REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pažintiniai takai(Nuotr. lithuania.travel)

Šventinis maratonas jums spaudžia galvą, o su šeima mieliau gražias dienas praleistumėte gamtoje gryname ore? Tuomet sužinokite pačius gražiausius pažintinius Lietuvos takus ir aplankykite juos.

14

Šventinis maratonas jums spaudžia galvą, o su šeima mieliau gražias dienas praleistumėte gamtoje gryname ore? Tuomet sužinokite pačius gražiausius pažintinius Lietuvos takus ir aplankykite juos.

REKLAMA

Pateikiame jums gražiausių Lietuvos pažintinių takų sąrašą:

Naglių pažintinis takas

Naglių gamtiniame rezervate nutiestame 1,1 km pažintiniame take išvysite paslaptingą gamtos kūrinį – Mirusias, arba Pilkąsias kopas. Tai prieš kelis šimtmečius smėliu užpustytų keturių buvusių Kuršių nerijos kaimų vietos. Stiprūs vėjai čia sukuria unikalų peizažą – daubas ir išgraužas, atveriančias po smėliu palaidotų šimtamečių miškų dirvožemius.

Aukštumalos pažintinis takas

Įspūdis toks, tarsi būtum kažkur savanoje, tetrūksta tik žirafų ir zebrų. Taip savo patirtis apibūdina dažnas, pirmąkart apsilankęs Aukštumalos pažintiniame take (Šilutės r.). Šis pažintinis takas, vingiuojantis Nemuno deltos regioniniu parku, laikomas vienu gražiausių takų pėstiesiems Lietuvoje. Daugiau nei 1 km ilgio medinis takas nutiestas vietoj ankstesnio, kadaise jungusio čia buvusius pelkininkų kaimus. Tako pabaigoje prie pelkinio ežerėlio yra įrengta 3 m aukščio apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria paslaptingos aukštapelkės panorama.

REKLAMA
REKLAMA

Ekologinis pažintinis takas „Litorina“

Keliaudami prie įspūdingo Olando kepurės skardžio prasidedančiu ir 3 km besitęsiančiu taku į Baltijos jūrą žvelgsite iš keliolikos metrų aukščio! Senosios Litorinos jūros pakrante vedančiame take rasite informacijos apie geologinę pajūrio sandarą, netipišką, Lietuvai nebūdingų medžių rūšimis išskirtinį mišką, istorines vietovės ypatybes.

REKLAMA

Žuvinto ežero gamtos takas

Takas skirtas norintiems iš arčiau susipažinti su Pietų Lietuvos pasididžiavimu – Žuvinto ežeru, garsėjančiu plaukiojančiomis augalijos salelėmis bei itin didele paukščių įvairove. Keliaudami 350 m tarp aukštų nendrių nutiestu taku, šiltuoju metų laikų išgirsite įspūdingą sparnuotų Žuvinto gyventojų chorą. Tako gale – apžvalgos bokštelis, iš kurio galite patogiai stebėti ežere gyvenančius ir migruojančius paukščius, kurių čia gyvena per 200 rūšių!

Kadagių slėnis

Šis 1,3 km takas stačiame Nemuno kranto šlaite yra vienas populiariausių Lietuvoje. Vaikščiodami juo ne tik iš aukštai gėrėsitės didžiausio dirbtinio Lietuvos vandens telkinio – Kauno marių – vaizdais, bet tiesiog kvėpuosite sveiku oru. Tako apylinkėse žaliuoja paprastieji kadagiai, išskiriantys ypatingai daug dezinfekuojančių ir gydančių medžiagų, tad oras slėnyje itin grynas.

REKLAMA
REKLAMA

Dubravos pažintinis takas

Šalia Kauno marių esančios Dubravos rezervatinės apyrubės plotas – 120 ha. Per rezervatą įrengtas 1,9 km ilgio pažintinis takas su pakeliui išdėstytais 8 informaciniais stendais, supažindinančiais lankytojus su vietovės floros ir faunos ypatybėmis. Čia, viduryje Lietuvos, netoli didmiesčio, galima pajusti tikrą laukinės gamtos alsavimą.

Pūčkorių pažintinis takas

Vilniaus ribose esančiame Pavilnių regioniniame parke kiek daugiau nei 5 km besidriekiantis takas – puiki užuovėja nuo miesto šurmulio. Nuo įspūdingos 65 m aukščio Pūčkorių atodangos gėrėkitės atsiveriančiais apačioje tekančios Vilnelės ir apylinkių vaizdais, o nusileidę į upės slėnį susipažinkite su istoriniais ir kultūriniais objektais bei įkopkite į Pūčkorių piliakalnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varnikų pažintinis takas

Istoriniais turizmo objektais itin turtinga senoji Lietuvos sostinė Trakai turi ką pasiūlyti ir gamtos mylėtojams. Per pelkę Varnikų miške vingiuojantis 3,5 km takas nuveda toli nuo miesto ir žmogaus veiklos gaudesio prie įdomiausių šio gamtos kampelio vietų: Ilgelio pelkės, mažyčių ežerėlių, gražaus miško. Mėgaukitės čia augančiomis mėlynėmis, bruknėmis, žemuogėmis ir spanguolėmis, miško garsais ir kvapais!

Čepkelių raisto mokomasis takas

Istoriniais turizmo objektais itin turtinga senoji Lietuvos sostinė Trakai turi ką pasiūlyti ir gamtos mylėtojams. Per pelkę Varnikų miške vingiuojantis 3,5 km takas nuveda toli nuo miesto ir žmogaus veiklos gaudesio prie įdomiausių šio gamtos kampelio vietų: Ilgelio pelkės, mažyčių ežerėlių, gražaus miško. Mėgaukitės čia augančiomis mėlynėmis, bruknėmis, žemuogėmis ir spanguolėmis, miško garsais ir kvapais!

REKLAMA

Kamanų mokomasis takas

Šiame Šiaurės Lietuvoje įkurtame rezervate savarankiškai lankytis draudžiama, tad šis tik su gido palyda atviras 4 km takas suteikia unikalią galimybę natūralioje aplinkoje išvysti čia saugomus gyvūnus ir augalus, pavyzdžiui, tik čia Lietuvoje sutinkamą vabzdžiaėdę mažąją saulašarę. Šalia tako pastatytas 30 m aukščio apžvalgos bokštas apdovanos Kamanų pelkės ir šiam kraštui būdingų lygumų panorama. Mūšos tyrelio pažintinis takas

Žagarės regioniniame parke esantis 3,6 km takas išskirtinis tuo, kad yra pats ilgiausias pelkėje nutiestas lentinis takas Lietuvoje. Toks ilgas takas – tikras atradimas besidomintiems pelkių ekosistema, nes sudaro sąlygas žmogaus nepaliestoje aplinkoje susipažinti su aukštapelkės augalija ir gyvūnija, pasimėgauti tik pelkės gyventojų, tarp kurių – tetervinai, pilkosios gervės, žąsys – drumsčiama tyla.

REKLAMA

Jurkiškio upelio pažintinis takas

Nors Lietuva negali pasigirti aukštais kalnais, kalnų upių šniokštimą čia tikrai išgirsite! Asvejos ir Suoselio ežerus jungiantis vos 1,2 km kanjoninio tipo Jurkiškio upelis net iki 18 m įsirėžia į kalvotą paviršių, o dėl aukščio skirtumo, ypač pavasarinio potvynio metu, primena tikrą kalnų upę. Jos grožiu įsitikinsite keliaudami 1,5 km taku, kuriame gausu laiptelių ir lieptelių.

Pažintinis takas „Barsuko ola“

Neilgame, tačiau įvairaus reljefo 700 m geologiniame take ne tik pamiklinsite kojas, bet ir susipažinsite su unikaliu Šiaurės Lietuvos reiškiniu – smegduobėmis, susidarančiomis gruntiniam vandeniui išplovus požeminius gipso klodus. Sekdami taku, laiptais ir liepteliais iš išorės ir net vidaus apžiūrėsite 13 skirtingo amžiaus, paprastos ir sudėtingesnės formos, atskirų ir viena su kita susijungusių smegduobių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šauklių riedulyno pažintinis takas

Eidami šiuo įspūdingo riedulyno teritorije įrengtu 2 km taku galite pasijusti kaip tundroje! Riedulynas suformuotas prieš 26 tūkst. metų slinkusio paskutinio ledyno ir iki šiol nėra paliestas ūkinės veiklos. Tad unikalus šios vietovės kraštovaizdis su akmenimis, kurių skersmuo siekia net 3 m, sukuria kvapą gniaužiantį įspūdį. O jei dar patikėsite šios vietovės atsiradimo legenda, kad rieduliai – tai pagonių dievų akmenimis paversti švedų kariai…

Zackagirio pažintinis takas

Gražų dzūkišką pavadinimą turįs 13,8 km pažintinis takas – vienas ilgiausių Lietuvoje, tačiau galima rinktis ir trumpesnes 7 ar 10,5 km atkarpas. Kelionė šiuo taku driekiasi smėlingais upių krantais su išrikiuotais bebrų nameliais, vėjo pustomomis kopomis, paslaptingomis pelkėmis ir dzūkiškais miškais. Prieš jus atsiskleidžia visa šio Lietuvos regiono gamtos įvairovė!

REKLAMA

Žagarės ozas

Ozas – tai ilgas, siauras kalvagūbris, praslinkusių ledynų suformuotas iš smėlio ir žvyro. Žagarės ozas yra vienas įspūdingiausių Lietuvoje, mat aplink pylimą plyti Šiaurės Lietuvos lygumos. Susipažinti su apylinkių gamtos vertybėmis galėsite patogiai keliaudami čia įrengtu 3,6 km pažintiniu taku, kuris veda pro Žvelgaičio piliakalnį, ozą ir ežerą, upės Švėtės krantais. Smėlinguose ozo šlaituose labai patogu stebėti urvelius rausiančius vabzdžius.

Šaltinis: Lietuva. O ar tu čia buvai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų