REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neramios dienos Kauno Viktoro Kuprevičiaus progimnazijoje. Moksleivių tėvai tvirtina, kad mokykloje dešimtys moksleivių užsikrėtė utėlėmis. Savo ruožtu progimnazijos direktorė neigia visas įmanomas kalbas apie galimą utėlių protrūkį ir sako, kad tai – tikrai neįmanoma, mat vaikai buvo kruopščiai tikrinami šiais metais jau tris kartus.

Neramios dienos Kauno Viktoro Kuprevičiaus progimnazijoje. Moksleivių tėvai tvirtina, kad mokykloje dešimtys moksleivių užsikrėtė utėlėmis. Savo ruožtu progimnazijos direktorė neigia visas įmanomas kalbas apie galimą utėlių protrūkį ir sako, kad tai – tikrai neįmanoma, mat vaikai buvo kruopščiai tikrinami šiais metais jau tris kartus.

REKLAMA

Tėvai sunerimę dėl protrūkio

Naujienų portalą tv3.lt pasiekė mamos, kurios vaikas mokosi minėtoje progimnazijoje, laiškas. Jame rašoma: „Kauno Viktoro Kuprevičiaus progimnazijoje nuo šių metų sausio mėnesio – utėlių protrūkis. Mokykla ne tik nesugeba išspręsti šios problemos, bet ir kategoriškai ją neigia. Rezultatas – iš vienos klasės išplito į penkias.

Mokyklos seselė, tikrindama vaikus, teigia, jog nerado nė vienos utėlės, nors tėvai namuose patikrinę suranda.

Kitas klausimas – vaikų tikrinimas mokykloje. Koks jis gali būti, jeigu mergaites tikrina net neišrišus plaukų. Kaip ji gali kažką pamatyti?

REKLAMA
REKLAMA

Tada teisinasi, kad jomis užsikrėtė viešajame transporte arba galėjo atsinešti vaiko tėvas iš laisvo elgesio moterų, arba dėl kitų priežasčių, nes nežinome šeimos aplinkybių.

REKLAMA

Ir vis dėlto, koks skirtumas, kas ir iš kur jomis užsikrėtė, jeigu kitų mokinių tėvų niekas neįspėjo“, – retoriškai klausiama laiške.

Pasiūlė keisti mokyklą

Jame toliau dėstomas nepasitenkinimas, kad vos po tėvų reakcijų apie tai, kad mokykloje – utėlių proveržis, buvo gautas pasiūlymas iš direktorės keisti mokyklą. „Kai tėvai išreiškė nepasitenkinimą, gavo pasiūlymą keisti mokyklą.

Daug skirtingų klasių tėvų skundus siuntė į Kauno užkrečiamųjų ligų centrą, tačiau buvo gautas atsakymas, kad jie gali tik įpareigoti Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistą, dirbantį ugdymo įstaigoje, sukontroliuoti situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, tačiau čia ir vėl atsimušėme į sieną, nes ši specialistė yra ta pati mokykloje dirbanti seselė, kuri teigia, jog utėlių nėra aptikusi ir viską neigia.

Tai kaip užtikrinti vaikų sveikatą ir tinkamas ugdymo sąlygas, kai mokykla problemos nemato, o jei jau lieka priremta prie sienos, net neįspėja tėvų“, – pasipiktinusi klausia naujienų portalo tv3.lt skaitytoja.

Atliko patikrinimus

Progimnazijos direktorė Irena Švėgždienė sako, kad pirminė informacija iš tėvų apie galimą tymų protrūkį pasirodė praėjusią savaitę, ketvirtadienį, todėl jau penktadienį vaikai buvo patikrinti.

„Sveikatos specialistė patikrino visas klases. Auklėtojos pasirašė, kad tikrai nėra jokių utėlių. Ši informacija iš tėvų nebuvo tiksli, todėl aš pati paprašiau, kad visus tėvus pasiektų žinia, kad pasklidusi žinia nėra teisinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes vaikus jau tikriname nuo sausio mėnesio trečiąjį kartą, bet tikrai nė karto nebuvo rasta“, – komentavo direktorė.

Pasiteiravus, kodėl taip dažnai nuo sausio mėnesio vaikai buvo tikrinami, direktorė aiškino, kad tai susiję su daugybe užsiėmimų, kurie vyksta mokykloje. „Mokykloje vyksta daug užsiėmimų, vaikai lanko baseiną, naudojamos bendros rūbinės.

Visuomenės sveikatos specialistė visada patikrina, peržiūri vaikus. Visus ištikrinome per penktadienį, o šiandien buvo pabaigta tikrinti paskutinė klasė“, - dėstė mokyklos vadovė.

Nori, kad mokykla būtų švari

Ji teigia nežinanti, kaip įrodyti, kad mokykloje nėra jokio protrūkio. „Užsikrėsti utėlėmis galima bet kur, tačiau šiuo metu mokyklos mokiniai utėlių neturi.

REKLAMA

Mes ir patys skubėjome tikrinti, nes tikrai nenorime, kad mūsų mokykla būtų nešvari. Esame pasiruošę dezinfekuoti patalpas, jeigu to reikės“, – kalbėjo direktorė.

Ji pridūrė, kad moksleivių plaukai buvo tikrinami ypač atidžiai. Pasak jos, specialistė buvo pasiėmusi net padidinamąjį stiklą ir teigė, kad su juo tikrai viską pamatytų.

Užsikrečiama po sąlyčio 

Utėlėmis užsikrečiama ilgalaikio tiesioginio sąlyčio su utėlėtais žmonėmis metu (vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte) bei besikeičiant drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito asmens galvą.

REKLAMA

Dažniausiai plinta tiesioginiu būdu iš galvos į galvą, esant artimam sąlyčiui arba per šukas, plaukų šepečius, kitus plaukų priežiūros reikmenis, keičiantis galvos apdangalais bei juos laikant kartu.

Kaip išvengti utėlių?

Žinios apie utėlėtumą yra esminis dalykas, pakeičiantis nuostatas ir elgesį bei užtikrinantis efektyvų jo plitimo mažinimą. Supratimas apie utėlių vystymosi ciklą padeda jas sėkmingai sunaikinti.

Ikimokyklinėse ugdymo įstaigose ir mokykloje:

• vaikai neturėtų dalintis šukomis, plaukų šepečiais, kitais galvos priežiūros reikmenimis, galvos apdangalais ir drabužiais;

• galvos apdangalai turėtų būti laikomi palto (apsiausto), kuris kabykloje saugomas atskirai, rankovėje;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• naudojami sportiniai čiužiniai, galvą saugantys įrenginiai (šalmai) turi būti valomi (siurbiami dulkių siurbliu) po kiekvieno panaudojimo;

• kilimai turi būti siurbiami kasdien.

Utėlių naikinimas

Utėles naikinantys medikamentai (pedikuliocidai) naudojami tik išaiškinus utėlėtumą.

Utėlės naikinamos moksleivio tėvų/globėjų pastangomis. Tam tikslui skirti medikamentai perkami vaistinėje, jie naudojami griežtai laikantis vartojimo instrukcijų. Medikamentai naudojami du kartus su 7 dienų pertrauka, jei kitaip nenurodyta vartojimo instrukcijoje.

Pavartojus medikamentą 2-3 dienas, plaukus reikia rūpestingai iššukuoti tankiomis šukomis.

Po galvos plaukų apdorojimo preparatu, pastebėjus gyvų utėlių, būtina procedūrą pakartoti pasirinkus kitą medikamentą.

REKLAMA

Dažniausiai pasitaikančios neefektyvios utėlių galvoje naikinimo priežastys:

• medikamentas panaudotas nesilaikant instrukcijoje nurodytų reikalavimų; • panaudotas neefektyvus medikamentas; • pakartotinas užsikrėtimas nuo kito asmens.

Sąlytį turėjusių asmenų (turėjo artimą sąlytį galva su galva per paskutinį mėnesį) išaiškinimas – pagrindinė pakartotino užsikrėtimo profilaktinė priemonė. Visi užsikrėtę asmenys utėles naikinti turi tuo pačiu laiku ir tuo pačiu utėles naikinančiu medikamentu.

Galvos utėlių atveju medikamentu apdorojama plaukuota galvos dalis, vėliau plaunama karštu vandeniu su muilu ar šampūnu.

Galvos apdangalai, lovos skalbiniai, pagalvės (jei skalbiamos) kruopščiai išplaunami karštesniame nei 60ºC vandenyje. Šukos ir kiti plaukų priežiūros reikmenys plaunami arba mirkomi 4-5 proc. acto tirpale 30 min.

REKLAMA

Aptikus drabužinių utėlių bet kurioje vystymosi stadijoje (kiaušinis, lervos, subrendę suaugėliai) ant skalbinių, drabužių ar kitų daiktų, jos naikinamos kaip galima greičiau.

Skalbiniai virinami 2 proc. kalcinuotos sodos tirpale 15 min., drabužiai lyginami karštu lygintuvu iš abiejų audinio pusių, atkreipiant dėmesį į siūles, raukšles.

Nevirinami drabužiai skalbiami karštesniame nei 60ºC vandenyje. Efektyvus utėlių naikinimo būdas drabužiuose, patalynėje (pagalvėse, čiužiniuose, antklodėse) ir kituose minkštuose daiktuose yra kaitinimas specialiuose įrenginiuose (dezinfekcijos kamerose).

Utėlių pašalinimas šukomis:

• Mechaninis utėlių likvidavimas yra rekomenduojamas daugelyje šalių.

• Plaukai sudrėkinami 4-5 proc. acto tirpalu ir šukuojami tankiomis šukomis apie 30 min., kol pašalinamos gyvos utėlės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Šukavimas kartojamas dvi savaites kas 3-4 dienas.

Panaudojus utėlių naikinimo priemones, plaukus rekomenduojama skalauti 4-5 proc. acto ar citrinos rūgšties vandeniniu tirpalu. Tai padeda pašalinti glindas, nes plauko paviršius tampa slidesnis.

Glindas būtina šalinti ne tik dėl estetinių paskatų, bet ir siekiant sumažinti klaidingos diagnozės galimybes. Glindas lengviau pašalinti specialiomis tankiomis šukomis šukuojant vandeniu sudrėkintus plaukus. Šis metodas turėtų būti kartojamas kelias savaites.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų