REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Tulpės  (nuotr. 123rf.com)

Visada malonu gauti gėlių. Deja, pamerktos jos ilgai neišbūna ir nuvysta po poros dienų. „Valstiečių laikraštis“ siūlo keletą priemonių, kad gėlės išsilaikytų ilgiau.

38

Visada malonu gauti gėlių. Deja, pamerktos jos ilgai neišbūna ir nuvysta po poros dienų. „Valstiečių laikraštis“ siūlo keletą priemonių, kad gėlės išsilaikytų ilgiau.

REKLAMA

Rožės patalpoje vysta gana greitai. Jei norite ilgiau gėrėtis skintomis rožėmis, geriausia skinti vakare. Rožės kotelį reikėtų nupjauti įstrižai, po to iki pat žiedelio panardinti į šaltą vandenį ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.

Prieš puošiant patalpą ar darant gėlių kompoziciją, pažeisti lapai pašalinami, kotelis apačioje dar kartą nupjaunamas ir bent 2 valandas laikomas kambario temperatūros vandenyje. Jei rožės pavyto, stiebelius reikėtų nupjauti dar kartą, perskelti į keletą atšakų ir suvynioti į popierių. Po to panardinti į karštą, tada vėl į šaltą vandenį.

Kad gėlės išsilaikytų ilgiau, rožėms reiktų reguliariai leisti pailsėti. Tuo tikslu vakare gėles galima išimti iš vazos, suvynioti stiebą ir lapelius į laikraštį ir iki pat galvutės panardinti į vandenį. Ryte atsigavusias gėles vėl galima dėti į puokštę ir puošti patalpą. Jei vandens rūgštingumas (pH) yra 4.0, rožės gali išsilaikyti iki 10 dienų. Taip pat naudinga jas apipurkšti.

REKLAMA
REKLAMA

Bijūnai

Bijūnai skinami, kol pumpurai išsiskleidę mažiau nei per pusę. Nuskynus padedami į šaltą vietą, galima ant grindų plytelių, vėliau panardinami į vandenį. Prieš naudojimą stiebo galai įpjaunami ir pamerkiami į šaltą vandenį. Jei norite išlaikyti aromatą, bijūnus galima laikyti plastikiniame maišelyje. Bijūnai nepraranda savo šviežumo 7–8 dienas.

REKLAMA

Gvaizdūnės

Gvaizdūnes reikėtų skinti, kai žiedai pilnai išsiskleidę, nes nuskintos gėlės žiedas jau nebesiskleidžia. Prieš skinant gvaizdūnes, dirvožemį, kur jos auga, reikėtų gausiai palaistyti. Nuskynus į keletą dalių įskelti stiebo galiuką ir pašalinti visus lapus. Nuskintos gvaizdūnės išsilaiko 7–8 dienas.

Purpurinės orchidėjos

Visų rūšių nuskintos orchidėjos yra laikomos šiltame, dažnai keičiamame vandenyje. Dideli žiedai kompozicijoje išsilaiko gražūs apie vieną savaitę, smulkesni – iki trijų savaičių. Skinti reikėtų gėlės žiedui pilnai išsiskleidus. Gėlės yra labai jautrios etilenui ir gali sunykti per kelias valandas. Phalaenopsis gali išsilaikyti 20–30 dienų. Cymbidium vėsioje, apie +9° temperatūroje, išlieka švieži 30–40 dienų, gėlių kompozicijoje –10–20 dienų. Tačiau jis gali nuvysti dėl menkiausio žiedlapių pažeidimo arba nuo dulkių. Tos orchidėjų rūšys, kurios turi daug žiedų vidurinėje ir žemesnėje stiebo dalyse, nuskintos ir pamerktos į vazą išsilaiko geriau, nes jų žiedai būna labiau subrendę. Kompozicijose gali būti naudojami ir pavieniai žiedai, įdėti į stiklo arba plastiko buteliukus su vandeniu. Pafiopedilum neglemba iki 4 savaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Leukonijos žiedeliai

Leukonijos, priklausomai nuo gėlių rūšies, puokštėse gyvena 5–12 dienų. Augalai iškasami iš žemės su šaknimis, kai žiedai yra pusiau išsiskleidę. Pašalinami lapai, įskeliami koteliai, ir pamerkiama į šaltą vandenį. Naudinga apipurkšti vandeniu iš purkštuvo. Jei gėlės pradeda vysti kiek per anksti, reikėtų šiek tiek patrumpinti apipjaunant kotelių galus, įskelti juos ir kuriam laikui pamerkti į karštą vandenį.

Tulpės

Tulpės skinamos, kai jų žiedai jau įgauna spalvą. Kad žiedai ne taip greitai išsiskleistų, kartais ant galvutės uždedama plona gumelė. Gėlės suvyniojamos į drėgną popierių, giliai įmerkiamos į indą su vandeniu ir laikomos vėsioje vietoje. Stiebai laikysis tvirčiau, jei prie žiedo juos apvyniosime plėvelės ar folijos juostele. Kiek pavytusių tulpių stiebų galus galima pamerkti į šiltą, apie +30 ° temperatūros vandenį, po to 1–2 valandoms perkelti į vėsią patalpą. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurių veislių stiebai, žiedui skleidžiantis, pailgėja, ir tai gali pakeisti sumanytos puokštės kompoziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lelijos

Lelijos skinamos pražydus vienam iš gėlės pumpurų, kiti pumpurai prasiskleidžia paeiliui. Piestelės kartais yra pašalinamos, kad žiedlapiai neišsiteptų ryškiomis žiedadulkėmis. Stiebų galus reikia suskaldyti ir gėles pamerkti į šaltą vandenį. Augalas jį lengvai įsisavina ir gerai laikosi esant žemai temperatūrai.

Violetinės alyvos

Alyvas geriausia skinti, kai išsiskleidę daugiau nei pusė žiedelių. Tada suskaldyti kotelių galus, pašalinti 3–4 cm žievės, nuskinti visus lapus ir šoninius pumpurus (juos galima pridėti prie puokštės atskirai). Taip paruoštas alyvas pamerkti dviem valandom, dar geriau – visai nakčiai, pridengus drėgnu popieriumi. Visą žiedyną rekomenduojama purkšti ir net panardinti į vandenį. Pavytusias alyvas galima atgaivinti pirma apdorojus karštu vandeniu, paskui apipurškus šaltu ir uždengus drėgnu laikraščiu. Nakčiai puokštę būtinai reikia išimti iš vazos, net jei ji atrodo gerai, ir giliai pamerkti į vandenį, pridengus drėgnu popieriumi. Tinkamai prižiūrimos, alyvos laikosi 7 ir daugiau dienų.

REKLAMA

Narcizai

Narcizus geriau ne pjauti, bet skinti. Stiebų galus reikia apiplauti šiltu vandeniu. Tada ne trumpiau kaip parą palaikyti šaltoje patalpoje ir tik tada merkti į vazą ar panaudoti puokštėje kartu su kitomis gėlėmis. Naudinga į vandenį įdėti cukraus – 10 g/l – ir dažnai apipurkšti vandeniu. Šaltoje patalpoje narcizai laikosi 7–10 dienų, tačiau tai priklauso nuo gėlės rūšies.

Frezijos

Frezijos nupjaunamos išsiskleidus pirmiesiems pumpurams. Kiekviena gėlė vazoje išsilaiko 2–3 dienas, o visa šakelė ilgiau. Kad ilgiau išliktų frezijų aromatas, gėlės dedamos į plastikinius maišelius arba suvyniojamos į popierių. Rekomenduojama stiebų galus nupjauti išilgai. Šiltoje patalpoje frezijos greitai skleidžiasi, todėl nakčiai geriau jas išnešti į vėsią patalpą. Rekomenduojama apipurkšti vandeniu.

Petras Klimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų