REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
„Magrės baldai“
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Praėjusią savaitę Italijoje, Milane vyko vienas svarbiausių interjero tematikos renginių: paroda „Salone Internazionale del Mobile 2019“. Šis renginys kasmet sutraukia net kelis šimtus tūkstančių interjero ekspertų, baldų, aksesuarų gamintojų ir tiesiog dizaino smalsuolių.

12

Praėjusią savaitę Italijoje, Milane vyko vienas svarbiausių interjero tematikos renginių: paroda „Salone Internazionale del Mobile 2019“. Šis renginys kasmet sutraukia net kelis šimtus tūkstančių interjero ekspertų, baldų, aksesuarų gamintojų ir tiesiog dizaino smalsuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paroda tarsi didžiulis veidrodis atspindi tai, kaip šįmet turėtų atrodyti madingiausi tiek komercinių patalpų, tiek namų erdvių, pavyzdžiui, svetainės baldai. Įspūdingame renginyje apsilankė ir lietuviškų baldų gamintojos „Magrės baldai“ komanda. Svarbiausius aspektus čia apsilankyti galimybės neturėjusiems tautiečiams perteikia dizainerė Milda Katkauskaitė.

REKLAMA

Pagrindinės minkštųjų baldų tendencijos: spalvos

„Ypatingai dėmesį traukė subtilūs spalvų pokyčiai. Daugumoje stendų šįmet vyravo žydra, oranžinė, gana šviesi žalia, rožinė, geltona ir neutralios spalvos. Pernai buvusi populiari tamsi mėlyna transformavosi į šviesesnę, įvairių atspalvių žydrą. Tiesa, pirmtakė nedingo visiškai – ji liko detalėse (pagalvėlėse, foteliuose, kituose balduose). Praėjusiais metais prasidėjęs oranžinės spalvos bumas taip pat išlieka. Tiesa, pernai jis traukė žvilgsnį tik keliuose stenduose, o šįmet šios spalvos gerokai daugiau. Be to, drąsiai naudojami skirtingi jos tonai – tiek pasteliniai, tiek intensyvūs.

REKLAMA
REKLAMA

Šįmet daugiau dėmesio turėtų sulaukti ir ne tokie sodrūs, tamsūs kaip pernai žali miegamojo, virtuvės, svetainės baldai. Besižavintiems šia spalva orientuotis patartina į spalvinius samanų piruetus. Beje, gana gausiai parodoje naudota ir dar viena šių metų spalva: „Flamingo“. Ji traukė žvilgsnį tiek sienų apdailoje, tiek ir pačiuose balduose. Tiek ekspozicijoje, tiek namuose derinant ryškesnes, įdomesnes spalvas neapsieinama ir be natūralių: baltos, smėlio, pilkos, rusvos, kurios niekada iš mados „neišeina“. Tiesa, jos daugiau naudojamos miegamojo baldams dekoruoti. Pernai šiame kambaryje gausiau naudotos ryškios, tamsios spalvos“ - pasakoja Milda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Audiniai ir baldų formos – išsiilgusiems kontrastingos harmonijos

Net ir trumpo pasivaikščiojimo po įspūdingas parodos sales metu nebuvo sunku pastebėti dizainerių troškimą suderinti skirtingus audinius, jų faktūras ir formas. Tiek įvairioms komercinėms erdvėms, tiek ir namams skirti, pavyzdžiui, svetainės baldai aptraukti natūraliais grubiais, melanžiniais apmušalais.

Dizainerė pataria planuojantiems artimiausiu metu atnaujinti namus, pasvarstyti prieš renkantis veliūrą ir blizgius audinius. Jei neatsispiriate odai, rinkitės jos akcentus ir pasistenkite, kad tokie apmušalai būtų kuo minkštesni. Be to, sekant mados pėdomis derėtų po truputį atprasti nuo atspaudų (printų) gausos – juos jau pradeda keisti vienspalviai akcentai arba ausitiniai raštai. Tiesa, visiškai krypti link griežtumo, minimalizmo visai nereikia. Šįmet tebemadingi floristiniai, geometriniai motyvai.

REKLAMA

Įdomioji dalis – tai minėtas siekis suderinti kontrastingus elementus. Kalbame ne tik apie minėtus grafinius spaudinius, vienspalvius audinius, bet ir apie skirtingų apmušalų derinius. Puikiu pavyzdžiu galėtų būti svetainės baldai, kurių priekinėje dalyje naudojamas vienas, sėdimojoje – kitas, nugarinėje – dar kitas audinys. Čia harmonija išgaunama derinant to paties atspalvio, tono, tačiau skirtingos faktūros apmušalus.

Tam, kad subtilios dermės paieška būtų sėkminga, vengiama dekoratyvių, aiškiai pastebimų siūlių. Vis daugiau dėmesio sulaukia mažesni dygsnių atstumai. Madingųjų minkštųjų baldų formos – švelnios, apvalainos. Tokia savybė būdinga jiems visiems: tiek foteliams, tiek sofoms ar lovoms. Šįmet baldai į grindis remiasi gana plonomis, tačiau neaukštomis (apie 150 mm) metalinėmis kojelėmis.

REKLAMA

Korpusinių baldų žavesio paslaptis – stiklas

Itin ryški šių metų tendencija – korpusinių baldų gamybai pritaikyti stiklą. Stiklas naudojamas ne tik staliukams, bet ir komodoms, indaujoms, lentynoms, televizoriaus spintelėms. Stiklo faktūra grublėta, naudojami atspaudai. Kaip pastebėjo M. Katkauskaitė, daugumoje ekspozicijų naudojamas tamsaus marmuro imitacijos atspaudas (labiausiai paviliojęs dizainerius – „Sahara Noir“) ir plokštė su tokiu pačiu raštu.

Gana gausiai eksperimentuojama su fanera, siekiant natūraliais būdais išryškinti jos faktūrą. Panašiai, kaip aptartieji minkšti svetainės baldai, korpusiniai gaminiai taip pat formuojami pritaikant skirtingas medžiagas, pavyzdžiui: šonai gaminami iš LMDP, fasadai – iš stiklo ir LMDP, faneros su atspaudu. Panašiai žaidžiama ir su plokščių storiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors dauguma šių baldų yra tamsūs, džiugina ir keli ryškiaspalviai modeliai. Jie dažniausiai tampa kambario akcentu.

Aksesuarai ir kiti interjero sprendimai: duoklė gamtai ir menui

Pastaraisiais metais ypatingai daug dėmesio interjere skiriama gamtos motyvams. Tendencija suteikti erdvei daugiau natūralumo niekur nedingsta ir šįmet. Ypač gausiai turėtų būti naudojamos gyvos gėlės. Jos labai įvairios, visgi parodoje daugiausia dėmesio sulaukė monsteros, bambukai, alyvmedžiai, kalninės pušys. Taip pat dekorui gana gausiai naudoti kaktusai, agavos. Sėdimieji ir korpusiniai svetainės baldai, kambario kampai – vietos, kur dažniausiai statomi dideli, aiškiai matomi augalai.

REKLAMA

Jei daug keliaujate, neturite galimybių prižiūrėti gyvus augalus, galite rinktis ir alternatyvas. Viena jų – fototapetai. Vis dėlto šįmet ryškėja tendencija sienų apmušalams naudoti abstrakčius, akvarelinius atvaizdus. Panašiai dekorui pritaikomas specifinis koliažas (angl. „Mood board“). Jis turėtų atspindėti kambario interjero nuotaiką, kurti tam tikras asociacijas ir būti gerai suderintas spalviškai. Koliažą galite kurti iš skirtingų medžiagų ir net daiktų: audinių, odos skiaučių, akmenų, stiklo, namų kvapų.

Tiems, kurių koliažų kūrimas nevilioja, siūlomi ir kitokie sprendimai. Aksesuarams taip pat galite rinktis pačius įvairiausius daiktus. Šįmet puikiai tinka ir plėšytos, senos knygos, ir medinės ar iš kitokios medžiagos pagamintos figūrėlės. Kaip ir baldams, dekorui drąsiai naudojamas stiklas. Jį rinkitės spalvotą, dekoruotą metalinėmis geometrinėmis figūromis.

REKLAMA

Paroda šiais metais neatskleidė kardinalių, dramatiškų pokyčių. „Magrės baldų“ komandos įspūdis – savitas tęstinumas, palaipsninis perėjimas, harmoninga transformacija – nors pati savyje tikrai turinti ekstravagancijos, meninės energijos užtaiso. Tad jei pastebite, kad nusidėvėjo jūsų valgomojo, miegamojo ar svetainės baldai arba tiesiog norite atnaujinti erdvę dėmesį traukiančiomis detalėmis, tegul šis straipsnis būna savotišku paruoštuku. Tik nepamirškite interjero papildyti tuo, kas žavi būtent jus. Tiek namai, tiek komercinės erdvės tebėra šeimininkų atspindys, ir būtent tai vilioja čia leisti laiką.

Straipsnis paruoštas pagal magresbaldai.lt informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų