REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 21 dieną startavo tarptautinės organizacijos „Reach for change“ ir Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje inicijuotas projektas „100 socialinių inovacijų ateinančiam šimtmečiui“, kurio metu specialiai projektui sukurtoje internetinėje svetainėje 100forchange.org bus skelbiamos inovatyvios socialinės idėjos, kurios sprendžia problemas, su kuriomis susiduria vaikai ir jaunuoliai iš Baltijos ir Šiaurės šalių, taip pat bus publikuojamos socialinių verslų idėjos, kurių iniciatoriai – jauni žmonės. 

Kovo 21 dieną startavo tarptautinės organizacijos „Reach for change“ ir Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje inicijuotas projektas „100 socialinių inovacijų ateinančiam šimtmečiui“, kurio metu specialiai projektui sukurtoje internetinėje svetainėje 100forchange.org bus skelbiamos inovatyvios socialinės idėjos, kurios sprendžia problemas, su kuriomis susiduria vaikai ir jaunuoliai iš Baltijos ir Šiaurės šalių, taip pat bus publikuojamos socialinių verslų idėjos, kurių iniciatoriai – jauni žmonės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kviečiame jau dabar apsilankyti internetiniame puslapyje 100forchange.org ir stebėti, kokias inovatyvias idėjas įgyvendina Baltijos ir Šiaurės šalių socialiniai lyderiai.

REKLAMA

Socialiniai verslininkai pasakoja savo veikos istorijas, bei pristato savo veiklos poveikį, aiškiai parodydami, kaip jų įgyvendinamos veiklos keičia visuomenės ar pavienių žmonių gyvenimus. Planuojama, jog internetinė svetainė kiekvieną savaitę bus papildyta naujomis istorijomis, kol galiausiai bus pristatyta mažiausiai 100 socialinių inovacijų. Projekte dalyvauja 7 Baltijos ir Šiaurės šalys: Lietuva, Latvija, Estija, Suomija, Švedija, Danija ir Norvegija.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto idėja kilo „Reach for Change“ Baltijos šalyse vadovei Jurgitai Ribinskaitei-Glatzer ir Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorei Helen Nilsson. Pradžioje buvo svarstoma, jog projektas įprasmins Lietuvos valstybingumo šimtmetį ir visuomenei bus pristatytos socialinės inovacijos, kurios gerins visuomenės gyvenimą antrąjį valstybės šimtmetį.

„Manau, jog mes labai gražiai atšventėme valstybingumo šimtmetį ir paminėjom gražiausius istorijos mementus. Bet ateinančiam šimtmečiui mums taip pat reikia įkvepiančių idėjų, būtent socialinės inovacijos yra tai, ką renkasi jauni žmonės, tai patrauklu visiems žmonėms regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lygiai taip pat svarbu, kad ateinančiame šimtmetyje nė vienas nebūtų pamirštas ir visi vaikai, ir jauni žmonės turėtų galimybę atsiskleisti“, sako Jurgita Ribinskaitė-Glatzer, „Reach for change“ vadovė Baltijos šalyse.

Projekto atranka

Projekto dalyvius, kaip įdomiausias ir inovatyviausias socialinio verslo idėjas, siūlė komisijos nariai, pastaroji komisija buvo sudaryta iš tarptautinės organizacijos „Reach for change“ atstovų, kolegų iš Baltijos ir Šiaurės šalių, bei kitų išorinių ekspertų.

Siūlomas idėjas dar kartą išanalizavo speciali ekspertų komisija, kurios nariai yra: Helen Nilsson, Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė, Sofia Breitholtz, „Reach for Change“ generalinė direktorė, Laura Blaževičiūtė, TV3 Lietuva generalinė direktorė, Andrius Baranauskas, TELE2 korporatyvinės komunikacijos vadovas Baltijos šalyse, Kimmo Lipponen, Suomijos socialinio verslo asociacijos vadovas, Liene Reine-Miteva, Latvijos socialinio verslo asociacijos vadovė ir Marge Maidla, Estijos socialinio verslo asociacijos vadovė.

REKLAMA

Deleguojant socialines inovacijas komisijos nariai vadovavosi šiais kriterijais: organizacijos vykdoma veikla turi būti orientuota į vaikų ir jaunuolių gyvenimo gerinimą, įtraukti jaunus žmones arba organizacijos įkūrėjas-lyderis turi pats būti jaunimo atstovas.

Internetinėje svetainėje pateiktose istorijose didelis dėmesys skiriamas organizacijos poveikio istorijai, būtent jos leidžia pamatyti, kokią konkrečią naudą socialinis verslas teikia visuomenei ir atskiriems žmonėms.

„Istorijas pasakojame ne tik per socialinių novatorių asmenybę, bet ir jų daromą poveikį. „Reach for change“ svarbu, kad organizacijos ne tik vykdytų veiklą, bet lygiai taip pat svarbu, jog jie matuotų savo veiklos poveikį ir mes visi galėtume matyti jų veiklos naudą“, teigia Jurgita Ribinskaitė-Glatzer.

REKLAMA

Baltijos šalys nori perimti gerąją patirtį iš Šiaurės šalių

2018 m. Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje užsakymu atliktas tyrimas* parodė, jog Lietuvos ir kitų Baltijos šalių noras bendradarbiauti su Šiaurės šalimis – labai didelis. Net 89 proc. apklaustųjų pasakė, jog Lietuvai labai naudingas bendradarbiavimas su Šiaurės šalimis. Baltijos šalys žiūri į Šiaurės šalis kaip į perspektyvų kolegą, su kurio prasminga kartu dirbti ir, žinoma, mokytis vieniems iš kitų. Tuo tarpu Šiaurės šalys tokio entuziazmo bendradarbiauti su Baltijos šalimis nerodo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reach for change“ šiame regione veikia jau 10 metų ir mes pastebėjome, jog galime vieni iš kitų pasimokyti, ir atėjo laikas paskatinti socialinius verslininkus ne tik bendradarbiauti, bet ir plėsti savo veiklas regione.

Esame panašūs daug kuo, bet ypač vertybėmis ir idėjomis. Buvome nustebę, kai pamatėme, kokios panašios idėjos įgyvendinamos socialinių verslininkų Šiaurės ir Baltijos šalyse. Svarbu pabrėžti ir tai, jog mus vienija Jungtinių Tautų darbotvarkė 2030 ir darnaus vystymosi tikslai“, sako Jurgita Ribinskaitė-Glatzer.

REKLAMA

Projektas „100 socialinių inovacijų ateinančiam šimtmečiui“ sudarys galimybę socialiniams novatoriams iš Baltijos ir Šiaurės šalių dalintis patirtimis, jie turės galimybę susitikti konferencijoje Vilniuje ir užmegzti glaudesnius ryšius.

„Pagrindinis šio projekto tikslas – išlaisvinti socialinio verslumo ir naujovių potencialą ir kurti geresnį pasaulį vaikams. Siekiame šviesti visuomenę ir skatinti aktyvų bendradarbiavimą užtikrinant vaikų ir jaunimo socialinę gerovę. Tikiuosi, kad ši iniciatyva padės Šiaurės ir Baltijos šalių jaunimui užmegzti ryšius ir siekti savo tikslų kartu“, kalbėjo Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė Helén Nilsson.

REKLAMA

Projekto finalas – tarptautinė konferencija

Planuojama, jog per ateinančius keletą mėnesiu bus publikuota mažiausiai 100 istorijų. Projekto pabaigoje įvyks konferencija, kurioje visi projekto dalyviai turės galimybę susitikti ir pasidalinti žiniomis, atrasti bendraminčių, užmegzti reikšmingų kontaktų. Konferencija vyks gegužės 28 d., antradienį, kultūros bare „Kablys”, Kauno g. 5, Vilnius.

Projektą „100 socialinių inovacijų ateinančiam šimtmečiui” įgyvendina „Reach for Change“, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, telekomunikacijų bendrovė TELE2 ir TV3 televizija.

Naujienas apie projektą kviečiame sekti internetinėje svetainėje 100forchange.org, taip pat Facebook paskyroje „Reach for change Lithuania” ir Instagram paskyroje „Reach for change Baltics”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų