REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

„Žinau, žinau. Mano dukra irgi sakė, kad nereikia, jog nauji laikai jau, bet mes nuo senų laikų – atrodo, taip reikia“, – taip išėjus medikui pasiteisino garbaus amžiaus moteris, kuri dar ką tik plėšė jam kišenę mėgindama kažką ten įdėti.

„Žinau, žinau. Mano dukra irgi sakė, kad nereikia, jog nauji laikai jau, bet mes nuo senų laikų – atrodo, taip reikia“, – taip išėjus medikui pasiteisino garbaus amžiaus moteris, kuri dar ką tik plėšė jam kišenę mėgindama kažką ten įdėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niekada kyšių nedavusi vilnietė Rūta (pavardė žinoma) sako buvusi kiek šokiruota absurdiška situacija, į kurią pateko tiek dalyvavę gydytojai, tiek šalia gulėjusios pacientės.

REKLAMA

Gulėjo prieš didelę „sceną“

Prieš keletą metų pašnekovė turėjo planinę ginekologinę operaciją – minčių apie kyšį ar padėką nebuvo, tačiau, pasirodo, tik jai vienai.

„Viskas vyko didelėje Vilniaus ligoninėje. Iš ryto visos pacientės atvažiuoja ir yra paguldomos didelėje palatoje, kurioje 10–15 lovų. Tada po vieną išsiveža į operacinę. Tačiau kol ten gulime viena šalia kitos, turime laiko ir pabendrauti, ir pasižvalgyti, kas vyksta“, – mena ji.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių tarp lovų praeina anesteziologas, tada reikalingus klausimus užduoda gydantis medikas.

„Gulėjau tarsi prieš didelę sceną ir stebėjau, kaip gerokai vyresnės moterys kumštyje kažką nedrąsiai gniaužė ir vis bandydavo įkišti atėjusiam medicinos personalui. Stabdė, tempė už skvernų, plėšdamos kišenes. Nemeluosiu, mane apėmė svetima gėda – matosi, kad gydytojams labai nemalonu, o ir davėjoms nedrąsu, jos kažką sako, teisinasi, droviai šypsosi“, – pasakojo Rūta.

Greta gulėjusios moterys negailėjo smerkiančių žvilgsnių, pašnekovė prisipažįsta taip pat davėjas apdovanojusi „kreivu“ žvilgsniu, į kurį sulaukė garbaus amžiaus moters paaiškinimo: „Žinau, žinau. Mano dukra irgi sakė, kad nereikia, kad nauji laikai jau, bet mes nuo senų laikų, tad atrodo, kad taip reikia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė sakė tuo metu užjautusi medikus – šie buvo patekę į labai nemalonią situaciją – juk nekelsi viešai skandalo, nepamokslausi prie kitų vyresnio amžiaus pacientei, kuriai ir taip silpna, negera, o ir imti negali.

„Vienareikšmiškai netikiu, kad medikas galėtų specialiai blogiau gydyti be kyšio. Jei toks vienetinis atvejis būtų, jo vieta – kalėjime. Gal žmonės pinigais nori nusipirkti platesnę šypseną, daugiau laiko apžiūrai ar pan. Tuos pinigus jie, veikiausiai, duoda dėl savo nusiraminimo, kad patiems ramiau būtų, tačiau kad kažkas nuo to keistųsi – tikrai netikiu“, – dėstė ji.

REKLAMA

Psichologė pataria, kaip nepasekti blogu pavyzdžiu

Komentuodama situaciją, į kurią pateko Rūta, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos psichologijos katedros lektorė, sveikatos psichologė Aušra Norė sako, kad kai kurie žmonės gana lengvai pasiduoda aplinkinių įtakai ir spaudimui, taigi, girdėdami ar tuo labiau matydami, kaip kažkas duoda kyšį, jie tikrai suabejos savo elgesio teisingumu.

„Kad žmogus galėtų nepasiduoti aplinkinių įtakai, jis turi turėti tvirtą stuburą arba, kitaip sakant, aiškiai žinoti, dėl kokių priežasčių renkasi vieną ar kitą elgesio būdą. Šiuo atveju, dėl ko neduoda kyšio. Dėl moralės, pagarbos gydytojui ir sau? O gal dėl baimės, nes duoti bijo? Mano, kad reiktų duoti, bet nežino, kaip? Šiuo atveju pamatymas jį tikrai paskatins duoti, bet jei pasirinkimas neduoti kyšio yra vidinis, moralinis pasirinkimas, pasitikėjimo ir pagarbos gydytojui ženklas, kito asmens kyšio davimas bus atgrąsus ir nepatrauklus elgesys ir tikrai neskatins duoti. Viskas priklauso nuo vertybių ir vidinės tvirtybės. Labai svarbu išsigryninti ir žinoti, ką ir kodėl darome. Žinoti savo motyvus ir vertybes bei elgtis jų vediniems”, – teigia A. Norė.

REKLAMA

Pasak psichologės, tokiose situacijose ji skatintų socialinę atsakomybę, tik svarbu atsižvelgti į situaciją. Kartais reikia reaguoti gyvai, čia ir dabar išsakyti, kas blogai, kartais vertinga informuoti atsakingus darbuotojus, įstaigos vadovus ir pan.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų