REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Velykos buvo prieš savaitę, šiandien yra kita, ne mažiau svarbi šventė, skirta patiems mažiausiesiems. Tai – Atvelykis, dar kitaip vadinamas vaikų Velykėlėmis.

Nors Velykos buvo prieš savaitę, šiandien yra kita, ne mažiau svarbi šventė, skirta patiems mažiausiesiems. Tai – Atvelykis, dar kitaip vadinamas vaikų Velykėlėmis.

REKLAMA

Apie tai, kas yra Atvelykis ir kodėl krikšto tėvai turėtų šią dieną aplankyti krikštavaikius, naujienų portalui tv3.lt pasakoja etnologė Gražina Kadžytė.

Šventė vaikams

G. Kadžytė sako, kad Atvelykis yra Velykų šventės atspindys. Nors ši diena yra vadinama vaikų Velykėlėmis, tačiau ją gali švęsti kiekvienas, jeigu nori.

Etnologė priminė paprotį, gyvavusį XX amžiaus pirmoje pusėje ir ankstesniais laikais, kada tarp Velykų ir vaikų Velykėlių krikštatėviai turėdavo susitikti su krikšto vaikais. „Krikšto tėvai paruošdavo jiems gražų išmargintą margutį, dar kokią nors dovanėlę, kad būtų palaikomas krikšto giminystės ryšys,“ – apie dovanų prasmę vaikams priminė etnologė.

Per Atvelykį, kaip ir per Velykas, buvo marginami ir ridenami margučiai. „Per vaikų Velykėles, savaime suprantama, jau vaikams leidžiama ir patiems pabandyti marginti margučius, paruošti, kažkaip išrašyti. Padovanoti tiems žmonėms, kurie juos myli.

REKLAMA
REKLAMA

Atvelykis yra vaikų Velykėlės mažesniems vaikams. Jurginės jau didesniems, paaugliukams, kurie pradeda ir prie žemės darbų mokytis, ir prie amatų. Sekminės, Joninės skirtos brandesniam jaunimui, kuris žada pereiti į suaugusių žmonių pulką, kurti savo šeimas ir įsitvirtinti bendruomenėje,“ – apie tai, kam skirtos pavasario ir vasaros šventės, papasakojo etnologė.

REKLAMA

Ragina nepamiršti

Etnologė nesutinka, kad Atvelykis yra pamiršta šventė ir sako, kad Atvelykį švenčia beveik visi kultūros centrai. Rajonuose yra etninės kultūros specialistų, kurie rengia šią šventę. Kadangi metiniai kultūros centrų planai yra dėliojami pagal tradicinį kalendorių, Atvelykio šventė yra įtraukta į planus.

Internete rašoma, kad Atvelykio metu dažniausiai susitinka giminaičiai ir draugai, kurie nespėjo pasimatyti per Velykas. Tačiau etnologė sako, kad Atvelykis yra paraginimas susitikti krikšto tėvams su krikšto vaikais: „Krikšto tėveliai ir krikšto motinėlės, jeigu dėl kažkokių priežasčių nesulaukė savo krikštavaikio, turėtų per Atvelykį juos aplankyti ir paklausti, kiek paaugo, ko išmoko. Su dovanėlėmis, kad krikšto vaikas prisimintų, kas jį per krikštą ant rankų laikė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų