REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Martinas McKee iš Londono Higienos ir tropinės medicinos mokyklos nusprendė nebetylėti - jis Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugą kaltina tuo, kad daroma „viskas, kas įmanoma elektroninių cigarečių reklamai.“

Martinas McKee iš Londono Higienos ir tropinės medicinos mokyklos nusprendė nebetylėti - jis Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugą kaltina tuo, kad daroma „viskas, kas įmanoma elektroninių cigarečių reklamai.“

REKLAMA

Tyrimai rodo, kad elektroninės cigaretės gali pakenkti kraujagyslėms. Žymus akademikas kritikuoja sveikatos apsaugos sistemos darbuotojus dėl elektroninių cigarečių rekomendavimo, nepaisant to, kad vis daugėja jų keliamos žalos įrodymų, rašoma dailymail.co.uk.

Profesorius Martinas McKee iš Londono Higienos ir tropinės medicinos mokyklos sako, kad dėl elektroninių cigarečių vertėtų rimtai susirūpinti.'

Tačiau Anglijos viešosios sveikatos apsaugos įstaigos rekomenduoja gydytojams išrašyti elektronines cigaretes bei pateikia kontroversišką teiginį, kad jos yra 95 procentais mažiau kenksmingos už paprastas cigaretes.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais vyko rūkorių skatinimo pereiti prie elektroninių cigarečių kampanija, kurios dalis – „Stoptober“ metimo rūkyti programa.

Profesorius M. McKee, jau seniai kritikuojantis šiuos įrenginius, sako, kad Anglijos sveikatos apsaugos sistema, „regis, daro viską, kas įmanoma elektroninių cigarečių reklamai“ ir renkasi nekreipti dėmesio į visame pasaulyje girdimus įspėjimus dėl jų keliamo pavojaus.

REKLAMA

Jis teigia: „Elektroninės cigaretėse esantis nikotinas nėra nekenksmingas narkotikas, be to, su jomis įkvepiama daugelis kitų dalykų, pavyzdžiui, kvapikliai.

Elektroninės cigaretės yra naujas dalykas, todėl nežinome, koks tikrasis jų poveikis. Bet jei žiūrime į mūsų turimus įrodymus, yra pagrindo susirūpinti.

Turint omenyje trumpalaikį poveikį plaučiams ir širdies bei kraujagyslių sistemai, pakanka įrodymų teigti, kad turime būti labai labai atsargūs.“

Ekspertas priduria: „Kalba nėra apie tai, ar elektroninės cigaretės yra saugesnės už paprastas, bet apie tai, ar jos apskritai saugios.“

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis mokslininkų nerimauja dėl elektroninių cigarečių saugumo – bijoma, kad jauniems žmonėms jos atrodo labai patraukliai ir per apytikriai dešimtį metų nuo jų atsiradimo yra naudoję maždaug trys milijonai suaugusių britų.

Jungtinėse Valstijose valdžios organai grasino neleisti pardavinėti „garinimo“ priemonių ir elektroninių cigarečių, jei gamintojai nesiims daugiau veiksmų siekdami sumažinti jų naudojimą paauglių tarpe.

Šiuose įrenginiuose yra nikotino skysta forma, kuris kaitinamas iki garų, kurie tuomet yra įkvepiami, taip išvengiant tabako keliamo plaučių vėžio pavojaus.

Tačiau elektroninių cigarečių kvapikliuose esantis diacetilis gali sukelti nepagydomą ligą, vadinamą „plaučių spragėsiais“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai su gyvūnais sieja elektronines cigaretes su tam tikromis vėžio rūšimis ir širdies ligomis.

Praėjusiais metais atliktas Birmingemo universiteto vadovaujamas tyrimas parodė, kad „garinimas“ kvėpavimo takuose dirgina žalingus uždegiminę reakciją sukeliančius chemikalus.

Su laiku tai gali peraugti į lėtinius kvėpavimo takų sutrikimus, pavyzdžiui, bronchitą ar emfizemą.

Tyrimui vadovavęs dr. Aaronas Scottas sako: „Ilgalaikių duomenų neturime, bet parodėme, kad elektroninės cigaretės yra citotoksinės ir skatina uždegimus, visai kaip ir paprastos cigaretės trumpuoju laikotarpiu.“

Tiek dr. A. Scottas, tiek prof. M. McKee ragina susirūpinti dėl to, kad elektroninės cigaretės gali būti patrauklios jauniems žmonėms, nepaisant to, kad iki 18 metų jų įsigyti draudžiama.

REKLAMA

Profesorius M. McKee įspėja, kad jaunuoliams gali išsivystyti priklausomybė nuo „Juul“, elektroninės cigaretės, kuri JAV yra kaltinama dėl priklausomybės nuo nikotino sukėlimo vaikams, o Didžiojoje Britanijoje ji buvo pradėta pardavinėti praėjusią vasarą.

Jis teigia: „Akivaizdu, kad šie produktai stipriai reklamuojami vaikams. Tai sukelia pavojų, kurio būtų galima lengvai išvengti, kad jaunoji karta bus priklausoma nuo nikotino.“

Dr. A.Scottas sako: „Galite nueiti į bet kurią parduotuvę visoje šalyje ir įsigyti elektroninių cigarečių skysčio už 1 svarą. Jie pardavinėjami beveik be jokios kontrolės, todėl vaikams jų gauti yra labai paprasta - skysčiai yra lengvai pasiekiami.“

REKLAMA

Anglijos viešosios sveikatos apsaugos sistemos vasario mėnesį publikuotoje ataskaitoje buvo nurodyta, kad elektronines cigaretes išbandžiusių 11 – 18 metų amžiaus vaikų skaičius nuo 2014 iki 2018 metų padvigubėjo nuo 8,1 iki 15,9 procentų.

Kalbėdamas apie tabako kompanijas, profesorius M.McKee sakė: „Kompanijos stengiasi tapti socialiai priimtinomis.

Jie buvo kaltinami visame pasaulyje, todėl dabar nori pasirodyti problemos sprendėjais.“

Anglijos viešosios sveikatos apsaugos sistemos atstovai teigia, kad „nepagrįstos baimės“ dėl elektroninių cigarečių nuo jų naudojimo atgraso tūkstančius žmonių.

Anglijos viešosios sveikatos apsaugos sistemos vystymosi direktorius profesorius Johnas Newtonas sako: „Bendra akademikų ir klinikinių mokslininkų nuomonė yra ta, kad nors elektroninės cigaretės ir nėra visai nekenksmingos, jos kenkia daug mažiau, nei rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip mano dauguma visame pasaulyje, įskaitant Didžiosios Britanijos Karališkąjį gydytojų koledžą, „Cancer Research UK“, Britanijos medikų asociaciją ir JAV Nacionalinę mokslų akademiją.

Jis pridūrė: „Neignoruojame pavojų ir Didžioji Britanija labai stengiasi rasti kuo daugiau progų parodyti, kaip elektroninės cigaretės gali padėti rūkantiesiems mesti.“

Profesorius M.McKee sako: „Regis, elektroninių cigarečių keliami pavojai yra ignoruojami, ypač tie, kurie yra susiję su širdies bei kraujagyslių ligomis.

Labai anksti buvo pasigautas šis skaičius, kad elektroninės cigaretės yra 95 procentais mažiau kenksmingos už įprastas, ir tai labai sunku pakeisti.

Tačiau yra įrodymų, kad šis skaičius nėra teisingas, o Anglijos viešosios sveikatos apsaugos sistema ir toliau elektronines cigaretes pristato savo reklamose.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų