REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diabetas – klastinga liga, kuria gali susirgti kiekvienas iš mūsų. Dažnai žmonės nė neįtaria, kad serga šia sunkia liga.

Diabetas – klastinga liga, kuria gali susirgti kiekvienas iš mūsų. Dažnai žmonės nė neįtaria, kad serga šia sunkia liga.

REKLAMA

Readersdigest.ca siūlo atkreipti dėmesį į ženklus, kurie gali įspėti, kad sergate šia klastinga liga.

Dažnas šlapimasis

Kai sergate cukriniu diabetu, jūsų kūnas tampa mažiau efektyvus ir tampa sunku maistą paversti į cukrų. Todėl kraujyje lieka daugiau cukraus, sako gydytoja Melissa Joy Dobbins: „Jūsų kūnas atsikrato cukraus per šlapimą. Štai kodėl tenka dažnai vaikščioti į tualetą.“

Dauguma žmonių nekreipia į tai dėmesio. „Kai jų apie tai paklausiame, jie dažniausiai atsako, kad tenka daug dažniau vaikščioti į tualetą,“ – priduria gydytojas Aaron Cypess.

Tačiau turėtumėte sunerimti, kai dėl dažno šlapinimosi tenka keltis naktį. Vieną ar du kartus nueiti į tualetą yra normalu. Jeigu keliatės dar dažniau, vertėtų sunerimti.

REKLAMA
REKLAMA

Kankina troškulys

Kadangi dėl cukrinio diabeto tenka dažnai šlapintis, todėl yra jaučiamas troškulys. Gydytoja M. J. Dobbins pastebėjo, kad šis simptomas būdingas tiems pacientams, kurie vartoja tokius gėrimus kaip sultys, soda ar šokoladinis pienas, kai juos kankina troškulys.

REKLAMA

Šie gėrimai, turintys daug cukraus, pripildo kraują cukrumi, todėl problema niekur nedingsta. Asmenį pradeda kankinti šlapimo problemos ir troškulys.

Jaučiatės dažnai pavargęs

Aišku, kiekvienas žmogus pavargsta, tačiau nuolatinis nuovargis yra vienas iš diabeto simptomų. Tai reiškia, kad maistas, kurį jūs naudojate energijai, nėra tinkamai suskaidytas.

„Jūs negaunate energijos, kurios reikia jūsų kūnui. Todėl jaučiatės pavargę ir vangūs“, – sako gydytoja M. J. Dobbins.

Daugeliu antro tipo diabeto atvejų, jūsų cukraus kiekis gali šiek tiek pakilti, todėl šio simptomo galite nepastebėti.

REKLAMA
REKLAMA

Suprastėjusi rega

Nesijaudinkite – tai nėra diabetinė retinopatija, kurios metu pažeidžiamos akies tinklainės kraujagyslės, sako gydytojas A. Cypess.

Ankstyvoje diabeto stadijoje akių lęšis nesufokusuoja gerai vaizdo, todėl akyje kaupiasi gliukozė, kuri laikinai pakeičia jos formą. „Jūs netampate aklu nuo diabeto. Maždaug po šešių iki aštuonių savaičių nuo cukraus kiekio kraujyje stabilizavimosi, to nejusite. Akys susitvarkys“, – aiškina gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų