji patikra ir specialus procesas, keliaujantiems su persėdimu. Net jei persėdimui turi tik valandą, suorganizuota viskas taip, kad spėtum į savo skrydį. Išties labai patogu“, – privalumus akcentavo V. Leliuga.

„Džiugina ir tai, kad oro uostas pagalvojo ir apie keliautojus su negalia. Kiekvienam tokiam keleiviui skiriamas asmeninis asistentas, kuris ne tik padeda nukakti iki reikiamų vartų ir įsėsti į lėktuvą, bet ir apsipirkti ar kitus reikalus susitvarkyti“, – sakė Vaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Keliauk išmaniai“ vedėjo, patogu ir tai, kad greta oro uosto yra didelė automobilių stovėjimo aikštelė. Daug vietų, kur gali išsinuomoti automobilį. Taip pat, yra nemažai pagalbinio personalo su užrašu „Ask me“, kurie padeda susiorientuoti ir rasti reikiamą vietą.

Nuobodžiauti nebus kada

Oro uoste gausu įvairiausių restoranų, ledainių, sporto barų. „Taigi, maisto pasirinkimas platus, kokybė, kaip oro uoste, tikrai gera, kainos kaip ir įprasta tokiose vietose, pavyzdžiui, už du burgerius su gaiviaisiais gėrimais sumokėjome apie 40 eurų“, – patirtimi dalinosi Vaidas.

Stambulo oro uoste ras ką veikti mėgstantys apsipirkti – čia daugybė papuošalų, vardinių drabužių ir avalynės, elektronikos, kosmetikos parduotuvių. Be to, yra įrengtas didžiojo Stambulo turgaus „Grand Bazar“ atitikmuo, kuriame galima įsigyti tradicinių saldumynų, prieskonių, suvenyrų.

REKLAMA

Mažiesiems keliautojams yra įrengti vaikų žaidimo kambariai. O tėveliai tuo tarpu galės pasivaikščioti po meno galeriją, kurioje vyksta įvairios parodos.

Oro uoste yra daug poilsio, taip vadinamų „Lounge“ zonų, bet dauguma jų yra mokamos arba skirtos verslo klase keliaujantiems.

„Stambulo oro uostas turėtų patikti ir rūkantiems – yra net 12 atvirų terasų lauke, taigi neteks stumdytis mažyčiuose rūkymo kambariukuose kaip kituose oro uostuose“, – juokavo Vaidas.

„Taigi, jei tarp skrydžių turite net kokias 5 val., laikas tikrai neprailgs, rasite ką veikti. Na, o jei reikia pernakvoti, tai galima padaryti pačiame oro uoste įkurtame viešbutyje“, – pridūrė jis.

Daugiau Vaido įspūdžių ir patarimų apie tai, ką verta aplankyti Stambule – artimiausioje „Keliauk išmaniai“ laidoje ketvirtadienį per TVPlay ir šeštadienį 10 val. per TV6! https://youtu.be/u2_3AsFTSUI

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų