REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kepenų skausmo žmogus nejaučia, todėl kepenų ligos – vienos pavojingiausių. Jų sergamumo rodikliai pasaulyje kasmet auga, o pražiūrėtų atvejų nemažėja.

 Kepenų skausmo žmogus nejaučia, todėl kepenų ligos – vienos pavojingiausių. Jų sergamumo rodikliai pasaulyje kasmet auga, o pražiūrėtų atvejų nemažėja.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo lėtinių kepenų ligų kasmet miršta 2 mln. žmonių, o kepenų cirozės paplitimas siekia 9 proc. visos populiacijos. Dažniausios ligos yra virusinis hepatitas, nuo alkoholio išsivysčiusios lėtinės kepenų ligos ir nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga.

Kauno klinikų gydytoja gastroenterologė Sigita Gelman sako, kad kepenų ligų tema yra apipinta ne tik prieštaringa informacija, bet ir mitais.

„Žmonės klysta manydami, kad turinčiųjų antsvorio kepenys būna suriebėjusios savaime arba kad kepenų suriebėjimas negresia liekniems žmonėms, kad jis gresia vien piktnaudžiaujantiems alkoholiu“, – teigia gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Sudėtingos komplikacijos

„Kepenų suriebėjimas – kai kepenų ląstelėse susikaupia didelis riebalų lašelių kiekis. Ligos pradžioje kepenų suriebėjimas nesukelia jokių simptomų. Ilgainiui pažeistose kepenyse gali išsivystyti uždegimas – nealkoholinis steatohepatitas, kepenų cirozė ir kepenų vėžys“, – aiškina ji.

REKLAMA

Kepenų ligoms būdingi nespecifiniai požymiai – bendras silpnumas, nuovargis, nedarbingumas, dispepsijos požymiai, diskomforto jausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku. Progresuojant kepenų ligai, kepenų cirozės stadijoje atsiranda specifiniai požymiai – gelta, pilvo apimties didėjimas, kraujavimas iš dantenų ar nosies.

Nepiktnaudžiauti vaistais ir greitu maistu

Kepenų suriebėjimas skiriamas į du ligos tipus: alkoholinį kepenų suriebėjimą ir nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą. Pastaroji dažniausiai siejama su antsvoriu, nutukimu, tačiau gali išsivystyti ir lieknam žmogui. Didžiausia grėsmė yra asmenims, sergantiems metaboliniu sindromu, cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, podagra, turintiems dislipidemiją.

REKLAMA
REKLAMA

Kepenų suriebėjimą gali sukelti ir vaistai, kitos lėtinės kepenų ligos, hepatitas B ir C bei alkoholio vartojimas.

„Didelę įtaką turi ir gyvensenos įpročiai. Sėslumas, mažas fizinis aktyvumas, prasta mityba, greito maisto, alkoholio vartojimas – ydingos gyvensenos įpročiai, kurie gali tapti pagrindine kepenų ligų išsivystymo priežastimi. Didelę įtaką nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos išsivystymui turi žarnyno mikroorganizmai; yra nustatytas paveldėtas polinkis sirgti šia liga“, – sakė gastroenterologė.

Gydomos sunkiai

Nors lėtinės kepenų ligos, anot S.Gelman, dažniausiai neskausmingos, gydomos yra sunkiai, nes efektyvaus gydymo, tinkančio visiems žmonėms, nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Multidisciplininis gydymas kovoje su kepenų ligomis atveria naujas galimybes gydant gretutines patologijas, racionaliai vartojant vaistus, kreipiantis į dietologą bei koreguojant mitybą ir gyvenseną. Lėtinės kepenų ligos yra klastingos ir gąsdinančios.

O paskutinių metų tendencijos rodo, kad sergamumas nealkoholine suriebėjusių kepenų liga didėja, kyla grėsmė, kad pagrindine kepenų cirozės priežastimi greitai taps būtent ši liga“, – teigia ji.

 

Galima ir pavėluoti

Kepenų ligos, gydytojos teigimu, gali būti nepastebimos ilgą laiką, todėl neretai apie jas sužinoma joms jau pažengus.

„Sveikatos negalavimų nebuvimas dar nereiškia, kad esi sveikas, todėl būtina reguliariai tikrintis. Nustačius ankstyvos stadijos ligą, bus kur kas lengviau su ja kovoti.

REKLAMA

Apie kepenų ligas galima įtarti atlikus ir paprasčiausią kraujo tyrimą. Esant kepenų uždegimui padidėja fermentų skaičius. Įtarimą apie kepenų būklę patvirtina ultragarsinis kepenų standumo ir suriebėjimo tyrimas, echoskopija. Esant neaiškiems atvejams pasitelkiama ir biopsija“, – pasakoja gydytoja.

 

Profilaktikai – sveika gyvensena

Anot S.Gelman, profilaktinę funkciją prieš kepenų ligas atlieka įvairūs vaistiniai preparatai, turintys fosfolipidų.

Šie vaistiniai preparatai yra sukurti tam, kad padėtų atsinaujinti kepenų ląstelių membranai ir kepenų ląstelėms. Kepenų suriebėjimo sumažinti nepavyks, tačiau esant kepenų uždegimui, nykstant ląstelėms šie preparatai padeda kepenų regeneracijai.

REKLAMA

Sveika mityba, fizinis aktyvumas, nutukimo ir antsvorio koregavimas – svarbiausios prevencinės priemonės prieš kepenų ligas.

Sėdimas darbas, sėslus gyvenimo būdas, prisidedantis prie nutukimo epidemijos tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje, irgi turi įtakos. Taip pat reikėtų vengti kepenis žalojančių veiksnių: alkoholio vartojimo ir besaikio vaistų ir maisto papildų vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų