REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Mato šypsena slepia klastingas diagnozes (nuotr. asm. archyvo)

Keturmetis Matas aplinkinius traukia savo plačia šypsena ir neblėstančiu pozityvumu. Tačiau mažai kas žino, kad po plačia jo šypsena slepiasi puokštė skaudžių diagnozių. Matas, atrodo, gimė visiškai sveikas, tačiau dabar jis kenčia itin sunkias sveikatos problemas.

8

Keturmetis Matas aplinkinius traukia savo plačia šypsena ir neblėstančiu pozityvumu. Tačiau mažai kas žino, kad po plačia jo šypsena slepiasi puokštė skaudžių diagnozių. Matas, atrodo, gimė visiškai sveikas, tačiau dabar jis kenčia itin sunkias sveikatos problemas.

REKLAMA

„Mūsų šeimą sudaro keturi asmenys – aš, vyras, vyresnioji penkiametė dukrelė ir Matas. Taip jau atsitiko, kad būtent Matas, antrasis vaikas šeimoje, turi sveikatos problemų, todėl sukaupiau jėgas ir išdrįsau ieškoti pagalbos garsiai“, – nedrąsiai savo sūnaus istoriją pradeda vilnietė Anna Skakauskė (38).

Gimė visiškai sveikas

Mato istorija – iš tiesų gana kebli. Berniukas prieš ketverius metus gimė kovo 18-tąją. Tuomet gydytojai davė jam net devynis balus iš dešimties, o pirmosios sveikatos bėdos išlindo vos trijų mėnesių. Bet apie viską – nuo pradžių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakoja pati Mato mama Anna Skakauskė, jos antrasis nėštumas nebuvo sunkus, viskas buvo gerai ir įprasta. Gimdymas taip pat praėjo be komplikacijų, gimęs berniukas suverkė, atrodė sveikas ir guvus.

REKLAMA

Gydytojai šeimą su sveiku naujagimiu išleido namo, tačiau jau skaičiuojant trečią mėnesį, tėvai pastebėjo, kad Matui yra kažkas negerai.

„Vis dėlto šeimoje augo jau antras vaikas, todėl bendrą suvokimą apie naujagimio raidą jau šiek tiek turėjome. Matas atrodė silpnesnis, buvo sulaukęs trijų mėnesių, o akių kontakto vis dar nebuvo. Jis nebandė laikyti galvelės, mažai judėdavo, nebuvo tokio nuolatinio čiauškėjimo ir aktyvumo. Tada dar nesupratome, kaip viskas bus rimta“, – sako Anna.

Nevaikšto ir nekalba

Tėvai su Matu apsilankė pas šeimos gydytoją, o tuomet ir prasidėjo nesibaigiantys lankymosi maratonai pas įvairius specialistus. Kadangi reikėjo atlikti gausybę brangių tyrimų, kurių keletą reikėjo tirti ir užsienyje, visos tikslios Mato diagnozės pasitvirtino tik sulaukus trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA

O jos iš tiesų yra ne menkos. Matui yra diagnozuota ataksinis cerebrinis paralyžius, mišrus specifinis raidos sutrikimas, galvos smegenų redukcinės anomalijos, įgimta galvos smegenų cista, regos sutrikimai bei reta genetinė liga – Tubulinopatija. Būtent šios ligos atvejai Lietuvoje yra nustatyti vos trys ir Matas yra vienas iš jų.

Dabar Mato raida stipriai atsilieka nuo bendraamžių, berniukas su kitais vaikais lanko ir specializuotą darželį, kuriame jam iš tiesų patinka. Tačiau be tėvų pagalbos Matas namuose pats nepajudėtų.

„Jis pats nevaikšto, gali paeiti nebent pasiremdamas į baldus, kaip metų laiko vaikas. Matas gali pats ropoti, užlipti ant lovos, neseniai išmoko labai mažai paeiti ir laikydamasis už vežimėlio. Jis labai greitai pavargsta, bet mums tai yra didžiuliai pasiekimai, niekas nesakė, ar jis iš viso galės vaikščioti“, – sako Mato mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai priežasčių nežino

Deja, bet būdamas keturmetis, Matas nekalba visai, todėl ko pats nori, tėvams parodo pirštais. Nors Matą iš tiesų kankina sunkios diagnozės, berniuko mama Anna džiaugiasi, kad jis yra labai geras vaikas: pozityvus, daug besišypsantis.

Dėl ko Matui pasireiškė visa puokštė tokių baisių ligų, medikai atsakyti negali iki šiol. Nors keturmečiui nėra paskirti jokie vaistai, tėvai visais įmanomais būdais siekia, jog jų sūnus sutvirtėtų, todėl nuolatos papildomai lankosi pas kineziterapeutą, o tai kainuoja taip pat nemažus pinigus.

Anna pasakoja, kad visai neseniai šeima atrado tinkamą vietą ir itin gerus specialistus, kurie padeda Matui. Apsilankęs vos vieną kartą Adeli reabilitacijos centre, Slovakijoje, iš ten Matas grįžo itin sustiprėjęs, todėl dabar šeima viliasi, kad aplinkiniai geradariai žmonės padės ten apsilankyti dar vieną kartą.

REKLAMA

Tai itin padėtų Matui sustiprėti ir mokytis vaikščioti savarankiškai. „Tikimės, kad visi drauge galėsime padėti mūsų mažyliui“, – kukliai šypsosi Mato mama.

Visi norintys prisidėti prie geresnės Mato ateities galite šiais būdais:

Mato Skakausko paramos fondas Įmonės kodas: 305008388 DNB sąsk.: LT604010051004700130 SWIFT (BIC) kodas: AGBLLT2X Mokėjimo paskirtis: Mato Skakausko reabilitacijai paypal.me/annaskakauske

Taip pat skirdami du procentus nuo GPM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų