REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Kurkliai (nuotr. 123rf.com)

Planuojant daržą labai svarbus veiksnys yra patogumas. Kuo daugiau dėmesio reikalauja augalas, tuo arčiau jūsų jis turi būti.

6

Planuojant daržą labai svarbus veiksnys yra patogumas. Kuo daugiau dėmesio reikalauja augalas, tuo arčiau jūsų jis turi būti.

REKLAMA

Pavasarį arčiausiai bus ridikėliai ir salotos, šiltlysvės su sodinukais, agurkų, pomidorų lysvės, žalumynai.

Toliau šakniavaisiniai augalai, paprikos ir baklažanai, kopūstai ir pupelės. Dar toliau – daugiametės daržovės, moliūgai ir bulvės. Atminkite, kad į tą pačią vietą geriau kas kartą nesodinti tų pačių augalų.

Sėjomaina – veiksminga piktžolių mažinimo priemonė. Skirtingos piktžolių rūšys skirtingai prisitaikiusios prie atskirų kultūrų. Kaitaliodami auginamas kultūras, tinkamai parinkdami priešsėlį, galime efektyviai sumažinti ir sunaikinti piktžolėtumą ir sutaupyti pinigų herbicidams.

Ligos ir kenkėjai yra prisitaikę prie kultūrų, tačiau taikant sėjomainą sumažinamas jų poveikis kultūriniams augalams. Skirtingų augalų auginimas padeda išlaikyti tinkamą humuso ir kitų organinių medžiagų kiekį dirvožemyje.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia tinkamai parinkti augalus atsižvelgiant, kurie augalai didina, atkuria ir palaiko derlingumą, o kurie mažina. Sėjomainos dėka augalai patys apsirūpina azotu, naudojant ankštinius augalus.

REKLAMA

Mokslininkai ir augalų augintojai yra pastebėję, kad daržovių derliaus gausumas priklauso ne tik nuo veislės, dirvos, tinkamos priežiūros, bet ir nuo to, kokias daržoves vienas šalia kitų auginame. Mat jos turi skirtingas savybes, skirtingai absorbuoja ir skleidžia įvairius spindulius, tuo pačiu skirtingai veikia ir kaimyninius augalus.

Taip pat nustatyta, kad tinkamai parinkti kaimynai daržoves padeda apsaugoti nuo kenkėjų. Planuodami sklypo apsodinimo darbus nepamirškite palikti vietos ir komposto dėžei. Tam tinkamiausias pasirinkimas – sklypo galas, kur mažai saulės, pavėsis ir kur neverta tikėtis didelio derliaus. Kompostas – puiki organinė trąša.

REKLAMA
REKLAMA

Patartini šie priešsėliai:

agurkams, moliūgams – kopūstai, svogūnai, javai, runkeliai.

ankštinėms daržovėms – bulvės, kopūstinės ir šakniavaisinės daržovės, pomidorai.

bulvėms – ankstyvosios kopūstinės ir ankštinės daržovės.

kopūstinėms daržovėms – morkos, burokėliai, vasariniai ir žieminiai javai, daugiametės žolės, bulvės, varpinių-ankštinių javų mišinys.

pomidorams, baklažanams, paprikoms – ankštinės, kopūstinės ir šakniavaisinės daržovės.

svogūninėms daržovėms – moliūgai, burokėliai, agurkai, žieminiai javai, bulvės.

morkoms – agurkai, javai, bulvės.

burokėliams – svogūnai, agurkai, bulvės, javai.

salotoms – svogūnai, morkos, burokėliai, agurkai, javai, bulvės.

šakniavaisinėms daržovėms – ankstyvosios kopūstinės daržovės, bulvės, pomidorai.

žalumyninėms daržovėms (salotoms, špinatams, pipirnėms, ridikėliams) –moliūgai, bulvės, ankštinės ir kopūstinės daržovės. cukinijoms – kopūstai, svogūnai, javai, runkeliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

salierams – svogūnai, agurkai, javai, daugiametės žolės, bulvės.

Kovai su kenkėjais:

Jei šalia morkų pasodinsite svogūnines daržoves, savo kvapu jos atbaidys morkines museles.

Kad petražolės būtų vešlesnės, jas sodinkite šalia svogūnų ir morkų.

Jei liko pomidorų daigelių, juos galite pasodinti tarp žolinių kultūrų, pomidorai puikiai atbaido kenkėjus. O šiltnamyje šalia pomidorų galite pasodinti saliero. Pomidorų vaisiai bus daug skanesni ir geriau derės.

Morkos labai mėgsta medetkų draugiją, tampa daug skanesnės ir jas mažiau puola ligos.

Salierai puikiai sutaria su burokėliais, salotomis, ridikais. Augdami šių augalų draugijoje šaknų gumbai bus daug didesni.

Bulvės bus nepakartojamo skonio, jei prie jų pasodinsite kmynų. Nebijokite tarp morkų pasėti krapų – jie paspartins dygimą.

Jei darže trūksta vietos, kukurūzus sodinkite tarp agurkų. Jie puikiai sutaria ir vienas kitam netrukdo augti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų