REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune plinta utėlės. Vienoje progimnazijoje užfiksuoti jau aštuoni atvejai. Vaikai nuolat tikrinami sveikatos specialistų, o tėveliai raginami taip pat atidžiau žiūrėti vaikų galvas juos šukuojant. Protrūkio suvaldyti kol kas nepavyksta, vis fiksuojami nauji atvejai.

Kaune plinta utėlės. Vienoje progimnazijoje užfiksuoti jau aštuoni atvejai. Vaikai nuolat tikrinami sveikatos specialistų, o tėveliai raginami taip pat atidžiau žiūrėti vaikų galvas juos šukuojant. Protrūkio suvaldyti kol kas nepavyksta, vis fiksuojami nauji atvejai.

REKLAMA

Tikrino kelis kartus

Utėlės įsisuko į Kauno Senamiesčio progimnaziją. Pasak mokyklos vadovės, viena mama pranešė savo vaiko plaukuose pastebėjusi parazitus. Tad pradėti visuotiniai tikrinimai.

Senamiesčio progimnazijos direktorė Gita Levickienė pasakojo, kad jau rasti keturi atvejai. „Keturi atvejai buvo surasti 11-12 dienomis, nes mes tikrinom. Ir dabar mes pakartotinai tikrinam vaikus ir dar suradom keletą atvejų ir taip pat išsiuntėm ir paprašėm tėvų sutvarkyt ir išspręsti šitą problemą.

Moksleiviai tikrinti kelis kartus, o kiekvieno patikrinimo metu rasta vis naujų atvejų – dabar jau suskaičiuota, kad šie bjaurūs gyvūnėliai knibždėjo 8 pradinukų galvose. 

REKLAMA
REKLAMA

Progimnazijos moksleivės neslepia besibaiminančios užsikrėsti: „Baisu truputį, nes pats gali užsikrėsti ir visą giminę", - sako moksleivė.

Kalbinti gimnazistai sako, kad jau buvo tikrinti. Jų galvose utėlių nerasta, tačiau jų tėvai, sužinoję apie situaciją, neslepia baimės. 

REKLAMA

Pedagogai nesibaimina

Pasak įstaigos vadovės, tikimasi, kad nemalonią situaciją pavyks suvaldyti artimiausiu metu. Deja, nuo užsikrėtimo šiais parazitais niekas nėra apsaugotas.

Visi moksleiviai, kurių plaukuose rasta utėlių, yra iš skirtingų šeimų. Šios savaitės pradžioje apie plintančią pedikuliozę jau informuoti ir kitame pastate besimokančių vyresniųjų moksleivių tėvai

„Vis tiek turi brolių ir seserų, tai norėdami suvaldyt šitą situaciją, kreipėmės ir į vyresniuosius", - sako direktorė. 

Pedagogai ir vaikų į mokyklą atskubantys pasiimti artimieji į moksleivius užpuolusias utėles reaguoja skirtingai – vieni sunerimę, kiti viliasi, kad situacija valdoma.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau neužkrečiama utėlės, jeigu jau pasakyta, jeigu vaikas jau tvarkosi, tai aš manau viskas gerai", - sakė kalbinta mama. 

Mokyklos pedagogas Eugenijus Pūkas neslepia gerai išsiplovęs galvą: „Dėl utėlių tai aš negirdėjau ir nebuvo man taip, va galvą šiandien išsiploviau lyg gerai. Aš su mažai vaikų dirbu, tik su antrom klasėm, šiaip tai normalūs vaikai, prižiūrėti“

Atlikta dezinfekcija

Šioje mokykloje jau atlikta dezinfekcija, o pakartotinai visos patalpos dar bus kruopščiai valomos atostogų metų . Po jų vaikų vėl laukia tikrinimas:

„Mūsų visi vaikai mokosi šitame pastate, lanko būrelius, sportuoja vienoje salėje, tad susiejimas labai paprastas, apsidrausti nuo kontakto yra neįmanoma. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu mes jau dezinfekuojam patalpas, klases, čiužinius, kur vaikai gali turėti kontaktą, lygiai taip pat informuoti tėvai ir persiųsta informacija, ką daryti tokiu atveju.

Pasak visuomenės sveikatos specialistų užsikrėtusieji vaikai į pamokas gali grįžti tik tuomet, kai turi įrodymus, kad juos kamavę parazitai yra sunaikinti ir utelės neplis. 

Skubėjo ir į kitą mokyklą

Visuomenės sveikatos specialistė Akvilė Babravičienė sakė, kad vaikai turėtų jau sugrįžti į mokyklą jau išsigydę šią problemą, išnaikinę utėles ir turėtų pateikti raštelį, jeigu jo nėra tiesiog pakartotinai ateiti pas visuomenės sveikatos specialistą, kuris patikrina, ar jis neturi.

REKLAMA

Visi kiti tėvai gauna informaciją tam, kad jie galėtų patys užtikrinti savo vaikų priežiūrą ir patys reguliariai tikrintųsi

Šią savaitę tikrintojų desantas skubėjo ir į Viktoro Kuprevičiaus progimnaziją. Ši mokykla linksniuota jau anksčiau, o periodiniai tikrinimai vyksta po vienos mamos anoniminio pranešimo. Tačiau jokių utėlių nė pas vieną vaiką šiuo metu nerasta

Kuprevičiaus progimnazijos direktorė Irena Švėgždienė sako, kad buvo tikrinti keli vaikai, tačiau utėlių nerasta.

Pernai Kaune užfiksuoti 238 atvejai, kai darželinukų ir mokyklinukų galvose aptikta utėlių ar šių kiaušinėlių – glindų. Tačiau pasak specialistų utėlėmis vaikai nebūtinai užsikrėtė ugdymo įstaigose, tai gali nutikti viešajame transporte, baseine, ar ten kur daug žmonių.

Ypač besikeičiant drabužiais, plaukų šepečiais, naudojantis bendra lova ar dalinantis rankšluosčiais. Utėlės tuomet patenka nuo vienos asmens galvos į kito plaukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų